Hlavní obsah

Pacienti si mohou platit obyčejné plomby sami, soudí ministr Heger

Praha

Obyčejné amalgámové plomby si pacienti zřejmě již brzy zaplatí sami. Požadavek zubařů totiž v sobotu podpořil na valné hromadě České stomatologické komory ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Dosud obyčejné plomby hradily zdravotní pojišťovny.

Foto: Oliver Berg, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ty teď platí zubařům za amalgámovou plombu přes 200 korun.  Zubaři by chtěli přímo od pacientů čtyři stovky. Podle šéfa komory Pavla Chrze vydají pojišťovny ročně za plomby asi 1,5 miliardy korun. Kdyby je platily jen dětem a seniorům, ušetřila by se skoro miliarda.

Ministr prý počítá i se sociální ochranou lidí, kteří by na nehrazený zákrok neměli.

Hegera podpořil i bývalý náměstek ministra zdravotnictví a nynější poslanec Marek Šnajdr (ODS). Poukázal na to, že lidé vydávají za svou zdravotní péči méně peněz než za alkohol a cigarety. Šnajdr očekává, že změna vyvolá kritiku, kterou je ale nutné "ustát".

Co nejdříve chce ministr předložit další návrh, podle kterého by byla z pojištění hrazena péče v nejvíce hospodárné variantě. Dražší způsoby léčby by si pacienti museli připlácet. Definitivně by tak měl zmizet paragraf, že se nemůže doplácet na zdravotní výkony.

Anketa

Měli by si lidé platit za obyčejné plomby sami?
Ano, měli by je plně hradit
12,6 %
Ano, ale pouze částečně
41,1 %
Ne
41,5 %
Nevím
4,8 %
Celkem hlasovalo 71064 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám