Hlavní obsah

Hašek si to chce rozdat se Sobotkou o šéfa ČSSD už v září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek se definitivně rozhodl a je po prvním místopředsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi už druhým uchazečem o post šéfa soc. dem. Hašek to potvrdil v úterý Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Článek

Zároveň podpořil výzvu pražské ČSSD, aby se konal mimořádný sjezd strany už v září, tedy zhruba dva měsíce před komunálními a senátními volbami. Řádný sjezd má být až na jaře 2011.

Myslím, že soc. dem. si zaslouží možnost si vybrat
Michal Hašek

„Ano, rozhodl jsem se, že budu kandidovat. Myslím, že soc. dem. si zaslouží možnost si vybrat,“ řekl Právu Hašek. Podle něj by nové vedení strany měli mít možnost potvrdit v ideálním případě všichni členové strany. Svou výzvu uspořádat sjezd už v září zdůvodnil šéf pražské ČSSD Petr Hulinský slovy: „Občané velice rychle poznají, jaké nevýhody má program ODS a TOP 09, a budou hledat alternativu. Musíme tedy začít pracovat na tom, aby touto alternativou byla právě ČSSD.“

Volební manažer pražské soc. dem. Miroslav Poche Právu řekl, že chybou nebyla kontaktní kampaň pražské soc. dem., ale nevoli vyvolala kampaň centrální.

Předsednictvo ČSSD se případným mimořádným sjezdem bude zabývat v pátek, sjezd by pak mohlo svolat zasedání ústředního výkonného výboru, které je svoláno na 19. června.

V předstihu před volbami

Také Sobotka pověřený vedením strany výzvu pražské soc. dem. označil za dobrý nápad. „Změny, které soc. dem. bude muset absolvovat pro to, aby uspěla, nejen na podzim, ale i v příštích letech, jsou natolik rozsáhlé, že bude nutné, aby tady bylo nové vedení, které bude mít jasný mandát od sjezdu ČSSD,“ řekl Právu Sobotka. Podle něj by se také měla zvolit místopředsedkyně strany.

Zdrženlivější byl místopředseda Zdeněk Škromach, podle něj v tuto chvíli to nemá smysl komentovat. Jeho stranický kolega Lubomír Zaorálek by se zářijovému termínu nebránil. „Když se dohodneme, že to prospěje před volbami na podzim a nemá cenu to odkládat, tak nemám problém,“ řekl Právu.

Zářijový termín označil za dobrý předseda jihočeského Krajského výkonného výboru (KVV) a tamní hejtman Jiří Zimola. Předseda olomoucké ČSSD Miloslav Vlček (bývalý šéf Sněmovny) konání sjezdu před podzimními volbami pokládá za reálné.

„Osobně ten nápad vítám. Volby ukázaly, že personální a programové změny jsou nutné. Není třeba otálet, změny by mohly být signálem do podzimních komunálních voleb,“ řekl Právu Miroslav Váňa, předseda pardubického KVV. Naopak šéf ČSSD v Plzeňském kraji Václav Votava míní, že nejdříve musí ve straně proběhnout diskuse.

Šalamounsky reagoval Paroubkův spojenec, ústecký předseda Petr Benda. „Není to špatná myšlenka,“ řekl Právu, ale dodal, že si nedovede představil, jak by se rychle zorganizovaly schůze místních a okresních organizací, stejně jako konference krajská. „Proto si myslím, že bychom spíše měli věnovat všechny síly přípravě komunálních voleb,“ dodal Benda.

Přitom ODS svolala svůj kongres v rekordním čase – už na 19. června.

V soc. dem. se ale objevily i hlasy, které mimořádný sjezd nepodporují. Jihomoravský předseda ČSSD Václav Božek řekl Právu, že návrh Pražáků považuje za nevhodný, jelikož není potřeba něco urgentně řešit. Podle šéfa KVV Petra Navrátila by se před podzimními volbami neměly personální otázky řešit. Původní termín podpořila i předsedkyně královéhradecké KVV Hana Orgoníková.

Reklama

Výběr článků

Načítám