Hlavní obsah

Zástupkyně ombudsmana vyzvala ČOI, aby stíhala přetáčení tachometrů ojetin

Novinky, jim

Zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová v pátek na webu ombudsmana uvedla, že by Česká obchodní inspekce měla přitlačit na autobazary, které prodávají vozy s přetočenými tachometry. Podle ní to lze šetřit jako klamavé jednání a nekalé obchodní praktiky. ČOI podle ní na výzvu přistoupila.

Foto: archiv, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Prodejce se své odpovědnosti za vlastnosti nabízeného zboží nemůže zbavit tím, že například v prodejně vyvěsí obecnou informaci, že neodpovídá za stav tachometru,“ uvádí web ombudsmana.

Seitlová se podle prohlášení v poslední době zabývala řadou stížností na rozšířenou praktiku autobazarů, které prodávají automobily s přetočenými tachometry, což zkresluje skutečný technický stav vozidla. V posledních dnech například úřad ombudsmana narazil i na případ, kdy byl tachometr stočen o 620 tisíc kilometrů.

„Máme písemné potvrzení, že ČOI se pokusí situaci zlepšit a že začne dělat namátkové kontroly,“ uvedla na ČT Seitlová.

Podle ní se ČOI rovněž zaměří na kupní smlouvy bazarů. „Jestliže by se ukázalo, že stav tachometru neodpovídal počtu najetých kilometrů, jednalo by se ze strany autobazaru o porušení zákona o ochraně spotřebitele,“ konstatuje zpráva úřadu ombudsmana.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám