Hlavní obsah

Propad tunelu Blanka policie stíhat nebude

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za červencový zával tunelů Brusnice na parkovišti budovy ministerstva kultury nebude policie nikoho stíhat. Trestný čin se podle vyšetřovatelů nestal, protože nedošlo k ublížení na zdraví ani veřejnému ohrožení.

Foto: Petr Horník, Právo

Propadlá země u budovy ministerstva kultury

Článek

„Bagrista při výslechu uvedl, že neutrpěl žádnou újmu na zdraví,“ řekla Právu pražská policejní mluvčí Jana Rösslerová s tím, že proto se nepotvrdilo podezření z trestného činu ublížení na zdraví. Kriminalisté zavrhli i možnost trestného činu obecného ohrožení, protože parkoviště u ministerstva kultury bylo a je veřejnosti nepřístupné. „Jsou tam zábrany, zvláštní režim,“ konstatovala mluvčí.

„Mysleli jsme si to od začátku a jsme rádi,“ reagoval pro Právo na zprávu o odložení vyšetřování mluvčí Metrostavu František Polák. Podle něho zástupci Metrostavu jen podávali kriminalistům vysvětlení.

Pro policii, která musela řešit tři trestní oznámení (podalo je sdružení Arnika, magistrát a primátor Pavel Bém) bylo důležité, že zával vyšetřoval Český báňský úřad a stanovil za to miliónovou pokutu.

Škoda není ani koruna

Dalších necelých 10 miliónů korun za poškození dobrého jména a vyvolané náklady fakturovalo Metrostavu město. „Škoda vlastně nepřesáhla ani korunu, protože se propadla hlína, která se pak odvezla,“ poznamenala Rösslerová. Ani za předchozí dva závaly ve Stromovce pražská policie nikoho z ničeho neobvinila.

I severní trouba tunelů Brusnice, jejíž nadloží se 5. července před půlnocí propadlo, se znovu razí. „Podmínky další ražby byly postaveny na odstraňování závad a nedostatků,“ řekl Právu mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek.

Podle Poláka se postupuje opatrněji. „Razíme pomalu, ale razíme,“ řekl Právu Polák s tím, že harmonogram prací by se posouvat neměl. Způsob ražby se podle něho zásadně nezměnil, pořád jde o tzv. novou rakouskou tunelovací metodu.

Práce prý běží především v jílovém nadloží a na pozemcích nad ním nic není. Důležité je, že při odstřelech jsou od sebe čelby jižní a severní tunelové roury vzdáleny desítky metrů. Dokončení ražeb se předpokládá v prvním čtvrtletí 2011. Nyní se také ještě razí dva menší vzduchotechnické kanály pod Letnou.

Metrostav také začal s přípravou stavby nového Trojského mostu. Ve Vltavě pro něj betonuje provizorní opěry. Na ně se podle Poláka příští rok vysune mostovka, která bude později viset na oblouku ukotveném ke břehu pomocí ocelových lan.

Stavbu by neměla ovlivnit nová dělba moci na magistrátu. „Nemáme signály, že by chtěl někdo omezovat náklady,“ řekl Polák a dodal: „Dovedete si představit, že by se Blanka nedodělala?“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám