Hlavní obsah

V části Krupky na Teplicku se musí opakovat volby, soud potvrdil kupčení s hlasy

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, koc

Říjnové komunální volby ve třech okrscích v Krupce na Teplicku jsou neplatné, hlasování se zde bude opakovat. Rozhodl o tom v pondělí ústecký krajský soud.

Článek

„Rozsudek dnešním dnem nabyl právní moci a ministr vnitra by měl do 30 dnů stanovit termín opakovaných voleb,“ informovala v pondělí mluvčí soudu Irena Jeřábková.

Výsledek voleb v Krupce mělo ovlivnit kupčení s hlasy místních Romů, které k volebním místnostem sváželo dodávkové auto. Za hlas údajně ve prospěch sdružení Šance pro město měli Romové inkasovat 300 korun.

Sdružení, které je z uplácení podezřelé, získalo v 21členném zastupitelstvu šest křesel. Zástupci ostatních stran a sdružení, která mají v zastupitelstvu dohromady většinu 12 mandátů, hned po volbách vydali prohlášení, že se sdružením nebudou spolupracovat. Zároveň podali k soudu návrh na neplatnost voleb.

Verdikt soudu je potěšil. „Nebylo předem jasné, jak se soud k problému postaví. Jsme rádi, že dospěl ke stejnému závěru, že průběh voleb nebyl v pořádku,“ řekl Právu Pavel Horák (VV).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám