Hlavní obsah

Chtěla jsem Jirku ukrást, unést a obejmout, píše Paroubková

Petra Paroubková se v knize Botičky od Diora rozhodla odkrýt pozadí tuzemské politické scény i dát nahlédnout do zákulisí jejího vztahu s Jiřím Paroubkem. Kniha, která je věnována "voličům", se až na výjimky nebude zamlouvat Paroubkovým politickým souputníkům ani ČSSD.

Foto: Novinky

Článek

Oba nynější aspiranti na post předsedy strany Bohuslav Sobotka a Michal Hašek jsou podle Paroubkové v lepším případě pokrytci, kteří na rozdíl od jejího muže nenašli odvahu přijmout osobní zodpovědnost za výsledek voleb.

"V největším šoku jsem byla z Michala Haška a Bohuslava Sobotky," vzpomíná Paroubková na okamžiky, kdy její choť oznámil po zveřejnění volebních výsledků nejužšímu vedení strany svůj záměr rezignovat.

Sobotkovi se radostí orosily brýle. Nemohl se té chvíle nabažit
Petra Paroubková o rezignaci svého muže na post předsedy ČSSD
Foto: David W Cerny , Reuters

Sociální demokraté čekali lepší výsledek.

"Sobotkovi se radostí orosily brýle. Nemohl se té chvíle nabažit. Byla to jeho chvíle, už dlouho na ni čekal," popsala Paroubková. Hašek se prý tvářil jako malé dítě, ale i on měl prý stejné plány jako Sobotka, zatímco volební manažer Jaroslav Tvrdík pateticky rezignoval, aby se záhy přidal na Haškovu stranu.

Svatba, dcera, rezignace

Úvodní část knihy je věnována seznámení a svatbě s Paroubkem, narození dcery Margarity i mediálnímu šílenství, které tyto události doprovázelo.

Paroubková prokládá věcná konstatování emotivními výlevy, čtenář se tak kromě jiného dozví i to, že ve chvílích, kdy se její muž chystal předstoupit před novináře a oznámit rezignaci, by jej nejraději "ukradla, unesla a objala". "Držela bych jej tak dlouho, až bychom na všechno zapomněli," svěřila se knize.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek s manželkou, v pozadí Bohuslav Sobotka.

Zdaleka největší část publikace, kterou vydavatel v úvodu označil za "co možná nejsyrovější výpověď o živočišném vzrušení z prohry", však obsahuje vyrovnání se Paroubkové s lidmi, které sama vidí jako odpadlíky a nepřátele.

Jaromír Soukup, který je majitel mediální agentury Médea a který se po jistou dobu staral Paroubkové o mediální prezentaci, ji prý chtěl představit jako českou obdobu manželky francouzského prezidenta Nicholase Sarkozyho Carlu Bruniovou. "Když si mě vzal sám velký šéf do péče, věci se zlepšily," vzpomíná Paroubková.

"Vím jen to, že v ideálním případě snil o koalici ČSSD a VV," tvrdí o Soukupovi Paroubková a připomíná, že Soukup vedle ČSSD pracoval i pro VV.

Papaláši, blázni a polibky smrti

Vedle střelby do zákulisí ČSSD, kterou Paroubková završuje kapitolami Věrní - nevěrní, respektive Věrní a překvapivě věrní se dostane i na další politické hráče v kapitole O papalášství.

Umí totiž lhát bez mrknutí oka
Petra Paroubková o Petru Nečasovi
Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas (ODS) s Jiřím Paroubkem (ČSSD) se zdraví ve studiu před zahájením debaty.

Současný premiér a předseda ODS Petr Nečas na ni prý již při prvním setkání nepůsobil dobře a autorce připomínal šprta.

"Umí totiž lhát bez mrknutí oka," píše Paroubková se sebekritickým povzdechem, že i ona sama mu "některé věci téměř zbaští".

Drbům nevěřím, ale podívejte, jak jsou lidé zlí, ukazuje Paroubková

Sama Paroubková dává v knize prostor i "nechutným drbům", kterým prý sama nevěří a pouze na nich demonstruje, jak jsou někteří lidé zlí.

Jeden z nich podle ní koluje na úřadu vlády. "Premiér Nečas má v Kramářově vile další kancelář. A prý hned vedle ní má ložnici, kde ty nejdůležitější administrativní záležitosti probírá s Janou Nagyovou" (Nečasova bývalá sekretářka na ministerstvu práce a soc. věcí, pozn. red.).  "Jistě to není pravda, tak silně věřící člověk by to nikdy neudělal," píše Paroubková a přidává přirovnání ze seriálu M. A. S. H."Když si je tak představuji - Franka Burnse s majorem Houlihanovou, jak se mu rosí brejličky..." dává Paroubková průchod fantazii.

Bárta snědl sushi rukama

Další z něžných banánových afér, jak autorka označuje podobné výstřelky, jsou věnovány "Kačence Klasnové a Vítku Bártovi". V tomto případě se Paroubková odkazuje na informace ze třetích stran a popisuje údajný Bártův vztah s jinou ženou, "vizuální kopií Kačenky".

"Vítek se radovánek se Zuzou (ona vizuální kopie Kačenky, pozn. red.) vzdát nechtěl. Velmi zjednodušeně - koupil Kačence politickou stranu, aby se zabavila a on měl volnější ruce," popisuje Paroubková. Na Bártův účet podotýká i to, že v její přítomnosti "snědl sushi rukama". "Na rukávech košile měl vyšité iniciály a VV, ale nepoužil ani hůlky, ani příbor. Snad se to od té doby naučil," doufá Paroubková.

Samostatný prostor dostanou pochopitelně média  a novináři. Někteří jsou zmíněni v kapitole s podtitulem Polibek smrti, na jiné zbývá horší přídomek Chudáci a blázni.

Foto: Novinky

"Na závěr bych asi měla dodat, že jsem neuvedla ty nejhorší věci," tvrdí Paroubková v doslovu a nevylučuje, že její "lyrická výpověď čerstvé mámy" bude mít pokračování.

Reklama

Výběr článků

Načítám