Hlavní obsah

Kdo bude vládnout - přehled koalic v 85 městech

Novinky, ČTK, Jiří Mach, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Radnice českých měst povětšinou ovládly tradiční strany ODS a ČSSD, které se mnohde rozhodly pro společnou cestu velké koalice. Bodovaly však i nezávislé subjekty, které budou mít často významný podíl na moci, v nejednom případě dokonce mohou vládnout bez pomoci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek
Praha

Volby do rady hlavního města vyhrála TOP 09 se ziskem 26 mandátů v 63členném zastupitelstvu. Druhá skončila ODS a má 20 křesel, za ní ČSSD (14) a KSČM (3).

O koalici vyjednávala TOP 09 s ODS i ČSSD, přičemž o počátku se mluvilo i o možnosti tzv. velké koalice. Lídr soc. dem. Jiří Dienstbier ml. sice nechce zasedat v radě s ODS, ale pražská organizace si schválila, že o koalici bude jednat i s ODS. Nakonec se obě zavedené strany dohodly s tím, že primátorem bude volební lídr ODS Bohuslav Svoboda. TOP 09 bude v opozici, ačkoli soc. dem. předložila údajně velkorysou nabídku. Podle jejích představitelů vzniíkla dohoda o koalici ODS a ČSSD ještě před volbami.

Praha 1

Volby vyhrála TOP 09 a obsadila 13 křesel v 35členném zastupitelstvu. Druhá skončila ODS s 9 mandáty, za ní ČSSD s 6, VV s 5 a zelení s 2. Koalici uzavřela TOP 09 s ČSSD a VV, dohoda určila starostou Oldřicha Lomeckého (TOP 09)

Praha 2

Volby vyhrála ODS se ziskem 11 mandátů v 35členném zastupitelstvu. Po 8 křeslech pak obsadila TOP 09 a Občané za spokojené bydlení, 6 má ČSSD a zelení 2. Koalici utvoří ODS, ČSSD a zelení. Starostou bude zřejmě dosavadní místostarosta Jiří Paluska (ODS).

Praha 3

Vítězem se stala TOP 09 a obsadila 11 křesel v 36členném zastupitelstvu. Druhá byla ODS s přídělem 9 mandátů, za ní skončila Sdružení KDU-ČSL, SZ, NK s 8, ČSSD se 7 a KSČM s 1. Koaliční smlouvu uzavřela vítězná TOP 09 s ODS. Starostkou bude zvolena Vladislava Hujová (TOP 09). ODS, která radnici v minulém volebním období ovládala, ve volbách skončila druhá. Původně jí hrozilo, že by mohla skončit v opozici.

Praha 4

Zvítězila ODS a získala 16 mandátů ve 45členném zastupitelstvu. Druhá skončila TOP 09 se 14, za ní ČSSD s 10, zelení se 4 a KSČM s 1. O koalice se dosud nerozhodlo. Nejprve zahájili vzájemné jednání ODS a ČSSD. Jakmile se však vyjednávání začala protahovat, TOP 09 nabídla koaliční spolupráci ČSSD a Straně zelených (SZ). Soc. dem. nabízí i post starosty.

Praha 5

Volby vyhrála TOP 09 a získala 15 křesel ve 45členném zastupitelstvu. Druhá byla ODS s 10, za ní ČSSD s 9, VV s 6, zelení se 3 a KSČM s 2. Koaliční jednání zatím probíhají. Do čela radnice v Praze 5 usedne po kontroverzním Milanu Jančíkovi z ODS zdejší lídr TOP 09 Radek Klíma. Doposud vládnoucí ODS skončí se zelenými a komunisty v opozici.

Praha 6

Triumfovala ODS a získala 21 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Druhá skončila TOP 09 s 9, za ní ČSSD s 8, zelení s 4 a KSČM se 3. Kdo zasedne v radě je zatím předmětem jednání.

Praha 7

Vyhrála ODS a obsadí 9 křesel ve 27členném zastupitelstvu. O mandát méně získala druhá TOP 09, 5 má ČSSD, 4 zelení s podporou SNK-ED a KSČM 1. Vítězná ODS uzavřela radniční koalici s ČSSD. Starostou bude i nadále Marek Ječmének (ODS). Občanští demokraté budou mít v radě pět míst, ČSSD dvě křesla.

Praha 8

Zvítězila ODS a obsadila ve 45 členném zastupitelstvu 14 křesel. Jako druhá se umístila ČSSD s 11 mandáty, za ní TOP 09 s 10, KSČM s 5, zelení se 3 a Koalice SDŽ a Pražané za svá práva se 2. Vítězná ODS se dohodla na spolupráci s TOP 09. Starostou zůstane Josef Nosek z ODS.

Praha 9

Úspěch slavila ODS, která získala ve 32členném zastupitelstvu 14 mandátů. Za ní skončila TOP 09 s 8 křesly, ČSSD s 5, zelení se 3 a VV a KSČM mají po 1. Vládnout bude příští čtyři roky koalice ODS, TOP 09 a Strany zelených (SZ). Starostou se stal Jan Jarolím (ODS), který tento post zastával i v minulém volebním období. Kromě toho bude mít vítězná strana v radě pět křesel, TOP 09 tři a Strana zelených jedno.

Praha 10

Vyhrála ODS, která získala ve 36členném zastupitelstvu 11 mandátů, s těsným odstupem před TOP 09 s 10. ČSSD skončila s 8, Desítka pro domácí má 3, zelení a KSČM po 2. Představitelé ODS a ČSSD se dohodli na vytvoření koalice.  ODS, která v desáté městské části vyhrála volby, znovu získá funkci starosty. Ucházet se o něj pravděpodobně bude končící náměstek pražského primátora Milan Richter. ODS obsadí v devítimístné radě pět křesel, ČSSD čtyři.

Středočeský kraj

Benešov

Zvítězila Volba pro Benešov, která se ve 27členném zastupitelstvu ujala 10 míst. Druhá skončila ČSSD a obsadí 7 křesel, za ní ODS má 5, TOP 09 3 a KSČM 2. Vládnout zde bude vítězná Volba pro Benešov s ODS a TOP 09, dohromady budou mít 18 hlasů. Starostou se stal lídr Volby Jaroslav Hlavnička.

Beroun

Volby vyhrála ODS se ziskem 6 mandátů ve 21členném zastupitelstvu. Po 5 mandátech dostali Nezávislí Berouňáci a ČSSD, po 2 TOP 09 a KSČM, 1 zbyl pro hnutí Berounští nestraníci.cz. ODS se dohodla na spolupráci s Nezávislými Berouňáky a TOP 09. Starostou by dle dohody měl být Tomáš Havel (ODS). Nejsilnější strany budou mít po třech radních, TOP 09 jednoho.

Kladno

Ve volbách byla nejúspěšnější ODS a obsadila svými lidmi ve 33členném zastupitelstvu 13 křesel. Druhá ČSSD má 8, Volba pro Kladno 6, KSČM 4 a TOP 09 2. Nejsilnější strany zde uzavřely velkou koalici a v roli primátora bude pokračovat Dan Jiránek (ODS). Občanští demokraté pak budou mít šest radních, soc. dem. o jednoho méně.

Kolín

Volební vítězství připadlo straně Změna pro Kolín, která ve 27členném zastupitelstvu obsadila 8 křesel. Druhá byla ČSSD a získala 6 radních, třetí Kolíňáci 4. ODS, TOP 09 a KSČM mají po třech mandátech. Radě bude vévodit trojkoalice Změna pro Kolín, Kolíňáci a TOP 09, starostou se zřejmě stane lídr vítězné strany Vít Rakušan. Rozdělení křesel v radě zatím nebylo zveřejněno.

Kutná Hora

Vavříny po výrazném vítězství sklidila Šance pro Kutnou Horu, která ve 27členném zastupitelstvu získala 13 mandátů. Za ní s velkým odstupem skončila ČSSD se ziskem 5 mandátů, KSČM se 3 a Kutnohorští patrioti, ODS a TOP 09, které mají po 2 mandátech. Koaliční jednání zatím neskončila dohodou, Šance pro Kutnou Horu potřebuje jediný hlas a dosud oslovila ČSSD a TOP 09.

Mělník

Nepříliš přesvědčivě zvítězila TOP 09 a ve 21členném zastupitelstvu obsadí 5 křesel. ODS a ČSSD bylo přiděleno po 4 mandátech, Mělničané, Koalice sdružení nezávislých kandidátů Pro Mělník a SZ, Radnice 2010 a KSČM po 2. ODS a ČSSD nakonec vítěznou TOP 09 vyšachovaly a uzavřely koalici s přispěním Radnice 2010 a Mělničanů. Podrobnosti dohody zatím nejsou známy.

Mladá Boleslav

Volby vyhrála ODS se ziskem 15 zastupitelů ve 33členném zastupitelstvu. Druhá ČSSD dostala 9 mandátů, TOP 09, KSČM a Volba pro Mladou Boleslav mají po 3. ODS zde uzavřela koalici s Volbou pro Mladou Boleslav a TOP 09, přičemž 6 postů bude mít v radě ODS, TOP 09 zaujme 3 a volba pro Mladou Boleslav 2. Primátorem zůstane Raduan Nwelati (ODS).

Nymburk

Zvítězila ČSSD a přiděleno jí bylo v 21členném zastupitelstvu 5 mandátů. Stejně tolik obdržela také druhá TOP 09, ODS má 4, Volba pro Nymburk 3 a KSČM a Nymburští demokraté po 2. Do koalice se nakonec vešly všechny strany vyjma komunistů s tím, že starostou bude Miloš Petera (ČSSD). Soc. dem. ale kromě postu starosty nezbude v 7členné radě žádné další místo, ODS a TOP 09 budou mít po 2 radních a nezávislá uskupení po 1.

Příbram

S výrazným náskokem vyhrála ČSSD se ziskem 11 mandátů ve 25členném zastupitelstvu. Druhá ODS obsadila 6 křesel, KSČM 4, TOP 09 3 a Příbramáci pro Příbram 1. Vítězná strana se rozhodla uzavřít koaliční smlouvu s ODS. ČSSD v sedmičlenné městské radě obsadí čtyři posty a ODS tři. Na starostu sociální demokraté navrhují opět Josefa Řiháka.

Rakovník

Vítězná ODS získala ve volbách 7 křesel ve 21členném zastupitelstvu. Za ní se umístila ČSSD s 6, Společně pro Rakovník se 4, KSČM se 3 a Sdružení US-DEU a nezávislých kandidátů s 1. Rakovnická ODS se definitivně dohodla na povolební spolupráci s uskupením Společně pro Rakovník (SPR). Vítězná ODS navrhne na post starosty opět Zdeňka Nejdla. ODS bude mít zároveň v 7členné radě města 4 zástupce, SPR bude mít 3 radní.

Jihočeský kraj

České Budějovice 

Nejvíce bodovalo nezávislé uskupení Občané pro Budějovice (OPB), které obsadilo ve 45členném zastupitelstvu 15 křesel. Na druhé pozici se umístila ČSSD se ziskem 10 mandátů, za ní ODS s 8 a TOP 09 a KSČM mají po 6.  Původně chtěla ČSSD zapojit do koalice všechny subjekty, čímž měl „odpadnout problém opozice“. Nakonec se dohodli na vytvoření koalice vyjednávači vítězného hnutí OPB, TOP 09 a ČSSD. ČSSD získá pět míst v jedenáctičlenné radě, z toho dva náměstky primátora. OPB a TOP 09 si rozdělí zbývajících šest míst. Do křesla primátora se vrátí Juraj Thoma (OPB, dříve ODS).

Český Krumlov

Z voleb vyšla nejlépe ČSSD, ve 23členném zastupitelstvu ale získala jen 6 mandátů. Druhá ODS má 4 zastupitele, TOP 09 a KSČM po 3, KDU-ČSL, Sdružení nezávislých-Město pro všechny a Nezávislí a Zelení po 2. V Českém Krumlově bude vládnout vítězná ČSSD s vlastním starostou a dvěma radními, TOP 09 s rovněž dvěma radními, sdružení nezávislých Město pro všechny, KDU-ČSL (oba subjekty po 1 radním) a Nezávislí a zelení - ti však na svém zastoupení v radě města netrvali. Předpokládá se, že starostou bude Dalibor Carda (ČSSD).

Jindřichův Hradec

Zvítězila ČSSD se ziskem 8 mandátů ve 29členném zastupitelstvu. Druhá ODS obsadí 6 křesel, KSČM bude mít 5 radních, Sdružení Strany zelených a nezávislí kandidáti a volba pro město po 3 a SNK ED a TOP 09 po 2. Kdo povládne městu zatím není jasné. O starostenské křeslo se 11. 11. pokusil Stanislav Mrvka (ČSSD), alev zastupitelstvu nedostal důvěru. Hlasovalo pro něj jen sedm zastupitelů sec. dem. Podobně dopadla i volby náměstka, kandidát ČSSD Bohumil Komínek roovněž neuspěl a další kandidáti už nebyli navrženi.

Písek

Volby vyhrála ČSSD a v 27členném zastupitelstvu obsadila 7 mandátů. Jako druhá skončila Volba pro Písek (VPM) s 5 mandáty, SNK ED, ODS a KSČM mají po 4, na TOP 09 zbyly 3. Povolební vyjednávání zatím nahrává vzniku trojkoalice ČSSD, VPM a ODS.

Prachatice

Z volebního klání v Prachaticích vyšla nejlépe ČSSD, ve 21členném zastupitelstvu jí připadne 6 mandátů. Po 4 má ODS a SNK Pro Prachatice, po 2 KDU-ČSL, ČSSD a KSČM, za Volbu pro město zasedne na radnici 1 zastupitel. Koaliční jednání o středopravé vládě údajně krachla, na tahu je vítězná ČSSD s jednáním o středolevé vládě.

Strakonice

Slušnost a jistoty pro Strakonice (SSJPS) dostaly ve volbách nejvíce hlasů a ve 21členném zastupitelstvu budou mít 5 svých lidí. Druhá byla ČSSD se ziskem 4 mandátů, za ní TOP 09 a ODS, které mají shodně po 3 mandátech, KSČM, Strakonická veřejnost a Volba pro město mají po 2. Vítězná strana uzavřela koalici s ČSSD a TOP 09, podrobnosti dohody ale zatím nebyly zveřejněny. Podle předpokladů se opět stane starostou lídr SSJPS Pavel Vondrys.

Tábor

Přestože volby vyhrála ČSSD se ziskem 6 mandátů ve 27členném zastupitelstvu, jednoznačným vítězem není. Po 6 zastupitelích totiž mají ještě další dvě strany, a to ODS a Tábor 2020. Další 4 křesla získala KSČM, 3 má TOP 09 a Jinak! 2. V Táboře je velká koalice ČSSD a ODS na spadnutí, obě strany však ještě shání třetí subjekt. Jednání se ale komplikují. ČSSD podmiňuje dohodu tím, že bude mít svého starostu, s tím ale nesouhlasí Tábor 2020, TOP 09 ani Jinak! S KSČM pak ČSSD do koalice nechce.

Plzeňský kraj

Plzeň

Těsný výsledek voleb přinesl hlavním rivalům ODS i ČSSD shodně po 14 mandátech ve 47členném zastupitelstvu. Na radnici se dostala také TOP 09 se 7 zastupiteli, po 5 budou mít Občané.cz a KSČM, na nezávislé hnutí Pravá volba pro Plzeň pak zbyla 2 křesla. Na koalici se dohodla vítězná ODS s ČSSD s tím, že primátorem se stane její lídr Martin Baxa a v 9členné radě usedne 5 jejích zástupců.

Domažlice

Jako nejsilnější stranu vygenerovaly volby v Domažlicích nezávislé uskupení Sdružení pro Město Domažlice a přiřkly mu 8 křesel ve 21členném zastupitelstvu. Na radnici zasedne také 6 zástupců ČSSD, 4 z KSČM, 2 z ODS a 1 z SNK „2010“. Povolební jednání zatím nepřinesla konkrétní výsledky.

Klatovy

Volby vyhrála ODS a ve 27členném zastupitelstvu má svých 7 lidí. Jako druhá skončila ČSSD s 5 mandáty, stejně tolik ale získalo i Sdružení pro Klatovy SNK ED. Na radnici zasednou také 4 komunisté a po 3 zástupcích budou mít i Nestraníci a TOP 09. Druhému největšímu městu v kraji povládne trojlístek ODS, TOP 09 a SNK ED. Starostovi Rudolfu Salvetrovi se tak podařilo obhájit funkci, v radě navíc zasedne 5 občanských demokratů, oba další subjekty budou mít po 2 radních.

Rokycany

Bez velkých ovací zvítězila ODS se ziskem 5 mandátů ve 21členném zastupitelstvu, stejně tolik zastupitelů ale má i druhá ČSSD. Na radnici se probojovalo také hnutí Pro naše Rokycany-SPH KH a NK se 4 svými zástupci, komunisté se 3, Rokycanští patrioti a TOP 09 budou mít po 2. Povolební jednání komplikovaly spory tří nejsilnější uskupení o příštího starostu, všechny chtěly mít v čele radnice svého představitele. Nakonec se dohodly na společné vládě čtyři uskupení: ČSSD, Pro naše Rokycany-SPH KH a NK, TOP 09 a Rokycančtí patrioti s tím, že starostou bude Vladimír Šmolík z ČSSD.

Tachov

Suverénním vítězstvím skončily volby pro ČSSD, která má ve 21členném zastupitelstvu 10 svých lidí. Druhá KSČM má 4 zastupitele, TOP 09 a ODS po 3 a KDU-ČSL 1. Radnice v Tachově se v příštích čtyřech letech obejde bez opozice a starostovat bude i nadále Ladislav Macák (ČSSD). Jeho strana bude mít 3 radní, KSČM 2, ODS a KDU-ČSL po 1 a TOP 09 získá šéfa kontrolního výboru.

Karlovarský kraj

Karlovy Vary

Volby vyhrála Karlovarská občanská alternativa (KOA) se ziskem 8 mandátů ve 38 členném zastupitelstvu. Druhá ČSSD má na radnici 7 zastupitelů, stejně tolik má i ODS. Sdružení Alternativa - NK získala 5 křesel, TOP 09 a KSČM po 4, a Hnutí O co jim jde?! (HOCJJ) 3. Na radnici zatím vzniklo koaliční uskupení KOA, TOP 09, HOCJJ a Alternativy, které však ještě vyjednává o podmínkách spolupráce s ODS. takzvaná koalice K20 ale nakonec požadavky ODS odmítla a bude vládnout bez ní. V čele lázeňského města má stát primátor Petr Kulhánek (KOA). Rada bude mít devět členů, o dva méně než v předchozím období.

Cheb

Volby vyhrála ČSSD a ve 30členném zastupitelstvu bude mít 9 svých lidí. Druhá ODS získala 8 mandátů, KSČM 6, Volba pro město 3, Strana svobodných občanů a TOP 09 mají po 2. V Chebu se rýsuje velká koalice ČSSD a ODS, zřejmě za účasti ještě některé z dalších stran. Soc. dem. si však zatím nezavřela zadní vrátka pro jednání s dalšími subjekty.

Sokolov

Z voleb vzešel jako vítěz ČSSD, která obsadí ve 27členném zastupitelstvu 9 křesel. Za ní skončila ODS se 7, KSČM s 5, Sdružení TOP 09 - Nezávislí kandidáti Radnice Sokolov se 4 a Strana svobodných občanů se 2. Na spolupráci se dohodla vítězná ČSSD s ODS s tím, že starostou bude její lídr Zdeněk Berka a v 9členné radě obsadí 5 postů.

Ústecký kraj

Ústí nad Labem

Volby vyhrála ČSSD se ziskem 11 mandátů ve 37členném zastupitelstvu. Jako druhá se do zastupitelstva dostala ODS s 9 zastupiteli, za ní skončila KSČM s 5, stejně tolik má i Strana zdraví sportu prosperity (SZSP) a TOP 09. Své 2 zastupitele budou mít i Severočeši.cz. Společnou řeč nakonec po týdnu jednání našla ČSSD s ODS a SZSP. Strany se dohodly na tom, že oba nejsilnější subjekty obsadí po 5 postech v radě, SZSP zbude 1 a primátorem bude Vít Mandík (ČSSD).

Děčín

Nejúspěšnější byla ČSSD se ziskem 8 mandátů ve 27členném zastupitelstvu. Druhá byla ODS a obsadí 7 křesel, Volba pro město 6, KSČM 3, Severočeši.cz 2 a TOP 09 1. V devítičlenné radě města Děčína budou mít sociální demokraté většinu, jejich koaliční partner Volba pro město obsadí čtyři místa. Na primátora koalice nominuje bývalého děčínského policejního ředitele Františka Pelanta z ČSSD.

Chomutov

Nejasného vítěze měly volby v Chomutově, kde sice nejvíce hlasů dostala ČSSD, ale stejně jako nezávislé hnutí Pro Chomutov obsadí ve 35členném zastupitelstvu 8 křesel. ODS a KSČM získaly po 6 mandátech, Nespokojení občané 3, TOP 09 a Severočeši.cz po 2. Na spolupráci se dohodla ČSSD s ODS, TOP 09 a Severočeši.cz, primátorem se stal lídr soc. dem. Jan Mareš. Podrobnosti koaliční smlouvy se zatím dolaďují.

Litoměřice

S výrazným odstupem na druhou ČSSD slavila vítězství ODS, která nyní disponuje 10 svými představiteli ve 27členném zastupitelstvu. Soc. dem. má 6, KSČM 4, TOP 09, Strana zelených a VV s podporou živnostníků po 2 a KDU-ČSL 1. Radnici povede ODS s ČSSD a Stranou zelených, dosavadnímu starostovi Ladislavu Chlupáčovi (ODS) mandát šéfa radnice zůstane. V devítičlenné radě města bude mít zastoupení také ČSSD a SZ i jeden komunista.

Louny

Vyhrála ODS se ziskem 7 mandátů ve 29členném zastupitelstvu. Druhá ČSSD má 6, stejně tak i KSČM. Na radnici se také probojovala Unie pro sport a zdraví s 5, TOP 09 se 3 a Koalice pro Louny se 2. Povolební vyjednávání zatím nepřineslo konkrétní výsledky.

Most

Takřka bezprecedentním vítězstvím dopadly volby pro Sdružení Mostečané Mostu, které získalo nadpoloviční většinu hlasů a na radnici získalo 26 mandátů ve 45členném zastupitelstvu. ČSSD i ODS mají po 6 zastupitelích, komunisté 5 a TOP 09 2. Ve vedení mostecké radnice budou kromě vítězného sdružení Mostečané Mostu, které má v zastupitelstvu většinu hlasů, i zástupci ODS a ČSSD. Na funkci primátora sdružení a strany nominují lídra sdružení a dosavadního primátora Vlastimila Vozku. Dohoda zaručuje soc. dem. v jedenáctičlenné městské radě tři místa, ODS bude mít jednoho radního.

Teplice

Občanští demokraté v Teplicích s přehledem vyhráli a ve 33členném zastupitelstvu budou mít 17 představitelů. Druhá ČSSD získala 9 mandátů, TOP 09 a KSČM mají po 3 a VV 1. ODS se dohodla na spolupráci s TOP 09. Dosavadní primátor Jaroslav Kubera (ODS) tak prodlouží svou dráhu v čele radnice na 20 let. Podrobnosti dohody zatím nebyly zveřejněny, podle všeho ale TOP 09 dostane pouze jeden post v radě města.

Liberecký kraj

Liberec

Volební výhru slavilo nezávislé hnutí Změna pro Liberec, které bude mít v příštích čtyřech letech ve 39členném zastupitelstvu 9 představitelů. Druhá byla ODS a obsadí 8 křesel, třetí ČSSD připadne 7. Na radnici se probojovaly ještě Liberec občanům se 6 zastupiteli, KSČM, VV a Unie pro sport a zdraví mají po 3. Vítězná Změna pro Liberec šla do koalice s ČSSD, Unií pro sport a zdraví a uskupením Liberec občanům. Zároveň si prosadila do čela radnice svého představitele Jana Korytáře (SZ).

Česká Lípa

Vítězně vyšla z komunálního klání ČSSD, která získala pro své představitele 7 křesel ve 25členném zastupitelstvu. Druhá skončila ODS s 5 mandáty, po 3 mandátech mají VV, KSČM a TOP 09, Starostové pro Liberecký kraj získali 2 a Strana zelených a Suverenita po 1. Kdo povede radnici zatím není jasné, ČSSD usiluje o post starosty a jednat chce se všemi subjekty. Paralelně však zahájila jednání také ODS, která by ráda sestavila středopravou radu.

Jablonec nad Nisou

Volby vyhrála ODS se ziskem 9 mandátů ve 30členném zastupitelstvu. V závěsu za ní skončilo nezávislé hnutí Domov nad Nisou s 8 mandáty, za ním ČSSD s 5, TOP 09 se 4, KSČM a VV mají po 2. Strany o koalicích zatím vyjednávají. Vítězná ODS se netají ambicí získat starostenské křeslo, provází je však obava, aby nedopadli stejně jako před čtyřmi lety, kdy volby rovněž vyhráli, ale nakonec museli odejít do opozice.

Semily

Volbám vévodilo uskupení Volba pro Semily, které získalo 12 mandátů ve 21členném zastupitelstvu. jako druhé skončilo hnutí Semiláci se 2 mandáty, stejně tolik získala i třetí ODS. Po 1 křesle mají ČSSD, koalice SNK ED, KDU-ČSL a nezávislí, SOS - OF pro Semily, KSČM a Unie pro sport a zdraví. Vítězná strana sice nepotřebovala další hlasy, přesto chtěla přizvat do rady ještě další subjekty. Starostou zůstane i v dalších čtyřech letech Jan Farský z vítězné Volby pro Semily. Farský je ale zároveň poslancem za TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí, i proto se město po čtyřech letech znovu vrátí k modelu se dvěma místostarosty. Farský bude neuvolněným starostou, ušetřené peníze půjdou právě na plat druhé místostarostky. V 7členné radě bude mít vítěz jen 5  mandátů. Jedno místo v radě získal bývalý místostarosta Vladimír Šimek, který byl do zastupitelstva zvolen za uskupení SND-ED, KDU-ČSL a nezávislí. Radním se nakonec zřejmě stane i lídr kandidátky ČSSD Karel Krejsa a bude podle Farského jakousi vnitřní konstruktivní opozicí.

Pardubický kraj

Pardubice

Letošní volby v Pardubicích vyhrála ČSSD, která získala 11 mandátů. Další skončily Sdružení pro Pardubice s 9 a ODS se 7 zastupiteli. Dalších 5 křesel drží sdružení Pardubáci, 4 komunisté a 3 TOP 09. Vítězná ČSSD  se na koalici dohodla se Sdružením pro Pardubice, sdružením Pardubáci a TOP 09. Primátorkou Pardubic bude Štěpánka Fraňková (SPP), která se po zvolení vyváže z poslaneckého mandátu.

Svitavy

Vítězné Sdružení pro město Svitavy získalo 7 mandátů, o jeden méně má ČSSD. Celkem 4 křesla získaly Naše Svitavy, po 3 mandátech mají občanští demokraté a komunisté. Strany KDU-ČSL, TOP 09 a Věci veřejné získaly po 1 křesle. Zastupitelstvo má 26 členů. Koalici ve Svitavách vytvoří Sdružení pro město Svitavy, ČSSD, ODS a lidovci. Sdružení pro město Svitavy bude mít tři radní a starostu, kterým bude David Šimek. Sociální demokraté získali dva radní a zároveň pozici místostarosty. Po jednom radním mají lidovci a občanští demokraté.

Ústí nad Orlicí

Volby vyhrálo uskupení SNK-Ousťáci, které má ve 27členném zastupitelstvu 8 představitelů. Druhá ČSSD obdržela 6 mandátů, ODS a TOP 09 s podporou nezávislých mají po 4, KDU-ČSL a KSČM po 2 a 1 křeslo zbylo pro VV. Sdružení Oušťáci společně se sociálními demokraty a lidovci mají 16 mandátů, což je pohodlná většina, přesto jednají i s dalšími subjekty. Do koalice však nechce ODS ani TOP 09, jednání proto pokračují.

Chrudim

Volby v Chrudimi vyhrála ČSSD, která získala šest zastupitelů z 27. SNK ED drží 5 křesel stejně jako ODS. Tři mandáty má Koalice pro Chrudim, po dvou Volba pro město, KSČM a Strana svobodných občanů. Po 1 zastupiteli budou mít TOP 09 a Věci veřejné. Jednání probíhají.

Královéhradecký

Hradec Králové

Ve městě zvítězila ČSSD, která obsadí 8 mandátů z 37. Druhá ODS má 6 křesel, Sdružení Alternativa 5, stejně jako komunisté. TOP 09 a VPM mají po 4 křeslech. Změna pro Hradec má 3 mandáty, koalice SNK-ED a lidovců 2. Na základě jednání se utvořila koalice ODS, Hradeckého demokratického klubu, TOP 09 , VPN a koalice Doma v Hradci.  Nově vyjednávaná koalice v sedmatřicetilečlenném zastupitelstvu bude mít 21 hlasů. Vítězná ČSSD skončila v opozici.

Jičín

Vládu nad Jičínem převzala koalice vítězné ODS se 6 z 21, ČSSD (4) a TOP 09 s 2 zastupiteli. Na radnici budou i zástupci KSČM (2), VPM (3), KDU-ČSl (2) a VV (2). Koaliční partneři v pondělí dohodli sestavu sedmičlenné rady obsazené 3 sociálními demokraty, když ODS a TOP 09 získaly každá po 2 křeslech. Starostou sedmnáctitisícového Jičína se stal Martin Puš z ODS.

Náchod

Smlouvu o koalici podepsali zástupci vítězné ČSSD (5), TOP 09 (3), Sdružení Svobodní (4) a koalice SNK - ED a VV (2). V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice těsnou většinu 14 hlasů. Na radnici usednou i zástupci ODS (4), KDU-ČSL (3), KSČM (2), Sdružení „NSK“ (2) a Sdružení SZ (2).

Rychnov nad Kněžnou

ODS zde sice volby zvítězila ale v 21členném zastupitelstvu má jen 4 mandáty. Po 3 mandátech pak mají další tři uskupení: KSČM, KDU-ČSL a Nestraníci. V zastupitelstvu zasednou také dva představitelé z ČSSD, Volby pro město, TOP 09 a Svobodná občanská samospráva. Vzhledem k tomu, že ve volbách uspělo osm subjektů, jsou jednání složitá a zřejmě se ještě protáhnou.

Trutnov

S výrazným náskokem zvítězila ODS a na radnici obsadí 14 křesel ve 33členném zastupitelstvu. Soc. dem. získala 5 mandátů, po 4 mandátech má i Volba pro město, Sdružení pro Trutnov a KSČM. Své 2 zastupitele bude mít i TOP 09. Vítězní občanští demokraté se dohodli na pokračování dosavadní koalice s Volbou pro město a Sdružením pro Trutnov. Lidé ze Sdružení pro Trutnov v minulých volbách kandidovali jako SNK ED. V třiatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 22 hlasů. Starostou se znovu stal Ivan Adamec z ODS.

Kraj Vysočina

Jihlava

V sedmatřicetičlenném zastupitelstvu má vítězná ČSSD 11 mandátů, druhá ODS 10, třetí KSČM obsadila 7 křesel. TOP 09 získala 4 křesla, Krásná Jihlava 3 a KDU-ČSL 2. Krajské město Kraje Vysočina povede koalice ODS, ČSSD a lidovců.  V městské radě bude mít ČSSD a ODS 5 křesel, lidovci 1. Primátorem bude opět Jaroslav Vymazal (ODS).

Třebíč

Radnici v Třebíči povedou čtyři sdružení nezávislých kandidátů (Pro Třebíč, Heřman zpátky na radnici, Břehy a Třebíč - můj domov) spolu s TOP 09 a Věcmi veřejnými. Vítězní sociální demokraté skončí v opozici, stejně jako ODS, komunisté a lidovci.  Nejúspěšnější ČSSD má 5 mandátů, Heřman zpátky na radnici 4, KSČM a Pro Třebíč po 3. TOP 09, ODS, Věci veřejné, KDU-ČSL a sdružení Břehy a Třebíč - můj domov mají v zastupitelstvu po 2 křeslech.

Žďár nad Sázavou

ČSSD získala v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu města 9 zastupitelských křesel, ODS a TOP 09 po 5, KDU-ČSL 4, KSČM 3 a SPO-zemanovci 1. Na radnici bude pokračovat velká koalice ČSSD a ODS, doplňovat ji bude TOP 09.

Havlíčkův Brod

Na radnici Havlíčkově Brodě by mohla pokračovat koalice ODS (5 z 25 zastupitelů), lidovců (3), Strany zelených (1) a nezávislých (2), doplněná o TOP 09 (2). Vítězná ČSSD (6) by potom skončila v opozici. Jednání však nadále pokračují. Chystaná koalice by v radě města měla 13 míst.

Pelhřimov

Zvítězila ODS (7 křesel z 21), před ČSSD (6), lidovci a TOP 09 (po 3) a KSČM (2). Ve městě vznikla koalice tvořená vítěznou ODS, TOP 09 a lidovci. Starostou se na další čtyři roky stal opět Leopold Bambula (ODS).

Olomoucký kraj

Olomouc

V Olomouci zvítězila ČSSD, která má 17 křesel v 45členném zastupitelstvu. ODS obsadí 14 křesel, TOP 09 6. KSČM má 5 mandátů, lidovci 3. Hanáckou metropoli povede koalice ODS (5 členů městské rady), TOP 09 (4) a lidovců (2). Primátorem se stal opět lídr ODS Martin Novotný. Nová koalice bude mít v zastupitelstvu těsnou většinu, 23 ze 45 hlasů.

Přerov

Volby ve městě vyhrála ČSSD a získala 11 mandátů z 35. KSČM spolu s ODS a Koalicí pro Přerov po 6 mandátech. TOP 09 má 4 křesla, lidovci 2. Koalici . sestavila ČSSD s ODS, TOP 09  a KDU-ČSL, celkem má 23 z 35 hlasů. Primátorem byl opět zvolen Jiří Lajtoch (ČSSD), v radě, která má 11 členů, získala ČSSD 5 zástupců, ODS 4 a TOP 09 a lidovci po 1.

Jeseník

Ve volbách zvítězila ČSSD (7 křesel z 25) před ODS (4) . Pomyslným jazýčkem na vahách je letošní nováček komunálních voleb, sdružení Mladí pro Jeseník (4), bez nějž ani jedna ze stran nemůže sestavit většinovou koalici. Na radnici usednou i zástupci Sdružení NV (3), KSČM (2), TOP 09 (2), Strany svobodných občanů (2) a lidovců (1). Jednání pokračují.

Prostějov

Vítězná ČSSD (14 křesel z 35) jedná s ODS (8) i TOP 09 (6). Komunisté mají 5 křesel, lidovci 2.

Šumperk

Volby vyhrála Nezávislá volba se ziskem 8 mandátů ve 27členném zastupitelstvu. Druhá skončila ČSSD s 6 zastupiteli, třetí KSČM se 4. Na radnici se dostala ještě ODS se 3 mandáty, po 2 křeslech budou mít i Křesťanští demokraté pro Šumperk, koalice TOP 09 s Mladou krví Šumperka a Suverenita. Šumperskou radnici v následujících čtyřech letech povede široká koalice vítězné Nezávislé volby (3 křesla v městské radě), ČSSD (2), ODS (1), křesťanských demokratů (1), TOP 09 (1), Mladé krve Šumperka (1) a Suverenity (1).

Moravskoslezský kraj

Ostrava

V 55 členném zastupitelstvu má ČSSD 21 mandátů. ODS obsadí 12 křesel, Ostravak 10, KSČM 8, TOP 09 4 křesla. ČSSD coby vítěz komunálních voleb v Ostravě, chce získat sedm z jedenácti křesel v městské radě. Čtyři nabídla ODS, která na jejich nabídku přistoupila. ČSSD navíc jako vítěz voleb obsadí i místo primátora, kterým by se měl opět stát Petr Kajnar.

Opava

Zvítězilo hnutí SOS pro Opavu, které obsadí 17 křesel z 45. Druhá ČSSD má 11 mandátů, ODS 9. Komunisté mají 5 a lidovci 3 mandáty. Vítěz voleb v Opavě, sdružení SOS pro Opavu, se dohodlo na uzavření koalice s druhou ČSSD. Opavský magistrát povede v následujícím volebním období koalice vítězného sdružení SOS pro Opavu s druhou ČSSD. Primátorem města se stane děkan Slezské univerzity Zdeněk Jirásek (ČSSD). SOS pak bude mít v jedenáctičlenné radě většinu sedmi hlasů.

Karviná

Karvinskou radnici zcela ovládne ČSSD, která získala 51 procent hlasů. Strana bude mít 24 zastupitelů z 41. KSČM má 10 a ODS 5 křesel. Naše Karvinsko obsadí 2 křesla. V radě města obsadí všech 11 křesel zástupci ČSSD. Primátorem byl zvolen opět Tomáš Hanzel (ČSSD).

Havířov

Zvítězila ČSSD, která bude mít 15 z 43 zastupitelů. Komunisté mají 12 křesel. ODS 5. Hnutí pro Havířov má 4 křesla, VV 3. TOP 09 stejně jako nezávislí obsadí 2 mandáty. Město spolu povedou ČSSD a komunisté. Sociální demokraté budou mít v radě města 6 zástupců, komunisté 5. Primátorem se stal Zdeněk Osmanczyk (ČSSD).

Frýdek-Místek

Zvítězila ČSSD, která má v zastupitelstvu 18 mandátů z 43. ODS má 8 zastupitelů, KSČM 5. TOP 09 má 4 zastupitele, VV a KDU-ČSL 3. Nezávislí mají 2 zastupitele. Koalici bude tvořit ČSSD se 7 zástupci v městské radě, lidovci (2) a  VV (2). Za primátora si koalice vybrala Petra Cvika (ČSSD).

Nový Jičín

Ve volbách zvítězila ODS (9 z 29 křesel), před ČSSD (8), KSČM (4) a SZ, TOP 09, SNK-ED a KDU-ČSL (všichni po 2). Vznik koalice však komplikuje postoj menších stran. Jednání pokračují bez konkrétního výsledku

Bruntál

V Bruntálu bude asi pokračovat středopravá koalice stran ČSSD (7), ODS (3), TOP 09 (2) a uskupení BRUNTÁL 2010 (5). Vítězným sociálním demokratům se totiž nepodaří vytvořit koalici s KSČM (5), pro kterou nemá další partnery. Na koalici se definitivně dohodly ČSSD, ODS, TOP 09 a Bruntál 2010, které spolupracovaly i v minulém volebním období. Starostou bude dosavadní místostarosta, sedmatřicetiletý Petr Rys z Bruntál 2010. V nové radě města bude mít ČSSD čtyři křesla, Bruntál 2010 a ODS po dvou a TOP 09 jedno.

Zlínský kraj

 Zlín

V komunálních volbách ve Zlíně má vítězná koalice TOP 09 a STAN 11 křesel v 41členném zastupitelstvu. M.O.R. má sedm mandátů. ODS má 6 křesel, lidovci 3, Věci veřejné a ZHN získaly shodně po 2  zástupcích. Ve Zlíně povládne koalice TOP 09 a STAN (5 postů v městské radě) spolu s Hnutím M. O. R. (3) a lidovci (1) Zlínským hnutím nezávislých (1) a VV (1).

Kroměříž

V Kroměříži se na koalici dohodla ČSSD (6), ODS (5),  Volba pro Kroměříž (3) a TOP 09 - Kroměříž perspektivně (2) . Koalice nyní v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu disponuje 16 hlasy. Na radnici usednou i zástupci KSČM (4), hnutí Zdravé Kroměřížsko (3) a VV (1). Starostkou Kroměříže byla zvolena občanská demokratka Daniela Hebnarová.

Uherské Hradiště

Voliči z Uherského Hradiště poslali do sedmadvacetičlenného zastupitelstva šest stran či hnutí. Vítězná ODS získala 7 mandátů, stejný počet náleží ČSSD. Třetí TOP 09 a KRUH obsadila 4 křesla zastupitelů, čtvrtá KSČM, pátí lidovci a šesté Zdravé Hradiště získali v městském sboru po 3 mandátech. Zájem o dohodu mají lídři vítězné ODS i ve volbách třetího seskupení TOP 09 a KRUH, nevylučuje ji ani KDU-ČSL. Ve volbách druzí sociální demokraté však usilují o velkou koalici.

Vsetín

Ve městě těsně zvítězila ODS před lidovci. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu ODS obsadí 5 mandátů, což je stejně jako KDU-ČSL. ČSSD získala 4 křesla, po 2 mají KSČM a TOP 09. Po 1 mandátu získaly Volba pro město, SNK ED a Zdravé město Vsetín. Jednání probíhají.

Jihomoravský kraj

Brno

Post primátora obhajuje Roman Onderka (ČSSD), jehož strana získala 19 mandátů. Druhá ODS jich má 14, TOP 09 devět, KDU-ČSL 6,  zelení 3 a komunisté 4. Zastupitelstvo má 55 členů. Radnici v Brně ovládne koalice ČSSD s ODS. Obě strany ještě před senátními volbami předjednaly, že ODS bude mít většinu v radě a ČSSD získá post primátora pro Romana Onderku, který jím byl v uplynulých čtyřech letech.

Blansko

Zvítězila ČSSD, která bude mít 8 křesel z 25. ODS 5, KSČM  4, lidovci 3, TOP 09 2 a VV 1. O staronové koalici se jedná mezi ČSSD, ODS a lidovci. Radnici povede dosavadní koalice ČSSD, ODS, lidovců a Volby pro město. Vítěz voleb ČSSD ale nově získá křeslo starosty, do něhož usedne dosavadní místostarosta za sociální demokraty Lubomír Toufar. V 7členné radě města bude mít ČSSD 3 křesla, jak tomu bylo dosud u ODS. Občanští demokraté budou mít 2 posty. Po 1 pak obsadí KDU-ČSL a Volba pro město.

Břeclav

Zvítězilo sdružení Pro region, které obsadí 7 křesel z 27. Koalici utvoří ČSSD (6)  spolu s ODS (4), lidovci (3), TOP 09 (2) a hnutím Perspektiva pro Břeclav (2). Mimo zůstanou komunisté (3) .

Hodonín

Ve volbách zvítězila ČSSD (7 křesel z 31). Nezávislí mají 6 křesel, KSČM a ODS po 5. Změna obsadí 3 křesla. TOP 09 a lidovci po 2, Šance pro Hodonín 1. Jednání probíhají.

Vyškov

Vítězná ČSSD získala 10 mandátů z 27. KSČM a VPM mají 4 křesla, ODS a KDU-ČSL po 3, VV 1 a TOP 09 spolu s nezávislými kandidáty 2. Město ovládne staronová koalice ODS, lidovců a ČSSD.

Znojmo

Sociální demokraté jako vítězové voleb získali 9 mandátů, KDU-ČSL 3, Sdružení nestraníků také 3. Tyto strany utvoří radniční koalici, která se bude opírat i o hlasy KSČM (5 mandátů). Hnutí "Občané městu, město občanům" má 3 křesla a skončí v opozici s doposud vládnoucí ODS (8 mandátů) Zastupitelstvo má 31 členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám