Hlavní obsah

Bártův návrh na pokuty podle výše příjmů považuje Nečas za nesmysl

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas považuje za nesmyslný návrh ministra dopravy Víta Bárty na nový systém placení pokut. Podle ministra by lidé měli sankce za porušení dopravních předpisů platit podle svých příjmů. Chudší lidé méně a bohatší více.

Článek

Podle Nečasových slov je ale nesmysl, aby policisté mohli nahlížet do majetkových poměrů lidí.

Nečas řekl, že zavedení systému, který funguje například ve Finsku nebo Švýcarsku, má znaky autoritativního režimu.

"Představa, že si policie bude moci získat jenom kvůli udělení pokuty údaje o výši příjmu nebo o výši majetku, je představa, která je spíše nakročením k nějakému autoritativnímu režimu. Policii do toho, jaký kdo má plat a příjem, vůbec nic není," řekl Nečas.

Bárta chtěl svým návrhem zamezit tomu, aby mladí a bohatí řidiči porušovali předpisy a nad výší pokut se jen usmívali. [celá zpráva]

Státní správu opustí pět až osm procent lidí

Nečas také v rozhovoru pro Primu uvedl, že státní správu opustí v důsledku plánovaných škrtů ve státním rozpočtu podle jeho odhadu pět až osm procent zaměstnanců.

Podle něj bude do budoucna sice méně státních zaměstnanců, nicméně tito budou podle jeho slov lépe placeni. Nečas uvedl, že desetiprocentní úspory, které jeho kabinet státní správě naordinoval, budou ve většině resortů kombinací snižování platů a propouštění.

Nečas připomněl, že minulý rok klesaly platy v podnikatelské sféře, nyní je podle něj na řadě i státní sektor.

Reformy teprve začnou

Nečas v další části také uvedl, že nynější rozpočtová opatření nejsou reformami. "Jiná cesta není," konstatoval premiér s tím, že skutečné "hluboké strukturální reformy" začne kabinet připravovat po schválení rozpočtu pro příští rok.

Šetřit se bude pochopitelně především na výdajích, doplnil premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám