Hlavní obsah

Ministerstvo spravedlnosti utratilo přes 400 tisíc za hodinky

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Ministerstvo spravedlnosti vedené Danielou Kovářovou nakoupilo během posledního půl roku více než tři desítky kusů hodinek za celkovou částku 426 tisíc korun. Právo na to upozornily nezávisle na sobě dva zdroje přímo z ministerstva.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Stalo se tak i přesto, že ministryně po svém nástupu do čela úřadu oznámila nutnost šetřit, kde se dá.

Podle dřívějších informací médií například přelepila část vypínačů kvůli spotřebě elektřiny nebo pozastavila několik nákladných investičních akcí.

Právo získalo oficiální stanovisko ministerstva až po několika urgencích. Nejprve mluvčí Jitka Zinke odmítla upřesnit, kolik hodinek a za jakou částku je resort nakoupil. Po více než týdnu nakonec upřesnila, že ministerstvo nakoupilo zhruba dvě desítky hodinek, konkrétní částku ale znovu neuvedla.

„Celková cena v žádném případě nebyla 400 tisíc korun, průměrná cena hodinek byla něco přes sedm tisíc,“ sdělila Zinke.

Mají sloužit reprezentaci úřadu

Zdroje Práva však hovoří o tom, že na ministerstvu existují faktury na 34 kusů hodinek za 426 tisíc korun.

Nejprve prý ministerstvo pořídilo třináct kusů hodinek za 180 tisíc korun, tedy v průměru jedny hodinky za asi 13 850 korun.

Poté uskutečnilo nákup sedmi kusů pánských hodinek za přibližně 49 tisíc korun, jedny v průměru za sedm tisíc korun.

Následoval další nákup třinácti kusů hodinek, tentokrát za celkovou sumu cca168 tisíc, kdy na jedny hodinky připadá cena asi 13 tisíc. Na závěr úřad pořídil jedny hodinky za cca 29 tisíc.

Primky mají logo ministerstva

Hodinky české značky Prim prý mají logo ministerstva a podle Zinke byly pořízeny pro reprezentativní účely.

„Každé ministerstvo má vyčleněnu částku na pořízení darů pro zahraniční delegace a pro významné události. Pro zmíněné potřeby byly také zakoupeny hodinky, ale i další předměty, kterými ministerstvo spravedlnosti poděkuje při daných příležitostech za dobrou spolupráci jak na mezinárodní úrovni, tak také v rámci Česka,“ sdělila mluvčí.

Nad nákupem se však pozastavil ředitel nevládní protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka.

„Působí to dojmem plýtvání. Otázka nestojí na tom, jestli se mají kupovat nějaké dárkové předměty pro reprezentaci úřadu, ale jestli to musí být za takovou cenu, zvláště v dnešní době snižování nákladů ve veřejném sektoru,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám