Hlavní obsah

UNESCO lituje, že opravy Karlova mostu proběhly necitlivě

Novinky, jim
Praha

Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO vyjádřila politování nad odbytými opravami Karlova mostu, které budily negativní reakce odborníků a památkářů a které vehementně hájil pražský magistrát. Zpráva organizace důrazně žádá stát, aby budoucí práce zajišťovali zkušení řemeslníci a konzervátoři a vycházeli při tom z podrobného posouzení.

Foto: Petr Horník, Právo

Rekonstrukce pláště Karlova mostu už by měla být prováděna v restaurátorském režimu.

Článek

Na posudek expertního týmu mise UNESCO, která v únoru v Praze prověřovala všechny sporné stavitelské projekty v Praze, upozornila nezisková organizace ASORKD, která žádala okamžitě zastavit probíhající opravy Karlova mostu a v souvislosti s nimi podala i trestní oznámení.

„UNESCO lituje, že obnova Karlova mostu byla prováděna bez odpovídajících rad ohledně konzervace materiálů a konzervačních technik,“ cituje ARORKD ze zprávy Výboru UNESCO pro světové dědictví, kterou vydal po svém letním mezinárodním zasedání v brazilském hlavním městě Brasília.

„Rovněž žádá stát, aby zajistil, že jakékoliv budoucí práce budou vycházet z podrobného posouzení a dokumentace provedené s využitím zkušených řemeslníků a konzervátorů,“ zdůrazňuje UNESCO.

Česko slíbilo nápravu

Do prvního února příštího roku by pak měl stát dodat organizaci UNESCO aktualizovanou verzi o stavu památek a plnění požadavků.

Stát uznal, že počáteční práce byly nevhodné, současný přístup se ale podle jeho stanoviska z velké části zlepšil. „Budoucí práce by měly vycházet z odpovídající dokumentace, patřičných norem a technik a měly by být pravidelně monitorovány,“ uvádí česká strana.

UNESCO také vydalo usnesení ohledně dalších sporných bodů ohledně pražských staveb, které monitorovala únorová mise. Zabývala se například stavbou tunelu Blanka, zástavbou Pankráce mrakodrapy nebo například projektem nového obchodního domu na Václavském náměstí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám