Hlavní obsah

Zákulisní hráči už mají dohodu o vedení ODS, ta však nemusí vyjít

Právo, luk, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle informací Práva již existuje dohoda krajů, které mají dohromady většinu na kongresu ODS. Zákulisní vyjednavači by však mohli, na rozdíl od minulých sjezdů, narazit. Řada delegátů se totiž v tajné volbě hodlá řídit vlastním názorem.

Foto: Petr Horník, Právo

David Vodrážka (vlevo) se zdraví s Petrem Nečasem

Článek

Podle plánu vyjednavačů některých regionů by vedení ODS vypadalo následovně: Nečasovým prvním zástupcem by byl David Vodrážka, tedy dosavadní první místopředseda, jehož znovuzvolení by si lídr ODS přál. Z Nečasem preferovaných řadových místopředsedů mají být zvoleni ještě šéf brněnské ODS Pavel Blažek a moravskoslezský poslanec Pavel Drobil.

Další dva členové nejvyššího vedení by však už Nečasovými favority nebyli. Čtveřici mají doplnit europoslanec a zástupce středočeské ODS Milan Cabrnoch a šéf jihočeské ODS Martin Kuba.

Jasný plán může překazit tajná volba

Ten je spojencem člena výkonné rady Pavla Dlouhého přezdívaného „kníže z Hluboké“ a považovaného za jednoho z kmotrů. Nečas dal v těchto dnech jasně najevo, že si Kubu do vedení nepřeje. Pokud by plán vyšel, byl by to vzkaz Nečasovi, že zákulisní hráči mají v rámci strany stále silnou pozici.

„Plán byl upečen už dříve. Je jasný, jenže vyjednavači nemají tajnou volbu pod kontrolou,“ řekl Právu jeden z delegátů.

Na zmíněné zákulisní dohodě se mají podílet Praha, zejména její křídlo, na které má vliv radní Tomáš Hrdlička, dále středočeská ODS reprezentovaná předsedou poslanců Petrem Tluchořem, či jeho tchánem, někdejším ministrem zdravotnictví Luďkem Rubášem, nebo poslancem a bývalým náměstkem ministrů zdravotnictví Markem Šnajdrem. Na dohodě se rovněž má podílet Moravskoslezská, Jihomoravská a Jihočeská ODS. Tyto kraje dohromady disponují zhruba polovinou delegátů.

Kongres probíhá na rozdíl od minulosti v poklidné atmosféře. Oproti loňsku se v hotelových barech nevyskytují takzvaní kmotři. Loňský sjezd například proslavila fotografie podnikatele z Ústeckého kraje Patrika Oulického se ruličkou pětitisícovek, jimiž platil kávu. Z lidí označovaných za kmotry dorazil pouze zmíněný Pavel Dlouhý.

Tošenovský: bude to loterie

Řada delegátů se netajila tím, že na dohody nebudou brát zřetel. „Před dvěma roky se dohody velmi ctily, ale letos to bude daleko větší loterie,“ řekl Právu europoslanec Evžen Tošenovský. Podle něj delegáti nejsou ovce, které by se nechaly tlačit. „Zažil jsem na několika kongresech  jak někteří příliš tlačili na pilu a skoro vždy se to obrátilo proti nim,“ uvedl Tošenovský.

S tím souhlasí i senátor Jaroslav Kubera, který na dotaz Práva, zda má šanci projít do vedení ODS i ústecký kandidát – senátor Alexandr Vondra, uvedl: „Bude záležet, jak budou delegáti ctít dohody. Vzhledem k tomu, že je tady řada nových delegátů, tak si myslím, že by se to mohlo podařit,“ uvedl Kubera. Ten v projevu vyzval, aby delegáti volili bez ohledu na dohody a sjezd nedopadl tak jako vždycky.

Morava: třetina delegátů se vymyká kontrole

Kandidáti na kongres byli letos vybíráni podle nových stanov. Na rozdíl od minulosti už nezáleží jen na počtu členů té které organizace, ale zejména na volebním výsledku. To oslabuje například Ústecký kraj, v němž v minulosti docházelo k náboru černých duší.

Podle exposlance a delegáta Neratovic Jana Moravy se vymyká kontrole stranických sekretariátů více než třetina delegátů. „Tento kongres bude jedinečný v tom, že skupina delegátů, kteří nejsou předem rozhodnuti,  koho volit, bude početná. Minimálně rozhodování třetiny delegátů bude prosté jakýchkoli dohod,“ řekl Právu Morava.

Kandidáti, kteří za sebou nemají velký počet delegátů, a netýkají se jich dohody, přemlouvali v kuloárech jednotlivé  kolegy s hlasovacím právem osobně.

„To se ptejte velkých krajů, my máme málo delegátů, abychom mohli dělat nějaké dohody. Já tady obcházím delegáty a byl bych rád kdyby mě zvolili, protože jsem Jiří Pospíšil,“ řekl Právu Pospíšil. Stejně jako on obcházel delegáty Vondra.

Reklama

Výběr článků

Načítám