Hlavní obsah

Ráno byly i minus tři, ve středu ale přijde znovu léto

Novinky, jim

Největší mrazy byly v pondělí naměřeny v osadě Jizerka na Liberecku, kde pozorovatelé zaznamenali minus tři stupně Celsia. Naproti tomu na meteorologické stanici Šerák na Jesenicku byly naměřeny 2,5 stupně Celsia. Do nejteplejšího rána, 6,5 stupně, se probudili Pražané. Denní maxima by měla vystoupat až k 18 stupňům, nejtepleji bude ve středu, kdy se teploty mohou vyhoupnout až do letních hodnot.

Foto: Zdeněk Němec , ČTK

Víkendové přeháňky na Uherskohradišťsku způsobily duhu.

Článek

Z českých měst byly v pondělí po ránu hlášeny nejnižší teploty v Liberci, kde meteorologové za svítání naměřili sotva 2,6 stupně Celsia. Například v Karlových Varech bylo do pěti centimetrů nad zemí naměřeno minus 3,6 stupně Celsia, sdělila Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

S chladnými jitry už bude třeba počítat, podle Honsové by mělo převažovat až do konce měsíce počasí typické pro podzimní období.

V úterý se budou nejvyšší teploty po ránu pohybovat mezi prvním a pátým stupněm Celsia, na horách se pak průměrná teplota bude točit kolem minus čtyř stupňů. Kvůli nízké oblačnosti a mlhám by už také mohly začít namrzat silnice a chodníky.

Pondělní ranní teploty na horách
osada Jizerka-3 °C
Šindelová-2 °C
Labská bouda2 °C
Pec pod Sněžkou1,2 °C
Lysá hora1,3 °C
Šerák2,5 °C
Zdroj: Meteopress

Týden se uvede ve znamení polojasné nebo skoro jasné oblohy s odpoledními teplotami mezi 14 až 18 stupni Celsia. V úterý večer ale bude postupně oblačnosti přibývat a místy bude pršet.

Ve středu pak bude obloha zahalena mračny, postupně se k tomu přidá déšť nebo přeháňky. Přesto bude středa nejteplejším dnem týdne, kdy se teploty mohou místy vyšplhat až na úroveň 21 stupňů Celsia.

Také ve čtvrtek bude zpočátku zataženo s deštěm, během dne ale bude oblačnosti ubývat, teploty se opět vrátí k intervalu 14 až 18 stupňů Celsia. V podobném trendu se ponesou i další dny, oblačnosti by mělo ubývat až do soboty, srážky by měly být spíše ojedinělým jevem. Od víkendu se očekávají teploty mezi 16 až 20 stupni.

„Vypadá to, že se nám teploty až do konce září přes 20 stupňů nepřehoupnou,“ sdělila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám