Hlavní obsah

Systém Galileo v Česku bude, odhlasovali ministři EU

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Administrativní část satelitního navigačního systému Galileo bude definitivně sídlit v České republice. V pátek to v Bruselu odhlasovali ministři EU. Právu to potvrdil ministr dopravy Vít Bárta (VV).

Foto: Profimedia.cz

Evropský komisař pro dopravu Antonio Tajani na tiskové konferenci Bruselu při představení satelitní navigační sítě Galileo.

Článek

„Nyní strany vytvoří tým, který začne s EU jednat o podrobnostech," řekl Bárta. Rozhodnutí EU je podle něj výsledek dlouholeté snahy. "Bylo to náročné diplomatické snažení, ale pozitivní výsledek se dostavil," dodal.

"Dlouhodobá jednotná a efektivní koordinace české kandidatury doma i v zahraničí ukázala, že Česká republika dokáže účinně  prosazovat své zájmy," doplnil k rozhodnutí EU premiér Petr Nečas (ODS).

Jde o miliardové investice

"Jde o byznys s nejvyšší přidanou hodnotou, výhledově díky němu mohou místní firmy, potažmo celá ČR, získat miliardy korun,“ uvedl Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro Galileo z Odboru kosmických technologií a družicových systémů Ministerstva dopravy.

Systém nyní sídlí v Bruselu, do Prahy by měl přesídlit během jednoho až dvou let. Sídlit bude v budově někdejší konsolidační agentury v pražských Holešovicích.

Zájem o systém, který by měl být spuštěn v roce 2014, měli i Nizozemci. Zatímco Česko v hlasování podpořili ministři 22 zemí, Nizozemci dostali čtyři hlasy.

Celý systém by měl přijít na 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard korun). Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity, celkem jich má být 30. Pro plné spuštění systému jich však bude stačit 18.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám