Hlavní obsah

Kalousek: velká koalice v Praze by byla hazardem s vůlí voličů

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODS a TOP 09 se v Praze snaží jednat o koalici. Zatím ale mají mezi sebou spíše spory. ODS by také ráda jednala s ČSSD o velké koalici, dokonce už levicové straně předložila návrh smlouvy. Místopředseda pražské TOP 09 Miroslav Kalousek ale velkou koalici vidí jako facku voličům, kteří chtěli poměry v hlavním městě změnit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Pražská ODS odešla z jednání s TOP 09 o složení magistrátu v hlavním městě kvůli obviněním z klientelismu. TOP 09 vyzvala šéfa ODS Nečase, aby zasáhl. Budete o tom s předsedou vlády také mluvit?

O tom si jistě popovídají předsedové stran. Upřímně ale nechápu to pohoršení. To, že v Praze mnoho let je udržován jistý kartel moci ODS a ČSSD, ví každý, to není žádná invektiva. Že v obou klubech, ODS i ČSSD, je velká snaha bez ohledu na vůli voličů kartel udržet, také ví každý a také to není žádná invektiva. Ostatně stačí se podívat na prebendy z dozorčích rad pro politiky obou klubů.

Obrátili jsme se na předsedu ODS Petra Nečase proto, že on byl hlavní tváří strany před volbami, on sliboval změnu chování. Uvědomujeme si, že ODS není autoritářská strana, ale jsme přesvědčeni, že pokud Nečas svou neformální autoritou zaštítil pražskou kandidátku, tak by nyní jako předseda strany měl zaštítit směřování ODS podle vůle voličů.

Připadá nám jako obrovská nevyváženost, jak se angažoval před volbami v Praze a jak se angažuje po nich. Proto jsme ho chtěli zdvořile požádat, aby se angažoval přinejmenším stejně důsledně jako před hlasováním.

Když mluvíte o kartelu moci ODS a ČSSD, má TOP 09 koaličního partnera?

Ten kartel je třeba rozbít, a to lze udělat jedině tak, že jedna ze dvou stran bude v opravdové opozici. Náš přirozený partner je ODS, jíž jsme dali naprosto jasnou nabídku. A to, co jsme viděli, je velká snaha najít jakýkoli důvod ji neakceptovat. Například naprosto nesmyslný důvod, o kterém mluvil Bohuslav Svoboda, o rozpočtovém určení daní. Návrh zákona má vláda v programovém prohlášení, a až ho předložím, tak na něm bude muset být koaliční shoda. Ale tento zákon, který lídr ODS uvedl jako zásadní programový rozpor, není součástí komunální agendy. Je zřejmé, že jen hledá zástupné důvody, ty pravé zřejmě nechce vyslovit.

Mohla by roztržka ovlivnit vládu?

Nebudu spekulovat, co by, kdyby. Stále pevně doufáme, že Nečas myslí svá slova vážně, že je předsedou ODS a že to, co sliboval před volbami, dokáže i po nich. Jestli kandidátku zaštítil svou neformální autoritou, tak si přece musel být jist, že je schopen svou neformální autoritou zaštítit povolební vyjednávání.

Představte si ale situaci, že velká koalice vznikne...

Byl by to především neodpovědný hazard s vůlí voličů, kteří nás podporují v reformním snažení. A své dopady na politickou scénu by to muselo mít. Pokud se Petr Nečas před volbami správně dovolával podpory reforem, tak pražský pravicový volič je velká podpora reforem a snahy o koalici ODS a ČSSD s touto podporou hazardují. Velká koalice by v každém případě byla facka pravicovému reformnímu voliči a pak by ztrácelo smysl, že Petr Nečas žádal o podporu k reformám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám