Hlavní obsah

Slib 4,5 miliardy pro základní školy spadl pod stůl

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školství už loni v prosinci slibovalo ústy exministryně Miroslavy Kopicové (za ODS), že všechny mimopražské základní školy mohou čerpat 4,5 miliardy korun z projektu EU peníze školám. A to na nákup nových pomůcek, obnovu počítačů, posílení výuky cizích jazyků, matematiky či čtení. A hlavně na platy učitelů za práci navíc.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová

Článek

Na každou školu vycházel v průměru milión.

„Ano. Vycházel. Minulý čas je v pořádku, protože kde nic tu nic,“ shodují se ale nyní rozzlobení ředitelé. Účty škol zejí prázdnotou.

Některé přitom podle uzavřených smluv musely již projekty rozjet. A teď je platí ze svého – z rezerv vyčleněných například na osobní ohodnocení kantorů. Úředníci ředitele totiž ujišťovali, že peníze na projekty dostanou ještě před začátkem tohoto školního roku.

Žádost podávali již v květnu

„Žádost o finance na náš školní projekt, což je vytváření digitálních výukových materiálů, jsme podávali, jakmile to šlo. Koncem května,“ řekl v pondělí Právu Petr Mouryc, ředitel jihlavské ZŠ T. G. Masaryka.

Brzdou byly podle něj nejprve průtahy s legislativou. Jakmile poslanci schválili patřičnou novelu zákona, byli ředitelé v květnu ujištěni, že projekty mohou 1. září spustit. „Dodneška nic na účtu nemáme. Vše platíme z rezerv. Například kurz v rámci projektu nás vyšel na 12 tisíc,“ podotkl Mouryc.

Podle ministra Josefa Dobeše (VV) toto zdržení zavinilo hlavně to, že nefungovala ministerská sekce, pod níž spadá operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, z něhož peníze jdou. Dobeš nedávno odvolal sekčního šéfa Jana Vitulu (TOP 09).

„Nabíháme na systém, že denně dokážeme posílat školám 50 miliónů korun,“ říká teď ministr. Zároveň uklidňuje, že školy o miliardy rozhodně nepřijdou.

Dotaci zpomalí volby

Jan Musil, šéf jáchymovské ZŠ Marie Curie-Sklodowské, jíž úředníci slíbili, že svůj milión dostane v polovině září (na účet nepřišla také ani koruna), pro Právo včera uvedl: „Kámen úrazu vidím v tom, že ministerstvo, které má pravicové vedení, posílá peníze přes kraje, které mají jiné zabarvení (hejtmani soc. dem.). Kraje zase posílají peníze na obce, kde se musí sejít zastupitelstvo, schválit vše jako rozpočtovou změnu. Pak teprve finance poplynou do škol.“

Do tohoto soukolí nyní ale spadají termíny komunálních voleb. Budou se ustavovat nová zastupitelstva, takže lze soudit, že dotace v letošním roce ve velkém množství případů zamrznou. „Učitelé, kteří připravující projekty na naší škole, pracují zatím zadarmo. Náleží jim peníze za práci navíc, ale já je nemám,“ posteskl si Musil.

Dobeš přiznává: „Vůbec jsem netušil, že o tom musí rozhodovat zastupitelstva, byl jsem z toho sám překvapen. Kdybych byl starostou a chtěl být znovuzvolen, tak teď předstoupím před občany a řeknu: Podívejte, jak pracně jsem vyjednal pro školu milión. Je to moje zásluha.

Kopicová: Je to projekt založený na důvěře

Ředitel jihlavské ZŠ Mouryc prý telefonoval na zastupitelstvo, peníze ještě nedostali. „Volal jsem na kraj, také je nemají. Znovu jsem volal na ministerstvo. Slíbili, že je brzy odešlou.“

Kopicová ujišťovala, že 4,5 miliardy mohou školy získávat zjednodušeným systémem bez zbytečného papírování. Projekt skončí v roce 2012. „Je to projekt založený na důvěře,“ uvedla loni ministryně.

„Naši důvěru ministerstvo již ztratilo. Nemají cokoli slibovat, když to není řádně vyjednané a naplánované,“ shodují se nyní ředitelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám