Hlavní obsah

Zelení v Letňanech přeběhli k TOP 09

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Troje komunální volby, tři různé strany, a přesto skoro stejní lidé. Tak by se dala ve zkratce popsat situace v pražských Letňanech, kde mnozí kandidáti neváhají každé volební období měnit značku, pod kterou kandidují. Vždy se přitom objeví u strany, která se těší momentální voličské přízni. Pro letošní volby se tak objevují na kandidátce TOP 09.

Foto: Archiv, Novinky

Srovnání plakátů s kandidáty zelených z roku 2006 a letošní TOP 09

Článek

V minulých volbách v roce 2006 přitom stejná skupina letňanských politiků usilovala o křesla v zastupitelstvu v koalici vedené Stranou zelených, která ve stejný rok pronikla do Sněmovny.

Na současné kandidátce TOP 09 se přitom objevuje z 21 kandidátů hned deset lidí, kteří figurovali na kandidátce koalice vedené SZ v roce 2006. V roce 2002 přitom čtyři z nich kandidovali za koalici US-DEU a KDU-ČSL. Stejná koalice ve stejném roce získala přes 14 procent hlasů ve volbách do Sněmovny.

Martin Zástěra, který je členem TOP 09 a na letňanské kandidátce figuruje jako dvojka, se přílivu zelených nebrání a nevidí na tom nic divného. Na komunální úrovni je to podle něj běžný jev a nová strana, jako je TOP 09, nemůže mít dostatek vlastních kandidátů, a nebrání se proto využít i „zkušené a pracovité lidí, kteří se již v komunální politice osvědčili“.

Kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma nechtěl situaci v Letňanech komentovat, neboť s ní není obeznámen. „To jste mě zaskočil,“ uvedl Tůma s tím, že tato problematika spadá do kompetencí pražské organizace.

Vedení TOP 09 se situací v Letňanech zabývalo

Jejím předsedou je člen výkonného výboru a poslanec za TOP 09 Fantišek Laudát, který přiznal, že se vedení strany letňanskou kandidátkou zabývalo.

„Měl jsem za to, že se jedná o tři lidi, kteří byli kontroverzní,“ konstatoval. Deset lidí z minulé kandidátky zelených jej nicméně překvapilo, byť TOP 09 podle něj není vůči této straně v nějakém nepřátelství.

„Na rozdíl od některých jiných kandidátek jsme zde nezasahovali,“ doplnil Laudát v narážce na liberecký případ, kde vedení TOP 09 kvůli sporům zrušila před volbami kandidátku. „Navíc neuhlídáte všechno,“ dodal s tím, že určité tlaky očekával. Setkal se podle svých slov i s opakovanými změnami stranické příslušnosti. „Pravicové strany zanikly nebo šly do marginality,“ připomněl osud některých uskupení.

Strana zelených se přestupu svých straníků pod hlavičku TOP 09 nebrání. „V Praze 18 (označení Letňan – pozn. redakce) jsme letos vlastní kandidátku nepostavili,“ uvedl krajský manažer Strany zelených Jan Jirka s tím, že jde o rozhodnutí tamní základní organizace. „Naši lidé jsou na kandidátce TOP 09, přičemž k tomu mají souhlas předsednictva,“ dodal.

Uvádí neoprávněně titul MUDr.

Jedním z politiků, kteří se postupně objevili na kandidátkách nejdříve koalice US-DEU a lidovců, později koalice vedené Stranou zelených a nyní TOP 09, je nynější místostarosta David Kolínský. Ten přesun okomentoval jako „určitou koaliční spolupráci“.

Kandidátka je přitom vedena jen pod hlavičkou TOP 09, a že někteří z kandidátů jsou členy SZ nebo bezpartijní, se volič dozví jen přímo z hlasovacího lístku. V osobních profilech na webu letňanské TOP 09 se tato skutečnost nikde nezmiňuje.

Přičemž například Kolínský byl nejdříve členem Unie svobody, potom SZ a na kandidátce topky je veden coby bezpartijní.

Právě Kolínský na sebe v medailonu na stránkách TOP 09 prozrazuje, že jeho koníčkem je kynologie, přičemž působí jako rozhodčí na soutěžích. Na internetu je v této souvislosti možné u jeho jména nalézt titul MUDr., který však na kandidátku nepoužil. Na otázku, zda skutečně vystudoval medicínu, Kolínský uvedl, že jde o překlep a chybu, neboť lékařem je prý jeho bratr.

Titul má však u svého jména uveden i v oficiálním seznamu rozhodčích Českomoravské kynologické unie z letošního května a stejný titul zůstává na stránkách Unie svobody, jejímž byl členem.

Anketa

Je podle vás v pořádku, že do zastupitelstev kandidují titíž lidé pokaždé za jinou stranu?
Ano
51,1 %
Ne
48,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27261 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám