Hlavní obsah

Září bude sychravé s pár dny babího léta

Novinky, Jiří Mach

Září bude jako obvykle sychravé, babí léto se ale počátkem příštího týdne a v půli měsíce ještě ohlásí. Podle měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu však budou letní teploty spíše výjimečné a měsíc bude spíše teplotně podprůměrný.

Článek

Začátkem školního roku se ponesou nad českým územím mračna a místy se budou vyskytovat přeháňky, po ránu ojediněle mlhy. Kolem prvního víkendu by ale mohlo přechodně prosvitnout slunce, předpokládají meteorologové.

Tento týden se sice teploty budou pohybovat mezi 15 až 19 stupni Celsia, v příštím týdnu se mohou opět vyšplhat na letní úrovně a místy dosáhnout až na 24 stupňů Celsia. V noci se mohou rtuti teploměrů propadat až k pěti stupňům Celsia.

V půli měsíce se k přeháňkám přidají místy i deště. Ráno a dopoledne lze předpokládat mlhy. Převážně oblačnou oblohu by mělo vystřídat polojasno. Nejnižší noční teploty zůstanou v intervalu od 11 k pěti stupňům, nejvyšší denní teploty se budou v průměru pohybovat mezi 17. a 23. stupněm Celsia.

Během posledních deseti zářijových dní očekávají meteorologové převažující velkou oblačnost s ojedinělými dešti nebo přeháňkami. Polojasno převládne jen přechodně, nadále se budou vyskytovat mlhy. Nejnižší noční teploty zůstanou stejné jako po celé září, pouze v závěru se ještě ochladí, klesnout mohou až ke dvěma stupňům Celsia. Nejvyšší denní maxima se vyšplhají k sotva 22 stupňům, koncem měsíce se budou pohybovat mezi 11 až 17 stupni Celsia.

Podle Františka Šopka z ČHMÚ budou dny babího léta spíše výjimkou, v říjnu by jich ale podle něj mohlo být více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám