Hlavní obsah

Kalousek doufá, že generální stávka nebude. Ale neustoupí, nemůže

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v nedělním diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce uvedl, že doufá, že generální stávka, kterou hrozili odboráři, se neuskuteční. Současně ale sdělil, že neustoupí od svého plánu snižovat výdaje. Zvláštní bylo, že Kalousek neměl protihráče, což bývá v pořadu vzácné.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce

Článek

„Ano, tato vláda je odhodlána udělat to, co řekla. Proto nás lidi volili,“ řekl Kalousek, přičemž takto reagoval na slova předsedy Českomoravského odborového svazu Jaroslava Zavadila, který řekl, že odboráři budou jednat, pokud vláda udělá, co řekla. "Říkali jsme si o mandát, abychom snížili výdaje," doplnil.

„To zásadní vláda schválila a jsem přesvědčen, že úsporná opatření vlády projdou ve Sněmovně,“ řekl ještě.

Kalousek stávku nechce

„Pevně doufám, že generální stávka nebude,“ dodal pak Kalousek s vysvětlením: „Já jsem hluboce přesvědčen, že většina zaměstnanců, většina skutečně pracujících zaměstnanců si dobře uvědomuje, že nelze žít nad poměry. To, co děláme, nejsou dramatické kroky. Podívejme se do zemí, kde nechali rozvrátit finance.“

Kalousek snižování platů obhajuje: „Jsme přesvědčeni, že to, co předkládáme, je maximálně sociálně citlivé. Nejsme v situaci, kdy to uděláme nebo neuděláme. Někdo si může jen vymoci, že kroky odložíme.“

Pokud se to podle něj neudělá teď, bude to v budoucnu mnohem horší.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil sdělil, že hrozba generální stávky trvá, ovšem jen za podmínek, které uvedl v sobotu. Zatím nemá k dispozici novou podobu zákoníku práce, aby mohl hrozbu stáhnout.[celá zpráva]

Dodal také, že stávka zdravotníků vyhlášená na termín voleb v půlce října není stávkou generální. Dodal, že jeho svaz o tom nerozhoduje, ale nevyloučil, že ji nějak přistoupí.

Kalousek chce nový daňový zákon

„V roce 2011 musí být schválen nový zákon o daních,“ řekl Kalousek. Pokud tomu tak nebude, bude to považovat za neúspěch. Podle něj však není nutné, aby v témže roce nutně vstoupil v platnost.

Podrobnosti k zákonu nesdělil, ale zopakoval jen, že by v něm mělo být co nejméně výjimek. Ty nespecifikoval. Zdůraznil však, že některé výjimky být musí. Třeba v případě pěstitelů, kteří si sami vypěstují ředkvičky a ty zkonzumují. To podle něj chtěl zavést Vlastimil Tlustý.

Platy soudců se sníží

Vláda podle Kalouska také do dvou týdnů navrhne snížení platů ústavním činitelům včetně soudců o pět procent, byť to soudci zřejmě opět napadnou u Ústavního soudu.

"Tohle je dohoda, kterou jsme pevně udělali, můžete to brát v podstatě jako vládní rozhodnutí," prohlásil Kalousek. Návrh podle něj respektuje nedávné rozhodnutí ústavních soudců, kteří k 1. říjnu zrušili letošní čtyřprocentní snížení mezd pro soudce. Kalousek podotkl, že soudci tak budou mít od příštího roku mzdy sníženy méně než ostatní ústavní činitelé.

"Musíme respektovat nález Ústavního soudu, že soudci budou mít jinou základnu než poslanci a senátoři. Budou ji mít vyšší. Z těchto dvou základen všem navrhneme snižovat pět procent. Toto vláda schválí," uvedl.

"Pokud tohle budou vnímat jako nepřiměřený zásah do soudcovské nezávislosti, je to samozřejmě jejich právo, mohou to podat, ale já tomu zdůvodnění nebudu rozumět," uvedl ministr financí.

Další změny stavebního spoření

Kalousek taky chce v příštím roce změnit zákon o stavebním spoření. Podle něj je už správný současný krok, že se státní příspěvek snižuje na polovinu. Tato úprava je podle něj obhajitelná a Ústavní soud by ji neměl zpochybnit. Kdyby se to stalo, i když to považuje za nereálné, tak by se ušetřit muselo jinde a vláda i on by nesli politickou zodpovědnost. Podle něj by to však nebyl důvod, aby musel odstoupit tak jako neustoupil, když uspěli soudci s námitkou na snižování platů.

V novém zákoně o stavebním spoření by ale tyto služby mohly poskytovat nejen stavební spoření.

Reklama

Výběr článků

Načítám