Hlavní obsah

Barták: Odchod z funkce by mohl být chápán i jako přiznání

Právo, Marek Přibil

Celá kauza kolem sporu firem Tatra a Praga přijde současnému náměstkovi ministra financí Martinu Bartákovi (ODS), kterého bývalý americký velvyslanec obvinil z korupčního jednání, jako "hrozivá ve své absurditě". Barták v rozhovoru pro Právo prohlásil: "Nic takového, jako je popisováno MF Dnes, se samozřejmě nestalo."

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Barták.(ODS)

Článek

"Považuji za velmi neetické, aby někdo, kdo už vykonstruoval předchozí kauzy poškozující mou osobu, neustále psal články tímto způsobem. Téhož názoru je i můj právní zástupce JUDr. Tomáš Sokol. S vydavatelstvím MAFRA a redaktory Kroupou a Syrovátkou vedeme soudní spor a jsou pro mě stranou žalovanou. Celý přístup zřetelně zavání cílenou snahou o společenskou a politickou likvidaci mé osoby," řekl Barták.

Co vás například v celé kauze zaráží?

Je s podivem, že si na údajnou situaci vzpomene, a to až po třech letech, bývalý velvyslanec, jenž se intenzívně angažoval při získávání zakázky pro Tatru. Navíc se posléze ocitl na výplatní pásce této společnosti a nakonec i v pozici předsedy dozorčí rady. Je náhoda, že hovoří pouze s novinářem Kroupou, a ne s ostatními žurnalisty? Rozhodně se v žádném případě nestalo nic, co by jakýmkoli způsobem zavánělo korupcí.

Nikdy jste neřekl něco, co by si Američané z Tatry mohli třeba jinak vyložit?

Já jsem v USA zaměstnanci Tatry Cabanissovi nikdy nic o nabídce, že za peníze se snad spor Tatry s Pragou vyřeší, neřekl. Nikdy jsem neprojevil sebemenší snahu si o něco říct, nejen pro sebe, ale samozřejmě ani pro nikoho jiného.

Považuji za nutné upozornit rovněž na fakt, že pan Cabaniss, který bývá tiskem označován neustále jako velvyslanec USA, je především soukromá osoba, pracující pro tatrovku. Otázkou je, na základě čeho dostal od svého přítele, ředitele Adamse, místo šéfa dozorčí rady Tatry.

Proč se tato firma tak intenzívně zajímá a zajímala o státní zakázky v České republice, když jak nyní uvádí, nevěřila jejím vládám? Tato otázka je myslím zásadní. Proč se stejnou důkladností nevysvětlují své problémy jinde po světě?

Premiér Petr Nečas řekl, že budete mít neplacené volno po celou dobu vyšetřování. A že kdyby to trvalo dva-tři roky, mohl byste zvážit, zda neodejít úplně. Jak se k tomu postavíte?

Pořád věřím, že žijeme v právním státě, a jestliže se nic takového nestalo, za čímž si naprosto pevně stojím, tak jediné, v co mohu doufat, je, že se případ vyřeší opravdu rychle. Nevidím důvod, proč by se něco takového mělo táhnout dva až tři roky.

Nejsem ničím vinen, a pokud bude dodržen právní řád České republiky, jistě se vše záhy vysvětlí a prokáže. Odejít z funkce, kterou jak věřím, vykonávám čestně a s plným nasazením, stejně jako všechny předchozí, by mohlo být chápáno jako ústup a někdo by si jej mohl vykládat i jako přiznání. Mnohým se může zdát, že na své současné práci lpím, že bych měl odejít pro klid všech zúčastněných, ale věřím, že i moje intenzivní a otevřená obrana svědčí o mé nevině. Nechci se někam „uklidit“, ale očistit své jméno.

Kauza, která se objevila minulý týden, to znamená provize a technické nedostatky Tatry, by skutečně měla být předmětem detailního vyšetřování. V tomto případě se zkoumání celé věci může táhnout delší dobu. Nijak však nesouvisí s prokazováním toho, že se Barták ani v náznaku nedopustil korupčního jednání.

Čeho konkrétně se týkala vládní návštěva v USA?

V této souvislosti mi dovolte okomentovat ještě jeden paradox. Hlavním tématem naší návštěvy u prezidenta Bushe v roce 2008 byly diskuse o vybudování amerického radarového zařízení na území ČR. Celá tehdejší cesta do USA byla v duchu toho, aby připravovaný projekt přinesl zároveň ekonomické výhody České republice. Umožnit našim firmám zapojení nejen do budování plánované základny, ale i do jiných společných projektů. Výsledkem v případě Tatry bylo dosti nepochopitelné vypovězení českého subdodavatele. Pevně věřím, že podporu českého průmyslu a jeho zaměstnanců si nelze vykládat jako nekalé praktiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám