Hlavní obsah

V Jeseníkách se zasekla lanovka, hasiči zachraňovali turisty

Právo, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník

Neobvyklý zásah si před sobotním polednem připsali profesionální hasiči v Jeseníkách. Na hoře Šerák se v horní části zasekla lanovka, zůstalo na ní uvězněno zhruba šest metrů nad zemí sedmnáct lidí. Hasiči je asi po hodině sundali.

Článek

„Lanovka se zastavila kolem půl jedenácté. Všichni lidé už jsou v pořádku na zemi. Počítám, že po dvanácté hodině už ji opět spustíme. Ještě musíme propojit několik drátů,“ uvedl pro Právo jeden z provozovatelů lanovky.

Závada podle něj vznikla přímo na motoru v horní části vleku zvané Čerňava. „Turisty jsme z lanovky vyprostili společně s hasiči a horskou službou. K jejich sundání jsme se záchranáři použili žebříky a někteří hasiči slaňovali,“ dodal vlekař.

Šerák je častým cílem horských turistů. Lanová dráha Bonera na Ramzové je výchozím dopravním prostředkem na severní hřeben Jeseníků. Spodní úsek Ramzová - Čerňava o délce 1300 m je dvousedačkový, horní úsek Čerňava - Šerák o délce 1830 m je jednosedačkový a turisty doveze až na samotnou horu ve výšce 1351 metrů nad mořem.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Mapa lanovek na Šeráku v Jeseníkách

Postavena byla v sedmdesátých letech. V roce 1996, přesně po dvaceti letech provozu spodního úseku, nahradili starou jednosedačkovou lanovku Transporta dvojsedačkovou použitou lanovku italského výrobce Nascivera, kterou přivezli z Dolomitů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám