Hlavní obsah

Česko zavalí další sníh, na horách napadne až 70 centimetrů

Novinky, jas

Meteorologové v pátek varovali, že během víkendu může na horách napadnout od 20 do 70 centimetrů nového sněhu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rovněž vydal výstražnou informaci na tvorbu závějí a sněhových jazyků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Během víkendu předpokládáme na horách od 20 do 70 centimetrů nového sněhu. Na Moravě a ve Slezsku předpokládáme v sobotu i v nižších polohách nový sníh od 10 do 15 centimetrů." uvádí výstraha.

"Během noci z pátku na sobotu bude od západu postupovat sněžení, na východ území se sněžení rozšíří v druhé polovině noci. Sněžení se bude v ranních hodinách v Čechách v polohách pod 500 m měnit ve srážky smíšené nebo mrznoucí. Během soboty budou postupně na většině území srážky v polohách pod 600 metrů dešťové nebo smíšené a ojediněle mrznoucí," upozornil ČHMÚ.

V této souvislosti meteorologové upozorňují i na silný vítr, který bude mít v nárazech rychlost mezi 55 a 70 kilometry za hodinu. Na horách může foukat až rychlostí 90 kilometrů v hodině. V nižších polohách proto hrozí sněhové jazyky, v horských oblastech závěje.

ČHMÚ rovněž upozornil, že těžký sníh může v kombinaci se silným větrem lámat větve, stromy i dráty elektrického vedení.

"Vzhledem k sobotním dešťovým srážkám v nižších polohách a kladným teplotám hrozí nebezpečí padajícího sněhu a rampouchů ze střech," uvedl ústav.

Reklama

Výběr článků

Načítám