Hlavní obsah

Nečas bojuje s kmotry, za deset dní se ukáže

Právo, Lukáš Bek

Už jen deset dní chybí lídru ODS Petru Nečasovi, aby se zákulisně a pak i na kongresu ODS vypořádal s kmotry, od nichž se slovně již mnohokrát distancoval. Zatímco v 90. letech dávali špičkoví představitelé stran či vlády okázale najevo svůj vztah s podnikateli a současně vlivnými nevolenými hráči, teď jejich setkávání na očích nebývají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr ODS Petr Nečas

Článek

A Nečas slíbil, že se od kmotrů zcela odstřihne. Musí však v této šedé zóně šikovně manévrovat, aby si naopak neublížil ve volbě předsedy ODS na kongresu 19. a 20. června v Praze.

Na veřejnost pronikají jen dílčí informace, jako třeba sešlost v pražských Žlutých lázních, kde se o povolební noci opevnili lobbisté z různých stran a spekulovalo se, že už málem sestavili vládu.

Nebo takzvaná toskánská aféra, která už před rokem politicky lámala vaz tehdejšímu šéfovi ODS Mirkovi Topolánkovi. V té době šlo o setkání politiků ODS, ale i Milana Urbana ze soc. dem. na jachtě s lidmi blízkými ČEZ či vlivné česko-slovenské finanční skupině. Dosud není potvrzeno, komu patří záhadná vila, kterou pronajal Topolánkův přítel Marek Dalík.

Stejné osoby a obsazení

Uplynul sotva půl rok a stránky novin plnily zprávy o „mejdanu“ u příležitosti turnaje v pólu na zamrzlém Štrbském plese, kde se sešli opět ti nejvlivnější. [celá zpráva]

Celou akci za J pořádal její zakladatel Patrik Tkáč. Dorazili například podnikatel Roman Janoušek, kamarád primátora Pavla Béma, přítel tehdejšího šéfa ODS Marek Dalík, ředitel pražského Dopravního podniku Martin Dvořák či developer Luděk Sekyra, který údajně figuruje ve spisu na zavražděného šéfa podsvětí Františka Mrázka a za něhož měl lobovat místopředseda ODS Ivan Langer s přezdívkou „Íčko“.

V Tatrách ani ve Žlutých lázních nechyběl známý Jiřího Paroubka Jan Kočka. Setkání tehdy kritizovali i mnozí politici ODS včetně Nečase či Miroslavy Němcové.

Topolánek po svém odchodu z čela ODS v rozhovoru pro Právo řekl: „Nelze jenom tak předat ódéesku kmotrům. Je třeba, aby nezávisle na volbách, protože to je jen epizoda v dějinách jakékoli strany, ODS měla jakýsi pud sebezáchovy. Přežít, posílit se na tom, vygenerovat nové vedení, do kterého já samozřejmě už nebudu aspirovat.“

Podnikatelé působící v politice přitom měli ovlivňovat i jednání stranického vedení právě v době střídání Topolánka. Ten tehdy tlačil na to, aby z kandidátky vypadli i pražský primátor Pavel Bém a Langer. O odchod druhého jmenovaného se měli snažit radní Prahy 10 Tomáš Hrdlička a podnikatel Ivo Rittig. O Hrdličkovi se spekuluje, že je skutečným vlastníkem developerské společnosti Prominecon Group, dříve Navatyp, která dostávala řadu lukrativních zakázek od hlavního města. Rittig je spojencem místopředsedy strany Petra Bendla, kterému měl dopomoci do funkce ministra dopravy. Rittig vlastní síť obchodů s luxusním zbožím v pražské Pařížské ulici, kde má podobnou síť i Bendlova manželka.

„Jsem uvnitř, nejsem kmotr“

O tom, jaký vliv mají byznysmeni na politiku, svědčilo setkání pražské ODS ve Žlutých lázních krátce poté, co se v sobotu 29. října uzavřely volební místnosti. Party organizoval Hrdlička. „Kdo je kmotr? Jak může být v politické straně? Já nejsem mimo strukturu politické strany, já jsem uvnitř. Pro mě je kmotr někdo, kdo nese svou kůži na trh a rozhoduje o věcech veřejných. Ale to já nejsem,“ řekl nedávno o sobě.

Zdá se přitom, že výměna Topolánka za dlouholetého kritika nezdravého prolínání podnikatelského a politického světa Nečase na věci příliš nezměnila. Na koupališti se sešly opět známé tváře.

Z podnikatelů Janoušek, dále dovozce vozů Ford a manažer závodních jezdců Antonín Charouz, vlivný právník Karel Muzikář, Jan Kočka či zbrojař a přítel prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska Richard Háva. Z politiků pak úřadující šéf pražské ODS Pavel Klega, který je kandidátem na primátora, již bývalý poslanec a radní Jiří Janeček, další radní Martin Langmajer, náměstci primátora Marie Kousalíková a Milan Richter, bývalý poslanec, někdejší šéf pražské ODS Jan Bürgermeister či první místopředseda strany David Vodrážka. Ten k setkání v médiích poznamenal: „Setkávám se s tolika lidmi, že nestíhám rozlišovat kmotry a nekmotry. Navíc jak bych to měl dělat? Nic se tam nedohadovalo.“

Kdo stojí za Věcmi veřejnými?

Janoušek s Hrdličkou měli zařídit zvolení Vodrážky prvním místopředsedou ODS na kongresu v roce 2008. Vodrážka tak nahradil Béma, který neúspěšně kandidoval proti Topolánkovi. Oba zmínění podnikatelé-politici jsou spolu s majitelem bezpečnostní agentury ABL Vítem Bártou označováni za otce strany Věci veřejné.

Právě Hrdlička se po volbách potkal s Bártou a také s manažerem soc. dem. Jaroslavem Tvrdíkem. Popřel přitom, že by usiloval o velkou koalici, což mu část ODS vyčítala.

Vztahy mezi byznysmeny a politiky jsou někdy paradoxní. Právě Bártovu firmu část ODS loni v létě podezřívala, že její detektivové fotografovali účastníky již zmíněné toskánské dovolené. Bárta to tehdy popřel.

Samostatnou kapitolu tvoří v ODS ti, které Topolánek označil za regionální kmotry. Formálně poklesl vliv bývalého senátora a starosty Chomutova Alexandra Nováka. Toho loňský kongres odmítl jmenovat do širšího stranického vedení – výkonné rady. Přišel i o post místopředsedy krajské organizace v Ústeckém kraji. Novák údajně stál u všech významných veřejných zakázek v Chomutově.

Od magistrátu v Ústí nad Labem a také od krajského úřadu měl dostávat veřejné zakázky v řádu stovek miliónů také přítel primátora Jana Kubaty, Patrik Oulický. Ten například po krajských volbách vyjednával se soc. dem. o složení krajské rady. Letos v lednu přišel o funkce v krajské ODS. A úřady také jednají o osudu jeho vily, kterou načerno postavil v chráněném území. Oulický proslul po loňském kongresu ODS, kde při placení kávy vytáhl paklík pětitisícikorun.

Ačkoli Novák či Oulický ztratili své formální posty, podle kuloárových informací to neznamená, že by přišli i o reálný vliv.

Na jihu Čech patří k nejvlivnějším člen výkonné rady Pavel Dlouhý, přezdívaný „kníže z Hluboké“. Dlouhý vedl ostré spory s Topolánkem, o němž prohlásil: „On mluví o kmotrech, sám je přitom klasickým příkladem propojení politiky a byznysu.“ Topolánka pak přirovnal k bývalému generálnímu tajemníkovi KSČ Miloši Jakešovi. Také Dlouhý stejně jako Topolánek žádal Langrův odchod z vedení ODS, což nakonec zařídili voliči, když Langra vykroužkovali z kandidátky a tím i z vysoké politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám