Hlavní obsah

Schůze litoměřické ČSSD byla plná podivných praktik

Právo, Jiří Ovčáček

Schůze litoměřické buňky soc. dem. minulý čtvrtek, při níž došlo k pokusu o hromadný nábor členů, měla ještě více šokující průběh, než se zprvu zdálo. Podle informací Práva straničtí kontroloři odhalili například podivné praktiky s podpisy na prezenční listině.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Tomáš Horáček (vpravo)před litoměřickou Kolibou, kde se konala schůze ČSSD.

Článek

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek uvedl, že se problémy v ústecké soc. dem. bude zabývat nejužší vedení strany. Situace totiž podle něj začíná být pro ČSSD nebezpečná.

Šéf krajských stranických kontrolorů Petr Jakubec a předseda litoměřické stranické kontrolní komise Miroslav Andrt vypracovali ze schůze ČSSD v restauraci Koliba „Zjišťovací protokol z výroční členské schůze MO Litoměřice konané dne 10. 6“. [celá zpráva]

Jeden z členů vedení ústecké krajské ČSSD v úterý pod příslibem anonymity Právu prozradil podrobnosti. „Na prezenční listině byl prokazatelně u tří členů za sebou stejným rukopisem psaný podpis,“ citoval.

Schůze ČSSD probíhala, aniž by byl schválen program, zelené hlasovací lístky byly vydávány i lidem, kteří nejsou řádnými členy strany. A jeden z přítomných dokonce neměl ani trvalé bydliště v Litoměřicích, ale v okrese Mělník.

Přihlášky zmizely

Straničtí kontroloři také pátrali po vyplněných přihláškách, které podle svědectví přítomných novinářů před zahájením schůze držel v ruce severočeský podnikatel Tomáš Horáček. Ten je označován za organizátora hromadných náborů. Kontroloři se ale vyplněných přihlášek nedočkali.

„Šéf litoměřické buňky Jan Szántó jim sdělil, že téměř všichni uchazeči o členství si přihlášky vyžádali zpět,“ řekl Právu člen vedení ústecké ČSSD. Klíčový důkaz tak zmizel.

Straničtí kontroloři také zjistili, že se litoměřické buňce vrátilo 40 až 50 pozvánek na schůzi s poznámkou „adresát neznámý“. To naznačuje, že může jit i o černé duše.

Platnost litoměřické schůze bude ještě předmětem jednání. Jakubec a Andrt ve své zprávě nevyloučili, že vedení litoměřické buňky může čekat vyvozování osobní odpovědnosti.

Vedení ústecké ČSSD v čele s přítelem Jiřího Paroubka Petrem Bendou se od Horáčka i dalšího velrybáře Karla Vrby v pondělí na jednání v Ústí nad Labem distancovalo. A vyslalo signál všem místním organizacím strany, aby si velrybáře už nepřipouštěly k tělu pod hrozbou jejich zrušení.

To ocenil úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Udělalo mi radost, že se krajský výkonný výbor k tomu postavil absolutně jednoznačně,“ řekl v úterý Právu. Doplnil, že nyní je klíčové vyšetřování kauzy Litoměřice prováděné stranickou ústřední kontrolní komisí. Její předseda Martin Starec byl pondělnímu jednání přítomen. Z vyšetřování podá zprávu právě Sobotkovi.

Je to pro stranu nebezpečné, míní Zaorálek

Také místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek distanc od Horáčka a Vrby uvítal. „V každém případě je dobře, že se od těchto lidí distancovali,“ sdělil.

Zároveň ale dodal, že situace v ústecké ČSSD si žádá další řešení, protože to začíná být pro celou stranu nebezpečné. „Budeme to řešit na grémiu,“ dodal Zaorálek.

Dodal, že cílem je najít efektivní způsob, jak provést kontrolu členské základny. To je klíčové vzhledem k tomu, že příští rok na jaře se bude konat sjezd ČSSD, a hlavně, v plánu je přímá volba předsedy soc. dem. všemi členy strany. Ústecká soc. dem. má nyní nejpočetnější členskou základnu v rámci celé strany, jde takřka o 3500 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám