Hlavní obsah

Česko v pondělí ochromí ledovka, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí odpoledne očekávají meteorologové mrznoucí srážky, které pokryjí silnice a chodníky nebezpečnou ledovkou. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli vydal Český hydrometeorologický ústav. Ledovka by měla zasáhnout v noci z pondělí na úterý celé Česko, vyjma Libereckého a Ústeckého kraje. Později se však objeví i tam.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zvlněné frontální rozhraní, s nímž budou spojeny mrznoucí srážky, bude počasí v Česku ovlivňovat v celé první polovině týdne. Také ve středu by se mohly místy vyskytnout mrznoucí srážky, a to i mimo oblast platnosti stávající výstražné informace, uvedli meteorologové. V noci na čtvrtek se při výraznějším ochlazení může na většině území tvořit náledí.

Aby lidé omezili riziko pádu na ledovce, doporučují meteorologové omezit vycházení ven. Staří lidé by neměli vycházet ven vůbec. Řidiči by měli pamatovat na možnost, že se na cestách dostanou do zácpy a vybavit se na tuto možnost.

V případě ojedinělého výskytu silné ledovky se mohou lámat větve stromů a padat dráty elektrického vedení. Ledovka tak s sebou nese riziko výpadků elektrického proudu.

Počasí komplikovalo dopravu v Česku již o víkend. Především na komunikacích nižších tříd, které jsou pokryté vrstvou ujetého nebo rozbředlého sněhu, by měli řidiči dbát zvýšené opatrnosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám