Hlavní obsah

Klaus se zastal ministra Drobila

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se v Partii na TV Prima zastal ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), kolem kterého se točí velký korupční skandál. Drobila prý osobně neznal. Ale to, jak se chopil ministerstva, bylo podle něj mimořádné. Také naznačil, že kauzu někdo mohl účelově vyrobit.

Článek

"Slovo vládní krize bych nepoužíval. Vynořila se kauza, zbytečná, neradostná," řekl Klaus.

Prezident naznačil, že si nepřeje Drobilovu rezignaci. Uvažoval prý, jestli si Drobil nadrobil, nebo mu bylo nadrobeno. "Mám nedobrý pocit, že mu bylo nadrobeno," řekl.

Místopředseda ODS Pavel Drobil ohlásil ve středu rezignaci na funkci ministra životního prostředí. Nahrávky, které zveřejnila Mladá fronta Dnes, podle deníku dokazují snahu Drobilova poradce Martina Knetiga získat ve prospěch ODS i ministra stamiliónové částky z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod.

Ministr vnitra Radek John (VV) na sobotní mimořádné tiskové konferenci potvrdil, že se už v létě sešel s tehdejším šéfem Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Liborem Michálkem, který ho informoval o svém podezření na nestandardní ovlivňování veřejných zakázek. John mu prý poradil, aby své domněnky podepřel důkazy a obrátil se na policii.

Martinů pracuje přiměřeně

Policejní prezident Martinů podle Klause přiměřeným způsobem vykonává svou funkci. Kritiku Radka Johna vnímá jako "povšechné výtky" a prý si je ani nezapisoval.

John mezitím v souvislosti s kauzou Drobil zadal Inspekci policie, aby prověřila, jestli policejní prezident Oldřich Martinů neoprávněně nevynesl citlivé informace z vyšetřovacího spisu.

Euro je svěrací kazajka

S ekonomickými reformami současné vlády Klaus není spokojen. "Škrtů jsme moc neudělali," povzdychl si. Těch pár miliard jsou prý nejmenší škrty v celé Evropě a přesto vyvolávají chaos. Zapotřebí jsou podle Klause změny zásadnější.

"Krize skončila, ale teď se dostáváme k tomu, jestli je Evropa nastavena tak, aby nějaký ekonomický růst vůbec mohla mít," domnívá se Klaus.

Nemůžeme proto otevřít šampaňské a oslavovat. "Evropa si zvolila určitý model ekonomického a sociálního systému a ještě se spoutala eurem, které je svěrací kazajkou. Vidím to nedobře."

Euro podle něj nemá dobré řešení, podobně jako absurdní problém se solárními elektrárnami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám