Hlavní obsah

Západ Čech zasypal nový sníh, v kopcích stojí kamióny

Právo, Novinky, ČTK, vor, alf, ab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Západní Čechy zasypalo přes noc až 30 cm sněhu, které komplikují dopravu prakticky na všech silnicích Karlovarského kraje. Lepší je situace v Plzeňském kraji. Sníh napadl na většině území, na silnicích v nížinách taje, na některých silnicích se kvůli větru tvoří sněhové jazyky.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Článek

„Silničáři nestíhali v šest ráno uklízet silnici první třídy z Ostrova na Chomutov, takže průjezdnost silnice byla velmi obtížná,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Martina Hrušková.

„Silnici jsme ráno uzavřeli pro kamióny,“ potvrdila Eva Matoušková z dispečinku Údržby silnic Karlovarského kraje. „Snažíme se silnici od sněhu uklidit, ale nemám informace o tom, že by byla již pro nákladní vozidla opětovně zprůjezdněna,“ podotkla.

Podobně sníh komplikoval dopravu na hlavním tahu silnice R6 mezi Chebem, Karlovými Vary a Prahou. „Je zasypána 15 cm mokrého těžkého sněhu a v každém mírném kopečku stojí kamióny,“ uvedla v sedm ráno Hrušková. „Naštěstí nejsou hlášeny žádné dopravní nehody,“ dodala.

Kamióny čekaly, až se cesta upraví

„Na Pískovém vrchu mezi Sokolovem a Karlovými Vary zůstaly stát dva kamióny a další na kruhovém objezdu pod nimi, protože nechtěl skončit podobně,“ popisovala Matoušková.

„Podařilo se nám ale silnici upravit a posypat, takže ještě před osmou ráno jsme mohli všechny kamióny poslat na další cestu,“ uvedla Matoušková, podle které jsou všechny silnice v Karlovarském kraji sjízdné. „Ve vyšších polohách se ale tvoří sněhové jazyky,“ varovala s tím, že na některých místech regionu napadlo přes noc až 30 cm sněhu. Přitom stále hustě sněží a fouká poměrně silný vítr.

Na D5 za Plzní je pět centimetrů sněhu

Lepší dopravní situace panuje v Plzeňském kraji. „Na dálnici D5 leží asi pět centimetrů sněhu, ale pořád sněží a fouká vítr,“ uvedl operační důstojník dálniční policie v Ostrově u Stříbra.

„Silnice je ale průjezdná v obou pruzích s výjimkou 107. km, kde jsou v sobě dva kamióny. Se zvýšenou opatrností je ale možné je objet,“ dodal. Na dálnici D5 mezi Plzní a Prahou sníh nebyl. „Silnice je mokrá,“ uvedl operační dálniční policie ve Svojkovicích.

Sjízdné s opatrností jsou silnice v klatovské části Šumavy. „Sněží a kvůli větru se na některých místech tvoří sněhové jazyky, ale také se průběžně otepluje, takže v nižších polohách očekáváme, že se sníh postupně během dne přemění na déšť,“ podotkl dispečer tamních silničářů.

Tvoří se závěje

Sníh zasypal v noci na sobotu celou ČR. V nížinách na silnicích většinou roztál a řidiči jezdí buď po mokrých silnicích ale častěji v rozbředlé kaši. Ve vyšších polohách se sníh drží.  Vítr na většině území navíc na silnice přináší nový sníh a tvoří se závěje. Zavření silnice, byť jen pro kamióny, si ale počasí kromě zmíněného Karlovarska nikde nevyžádalo.

V Libereckém kraji do rána napadlo dalších až deset centimetrů nového sněhu a stále sněží. I na hlavních tazích leží vrstva rozbředlého sněhu, a motoristé bez zimní výbavy by proto vůbec neměli vyjíždět. Nákladní vozidla, která vjíždí do Libereckého kraje, by měla mít dostatečnou hloubku dezénu na pneumatikách nebo sněhové řetězy. Těmi by se podle silničářů měli pro jistotu vybavit i motoristé mířící za lyžováním do zimních středisek Jizerských hor a Krkonoš.

Kamióny stojí i na silnici I/10 na Jablonecku a blokují tah do Krkonoš. Ve sněhu uvízly v Desné a v Kořenově.

V Ústeckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji v noci napadlo několik centimetrů sněhu, ve vyšších polohách se tvoří sněhové jazyky a závěje. Všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Podobná situace je ve Středočeském a Jihočeském kraji.

O něco horší je situace na Vysočině, především na Žďársku, kde napadlo více než deset centimetrů sněhu Řidiči by vůbec neměli vyjíždět bez zimní výbavy.

Sněží i ve Zlínském kraji, na silnicích se tvoří jazyky. MHD v krajském městě jezdí bez problémů, jen trolejbusy někde nezastavují. „Na zastávkách, které jsou do kopce a kde byste měli problém se rozjet, nemusíte zastavovat. Cestující vysadíte a naberete o zastávku dál,“ hlásal kolem desáté hodiny dispečer přes rádio řidičům.

Opatrně by měli jezdit také řidiči v Moravskoslezském kraji. V regionu začalo ráno sněžit a místy fouká vítr. Na některých komunikacích nižších tříd je ujetá vrstva sněhu, v některých úsecích může být zledovatělá.

Nutná je zvýšená opatrnost hlavně na Bruntálsku. „Hustě sněží a fouká silný vítr, takže se místy tvoří sněhové jazyky,“ řekl Právu dispečer bruntálského střediska správy silnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám