Hlavní obsah

Odbory chtějí o změně tarifů jednat s Nečasem, vláda projedná úpravu zákoníku

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jim, jov, rsk

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) slíbil odborářům, že navrhne vládě, aby s tarifními tabulkami pro příští rok nehýbala. Informoval o tom ve středu ráno po společném jednání. Odbory však odpoledne podle něj na jeho návrh nemohly přistoupit a chtěly další jednání. Drábek tedy ve středu vládě předloží svůj původní návrh, ale tarifní tabulky se projednávat nebudou.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

"Odbory mi sdělily, že zatím nemohou přijmout můj návrh ohledně tarifů a požadují jednání s premiérem. Na dnešním zasedání vlády tedy nemohu než předložit svůj původní návrh," uvedl Drábek.

Podle něj to odboráři vysvětlili nedostatkem času, k jejich novému požadavku odborů se nechtěl vyjádřit, je to prý jejich právo. Výsledky ranního jednání však zatím nepadly, míní ministr.

"Na vládě se dnes nebude jednat o tarifních tabulkách, ale o úpravě zákoníku práce, to znamená o obecném vymezení, jak mají být koncipovány tarifní tabulky," řekl Drábek. Vlastní tarifní tabulky se schvalují nařízením vlády a měly by podle něho přijít na řadu za několik týdnů.

Ministr se ráno dohodl se zástupci odborů, že tarify zůstanou do roku 2012 zachovány, což označil za vstřícný krok, odmítl však, že by na něj měla vliv úterní demonstrace. Ujistil zároveň, že koaliční závazek snížit objem platů ve státní sféře o 10 procent trvá.

Podle Drábkova návrhu se měly odsunout změny v tarifních tabulkách, které mohou pro lidi znamenat mnohem citelnější pokles měsíčního příjmu než avizovaných 10 procent.

To, že na 10procentní snížení objemu platů ve státní správě dojde, Drábek potvrdil s tím, že pokud se to neuskuteční snížením tarifní složky platů, budou se úspory hledat jinak, například v propouštění nebo v šetření na odměnách.

Odbory chtějí systémové změny odměňování

„Odbory ve středu ráno přišly s iniciativním návrhem, že jsou připraveny se podílet na systémové změně odměňování od roku 2012. To jsem uvítal a v reakci na to jsem přislíbil, že budu respektovat tento návrh a budu rád, když se na tom budou podílet,“ řekl Právu Drábek.

Tento návrh ještě musí konzultovat s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Pevně doufám, že vláda jasně stanoví objem mezd. Tam nejede vlak, tam to bude o deset procent méně.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k tomu řekl, že jednání o tarifech není ve vládě na programu dne, jejich zachování ale nevyloučil. „Pevně doufám, že vláda schválí rozpočet, to znamená: Jasně stanoví objem mezd. Tam nejede vlak, tam to bude o deset procent méně. A co se týká platových tarifů a stupňů, je to otázka vládního nařízení, to už není otázka zákona. To znamená, vláda nemusí k projednání vládního nařízení přistupovat dnes, ani to dnes v plánu nemá,“ řekl ve středu Právu Kalousek.

V budoucnu hodlá s odbory jednat i o možnosti pásmového odměňování pro širší vrstvy státních zaměstnanců, které v současnosti například funguje ve zdravotnictví. To by podle Drábka mohlo vejít v platnost již v roce 2011.

Drábek: Demonstrace neměla na nic vliv

Ministr uznal, že demonstrace je způsob demokratického vyjádření, ale neměla prý na nic vliv. Ohradil se přitom proti argumentaci soc. dem., kteří žádají, aby stát výpadky na výdajové straně doplnil posílením příjmů a zavedl progresivní daň. Podle Drábka minulost ukázala, že tento model nefunguje.

„Za vlády ČSSD se (v systému vyššího progresivního zdanění) vybralo na daních právnických osob 100 miliard, zatímco za Topolánkovy vlády (která usilovala o rovnou daň) se vybralo 170 miliard korun,“ uvedl Drábek s tím, že zvýšení daňového zatížení by podseklo ekonomický růst.

Částečnou daňovou progresi doporučila České republice i Organizace pro hospodářskou a rozvojovou pomoc (OECD).

Stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Zdeněk Škromach byl se zachováním tabulek spokojen, podle něj to bylo přímým důsledkem demonstrace. „Myslíme si, že ke snížení objemu výdajů na mzdy není důvod,“ řekl Škromach s tím, že by upřednostnil zmrazení platů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám