Hlavní obsah

Odmítaný Kasík rezignoval na šéfa České filharmonie

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Šéf České filharmonie Václav Kasík v úterý rezignoval. Ministr kultury Jiří Besser jeho rezignaci přijal, informoval ministrův tajmeník Stanislav Brunclík. Filharmonici proti Kasíkovi otevřeně vystupovali.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Kasík

Článek

Kasík stál v čele České filharmonie od května, do funkce jej jmenoval předchozí ministr kultury Václav Riedlbauch. Proti Kasíkovi se však postavili hudebníci, kteří dokonce na protest proti novému šéfovi neodehráli koncert.

Výběrová řízení

Ministerstvo kultury už před Kasíkovou úterní rezignací rozhodlo o vypsání "urychlených výběrových řízení" na šéfy České filharmonie a Národního technického muzea. Podle Brunclíka se zájemci mohou hlásit do konce, respektive půlky září. Kasík už dříve řekl, že se výběrového řízení nezúčastní.

Z čela Národního technického muzea byl pro špatné hospodaření a obohacování se na úkor instituce odvolán Horymír Kubíček. Následně na svou funkci rezignoval i pověřený ředitel Oldřich Rambousek. [celá zpráva]

Besser pověřil dočasným vedením instituce Tomáše Wiesnera, který na ministerstvu kultury působí jako ředitel Odboru ochrany movitého kulturního dědictví.

Ministr kultury Jiří Besser původně zvažoval, že současně vypíše i třetí výběrové řízení na post ředitele nejmenované příspěvkové organizace. Po poradě s nejužším vedením ministerstva však svůj záměr změnil a další uvažované výběrové řízení bude vypsáno později.

„Tou uvažovanou příspěvkovou organizací nebyla ani Národní galerie, ani Národní knihovna,“ uvedl na pravou míru informace některých médií tajemník Brunclík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám