Hlavní obsah

Ministr zemědělství se vyslovil pro družstva

Novinky,
Praha

S překvapivým vyjádřením vystoupil v nedělním diskusním pořadu televize Prima ministr zemědělství Ivan Fuksa z ODS. Vyjádřil se pro to, aby se zemědělci a producenti spojovali a vytvářeli družstva. Takto by mohli čelit tomu, že cenu určují řetězce. Naopak stínový ministr zemědělství Michal Hašek z ČSSD se vyslovil pro zrušení dotací pro zemědělce, ale v celé EU.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS)

Článek

„Měli bychom si přát, aby cenotvůrci byli zemědělci a producenti, aby se spojovali do družstev, takto pomoci zemědělců a potravinářů,“ řekl Fuksa s tím, že jedině, když se bude více prodávat českých potravin, bude lepší situace našich zemědělců a potravinářů: „V Rakousku, když je výrobců více, tak se spojují. I u čerpacích stanic se prodávají regionální potraviny." Podle něj nejsou zemědělci nyní schopni jako na západě dodávat sezónní potravinu po celý rok.

Podpora pro národní potraviny v národním řetězci

Stínový ministr zemědělství Michal Hašek z ČSSD k tomu dodal: „Je fámou, že by český spotřebitel rozhodoval, co je na pultech. Co je na pultech, vybírají nákupčí, ti se dívají na cenu ne na kvalitu.“

Hašek také podotkl, že se často dováží levnější a méně kvalitní potraviny ze sousedních zemí, které nejsou závadné, ale jsou mnohem horší. Uvedl i příklad z oblasti chlazené drůbeže, která je chlazená mnohdy dlouhodobě: „Investovalo se tu do chlazení, ale Polsko chladí vodou, to je levnější, má to ale problémy, odráží se to na kvalitě. Jsou zdravotně nezávadné, ale z hlediska nutriční hodnoty jsou nízké. Sýry, co neviděly mléko, čokolády, co kolem nich kakaové máslo jen prošlo.“

Oba zmínili, že mnohdy jsou naše normy tvrdší, na což ale doplácí zemědělci, protože nákupčí nakoupí raději v zahraničí a dovezou levnější méně kvalitní potravinu. „Nebuďme papežštější než papež,“ shodli se oba. To by ale podle nich nemělo znamenat, že by se mělo ustoupit od kvality. Fuksa řekl, že pokračuje v projektu potravin Klasa a v projektu regionálních potravin a že je nutné naučit spotřebitele, aby kupovali kvalitnější potraviny.

Hašek se vyjádřil i pro podporu národního řetězce supermarketů, který by prodával především kvalitní české potraviny. I v tom se shodl s Fuksou, který uvedl: „Udělali jsme dohodu s Čeprem, což je národní podnik, který má čerpací stanice Eurooil, že budou mít v každé (čerpací stanici) koutek regionálních potravin."

Hašek je pro zrušení dotací

Oba se také shodli, že problémem jsou nerovné podmínky v EU. Hašek řekl překvapivý názor na sociálního demokrata: „Byl bych pro zrušení dotace, ale v celé EU.“ Podle něj nejde zrušit dotace, když staré země dotují zemědělce značně z národních rozpočtů.

Oba se shodli, co je třeba. Vyjednat limity pro národní podpory do zemědělství, za předpokladu rovný s rovným. Domluvili se i na požadavku, aby farma nebyla omezena velikostí a aby se dorovnávaly dotace z národních dotací. Tam je podle Fuksy šance, že by se nám dostalo podpory Německa, které má stejnou situaci na východě. Hašek k tomu, proč je potřeba zabránit dorovnávání dotací z národních rozpočtů dodal: „ČR nemůže soutěžit s rozpočtem Francie, Německa a Spolkové republiky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám