Hlavní obsah

Začátek prosince byl nejchladnější za 40 let

Právo, Václav Pergl

První prosincová dekáda, tedy prvních deset prosincových dní, byla nejchladnější za posledních čtyřicet let. Právu to sdělila Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úklid sněhu na Pražském hradě

Článek

„První prosincová dekáda byla oproti dlouhodobému normálu posledních 40 let, který je –1 stupeň, chladnější o 6 stupňů. V letošních prvních deseti prosincových dnech byl průměr –7 stupňů Celsia. Podobný začátek prosince, tedy studený a na srážky vydatný, byl roku 2001 a srovnatelný byl rok 1969. To pak na Vánoce i v nížinách leželo kolem 30 centimetrů sněhu,“ uvedla Honsová.

Dodala, že v prvních deseti prosincových dnech proti dlouhodobému průměru padesáti let spadlo na území ČR téměř šestkrát víc srážek. „Pro první prosincovou dekádu je průměr srážek 35 milimetrů a letos spadlo 170 milimetrů,“ uvedla Honsová.

Jak bude na Vánoce?

Informovala, že americký a evropský model předpovědi počasí se nyní liší v předpovědi, jak bude na vánoční svátky. „Americký model uvádí, že od středy příštího týdne půjdou denní teploty dolů a v nížinách budou pod bodem mrazu. Naopak evropský model ukazuje, že denní teploty budou v rozmezí od –2 do dvou stupňů. Oba modely se ale shodují v tom, že v noci mrznout bude. Pokud přes den teploty vystoupí nad nulu, tak to nebude výrazné a nemělo by to ovlivnit sněhovou pokrývku. Proto se domníváme, že Vánoce budou letos bílé,“ uvedla meteoroložka Honsová.

V příštích dnech nás čekají poměrně silné mrazy i přes den. O víkendu by mělo být polojasno, na horách sněžení, kdy přibude pět centimetrů sněhu a v nížinách dva centimetry. Ráno bude –12 až –14, místy víc než –20 a přes den bude –9 až –4 stupně Celsia.

V pondělí přes naše území přejde teplá fronta a to přinese oteplení na odpolední 2 stupně. Hrozí mrznoucí srážky a ledovka. Podobně tomu bude i v úterý příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám