Hlavní obsah

Milada Emmerová rezignovala na funkci hejtmanky Plzeňského kraje

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Novinky, jim, her, jov

Milada Emmerová rezignovala v pondělí odpoledne na funkci hejtmanky Plzeňského kraje. Toto své rozhodnutí sdělila na zasedání KVV ČSSD. V úterý to potvrdila tisková mluvčí kraje Petra Jarošová s tím, že se Emmerová k tomuto kroku rozhodla na základě volebního úspěchu a velkého počtu preferenčních hlasů ve volbách do Sněmovny. Historicky první hejtmanka byla ve funkci sotva dva roky.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Milada Emmerová

Článek

Jak uvedla, nechce zklamat tuto obrovskou důvěru občanů. Poslanecký slib složí 22. června a bude se věnovat pouze práci poslankyně.

Ve sněmovních volbách vyjádřili voliči ČSSD preferenčními hlasy Emmerové velkou podporu, z osmé pozice na kandidátce ji vynesli na první místo. Rozhodla se proto pro post poslankyně, informovala v úterý mluvčí kraje Petra Jarošová.

Zatím není jasné, kdo Emmerovou v čele kraje nahradí. Kandidát by měl být vybrán do 21. června, rozhodující pak bude postoj zastupitelstva a krajské rady. Emmerová sama navrhuje za svého nástupce svého ekonomického náměstka Milana Chovance.

Sobotka: rozhodnutí Emmerové rezignovat na hejtmanku chápuVideo: Novinky

Novotný zůstane "hejtmancem"

Odchod Emmerové z pozice hejtmanky nikterak neovlivnilo rozhodnutí karlovarského hejtmana Josefa Novotného (ČSSD). „Mé rozhodnutí se nemění,“ uvedl na dotaz Práva, zdali si z Emmerové nevezme příklad. Novotný už dříve prohlásil, že si chce funkce hejtmana a poslance ponechat minimálně do skončení podzimních komunálních voleb.

„Musím nejdříve zjistit, jaké povinnosti mě jako poslance čekají a je-li je možné skloubit s prací hejtmana,“ uvedl Novotný, který si nyní s nadsázkou říká hejtmanec.

Sobotka: Rath stíhá poslance i hejtmana

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který je proti dlouhodobému spojení funkcí hejtmana a poslance uvedl, že byl o kroku Emmerové informován. „To rozhodnutí chápu,“ řekl na úterním tiskové konferenci v Lidovém domě s tím, že je obtížné spojit funkci poslance s vykonáváním pozice hejtmana v Plzeňském kraji.

Výjimkou je podle něj středočeský hejtman David Rath. Jeho úřad totiž sídlí v Praze. Zbývající, kteří se stali poslanci, ale vedení ČSSD nehodlá k ničemu nutit. „Tuto věc ovšem ponecháváme na individuálním rozhodnutí našich hejtmanů,“ uvedl Sobotka. Zdůraznil ale, že dlouhodobě není vykonávání obou funkcí najednou udržitelné. Poslanci a zároveň hejtmany zůstávají kromě Ratha šéf Karlovarského kraje Josef Novotný a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Hejtmanem na 100 procent

Právě nad Haškem, kterého voliči vykroužkovali dokonce z 11. místa na kandidátce před lídra Sobotku, nyní visí otazník.

V pondělí Haška veřejně vyzval brněnský primátor Roman Onderka, ať si vybere mezi funkcí hejtmana a poslance s tím, že oba posty nejsou podle něj slučitelné. Ostatně kvůli tomu se také Hašek před rokem poté, co se stal hejtmanem, poslaneckého mandátu vzdal.

"Oznámil jsem opakovaně, že do konce června sdělím, jak budu dál fungovat z pohledu regionální i centrální politiky," reagoval v úterý na Onderkova slova hejtman Hašek.

Kromě jiného se také kvůli Haškově zvolení do dolní komory rozpadla krajská velká koalice ODS a ČSSD. Občanští demokraté argumentovali, že kraj potřebuje hejtmana, který by se mu věnoval na 100 procent.

Hašek je vážným kandidátem na funkci předsedy ČSSD. [celá zpráva]

Emmerová byla do Sněmovny zvolena potřetí

Emmerová má již s prací ve Sněmovně své zkušenosti, poslankyní byla zvolena již v roce 1996, o čtyři roky později svůj mandát znovu obhájila, a dokonce zasedla ve vládě Stanislava Grosse i Jiřího Paroubka coby šéfka resortu zdravotnictví. V roce 2005 ji Paroubek z ministerského postu odvolal.

V listopadu roku 2008 byla v krajských volbách zvolena hejtmankou Plzeňského kraje díky plošné kampani sociálních demokratů slibující proplácení zdravotnických poplatků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám