Hlavní obsah

Policie prověřuje skupování hlasů v Českém Těšíně

Právo, Aleš Honus, Pavel Karban
Český Těšín
Aktualizováno

Podezření ze skupování hlasů voličů v Českém Těšíně prověřuje policie. Jen během minulého volebního víkendu policie řešila řadu telefonátů svědků údajného podplácení voličů. Potvrdila to mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Podle informací Práva za skupováním stojí bývalý kontroverzní místostarosta za ČSSD a někdejší spolupracovník StB Marian Kuś.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kuś v komunálních volbách kandidoval jako lídr strany SOS pro Český Těšín. Ta nakonec ve volbách skončila druhá a v zastupitelstvu bude mít šest míst.

Nestraníci a koalice Hnutí pro Těšín a Strana zelených, kteří v Českém Těšíně také kandidovali, už podnikají kroky k zneplatnění voleb. „Výsledky voleb v Českém Těšíně považujeme za hrubým způsobem zmanipulované, nyní sbíráme informace, ale je to problematické, protože lidé se bojí,“ vysvětlil předseda Hnutí pro Těšín Lubomír Matěj.

V Českém Těšíně vyhrála ve volbách ČSSD, která získala 22,77 procenta hlasů, což jí v 27členném zastupitelstvu zajišťuje sedm míst. Za ní skončilo SOS pro Český Těšín (19,13 procenta a šest mandátů), KDU-ČSL (18,64 procenta a šest mandátů), ODS (14,45 procenta a pět mandátů), KSČM (7,43 procenta a dva mandáty) a Nestraníci (5,65 procenta a jeden mandát). Koalice Hnutí pro Těšín a Strana zelených se do zastupitelstva nedostaly, od voličů získaly jen 3,34 procenta hlasů.

Už před komunálními volbami se na internetu objevila nabídka 300 korun za hlas pro politickou stranu SOS. Celostátní vedení této strany se od těchto praktik distancovalo. Marian Kuś, který byl mimo jiné odsouzen za padělání lustračního vyjádření, s médii nekomunikuje.

Policie má výpovědi několika svědků

Matěj potvrdil předvolební informace, že lidé říkají, že za každý hlas dávala SOS pro Český Těšín 300 korun. „Fungovalo to prý na systému letadlo. A podle všeho, dostal každý, kdo přivedl nějakého člověka další pětistovku za osobu. Lidi pak k volebním místnostem vozili taxíky,“ popsal s tím, že nepřímých důkazů je hodně. Hlasy podle Matěje sbírala SOS hlavně od sociálně slabých vrstev obyvatel.

Mluvčí karvinské policie potvrdila, že policie má k dispozici výpovědi řady svědků, kteří předávání peněz voličům údajně viděli. „V průběhu voleb jsme reagovali na několik telefonických podnětů, které upozorňovaly na skupování hlasů. Policisté tyto podněty řešili na místě a prováděli i namátkové kontroly. Do současné chvíle nebyl sice nikdo obviněn, ale prověřování i nadále pokračuje. O případném dalším vývoji budeme veřejnost informovat,“ uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám