Hlavní obsah

Za blokování epopeje dostal Krumlov pokutu

– Znojmo

Moravský Krumlov ve středu dostal od Okresního soudu ve Znojmě pokutu 80 tisíc korun za to, že brání Praze ve stěhování Slovanské epopeje. Informoval o tom mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. Znojemský soud už dříve rozhodl, že Praha smí dílo Alfonse Muchy z Krumlova odvézt. Krumlovský úřad ale minulý týden stěhování epopeje podruhé zakázal, následně obrazy na zámku zapečetil. Krumlov se proti rozhodnutí odvolá.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Emotivní stěhování: přepsaná cedule, která se objevila na dveřích zámku v Moravském Krumlově.

Článek

Podle právních zástupců Prahy soud nařídil výkon svého dřívějšího předběžného opatření. To nařizovalo, že Moravský Krumlov musí Praze vydat epopej na plánovanou výstavu ve Veletržním paláci. Podle právníků nyní soud v odůvodnění uvedl, že soudní ochrana má přednost před správním řízením, které krumlovský úřad vedl a na základě kterého stěhování obrazů zakázal.

"Soud v odůvodnění dále mimo jiné uvádí, že Moravský Krumlov v realizaci soudního předběžného opatření jednoznačně brání a evidentně neplní povinnost uloženou mu tímto předběžným opatřením soudu," uvedli právníci hlavního města.

Městský úřad Moravský Krumlov se proti sankci podle krumlovského starosty Jaroslava Mokrého (ODS) odvolá. Odvolání má podle něj odkladný účinek a stěhování epopeje bude moci začít až poté, co budou námitky úřadu proti verdiktu projednány.

"V první řadě rozhodnutí nerozumíme. Řeší vztah Moravského Krumlova a Prahy, který je vyřešený, místo toho, aby vyřešil při mezi částí Muchových potomků a Prahou. My jsme dílo Praze předali, čímž pro nás věc skončila," vysvětlil Mokrý. Moravský Krumlov, tedy jeho politická reprezentace, po předchozím rozhodnutí soudu předal obrazy zástupcům Prahy, čímž je pro něj věc uzavřena. Manipulaci s epopejí pak zakázala státní správa Městského úřadu Moravský Krumlov. Učinila tak na základě požadavku části Muchových potomků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám