Hlavní obsah

Benda: Paroubek se s demisí unáhlil a už toho lituje

• Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček

Šéf ústecké ČSSD Petr Benda v pondělí svým spolustraníkům naznačil, že Jiří Paroubek již teď lituje svého kroku, kdy oznámil rezignaci na post předsedy ČSSD. Benda označil odchod z funkce vládce Lidového domu za unáhlený. Právě Benda, ačkoliv zkrachoval jeho pokus dostat se do Sněmovny, odmítá vyvodit osobní odpovědnost.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jiří Paroubek s manželkou Petrou poté, co oznámil odchod z čela ČSSD

Článek

Benda o Paroubkově lítosti mluvil v pondělí na zasedání okresní buňky soc. dem. v Teplicích. Jeho slova potvrdila Právu účastnice jednání s tím, že Benda použil výraz "možná toho už teď lituje".

Fakt, že Benda hovořil o tom, že „Jiří již teď lituje svého kroku, který byl unáhlený“, potvrdil v úterý Právu předseda teplické ČSSD, končící poslanec Vlastimil Aubrecht.

Benda navíc mluvil o tom, že kampaň byla dobrá a za tragický výsledek ČSSD prý nemůže Paroubek. Šéf ústecké ČSSD Benda, který je zároveň Paroubkovou pravou rukou, neuspěl a do Sněmovny se nedostal. Narozdíl o děčínského soc. dem. Jaroslava Foldyny, kterého voliči kroužkovali, a Bendu tak předběhl.

Šéf Paroubkových poradců Jaroslav Tvrdík v úterý Právu řekl, že informaci, že by Paroubek svého činu litoval, nemá.

Navečer se ale ozval jiný Paroubkův poradce a šéf marketingu ČSSD Petr Dimun s tím, že Bendovo prohlášení není pravda. "Jiří Paroubek má oblíbenou píseň Édith Piaf 'Non, je ne regrette rien' (Ne, ničeho nelituji!). Ničeho tedy nelituje. Ani svého rozhodnutí odejít, ani posledních pěti let v čele vlády a ČSSD," vysvětlil Dimun.

Dimun také jako dementoval zprávy o tom, že se Paroubek po volbách rozhodl rezignovat a informace serverů označil za lež. Paroubek se přesto do hodiny funkce předsedy vzdal.

Ačkoliv soc. dem. v Ústeckém kraji oproti volbám v roce 2006 ztratila, Benda nehodlá nést osobní odpovědnost. "Hovořil o tom, že jsme druhý nejúspěšnější kraj ve volbách, takže nevidí důvod z toho něco vyvozovat," řekl Aubrecht Právu. S Bendovým názorem poslanec nesouhlasí.

A není sám. Foldyna upozornil, že se v kraji očekával výsledek ČSSD nad 30 procent. Benda by se podle něj měl zachovat chlapsky a vzít si příklad z Paroubkovy rezignace. "Myslím si, že je to naprosto přirozené, že je potřeba vyvodit důsledky z výsledku voleb jak v kraji, tak celorepublikově. Je to chlapské," sdělil Foldyna Právu.

„Zda bude provedena sebereflexe, bude mít určitě i vliv na výsledky blížících se komunálních i senátních voleb, ale samozřejmě i na to, jak bude vnímán i kraj a krajské vedení,“ dodal Foldyna.

Anketa

Unáhlil se Jiří Paroubek s oznámením rezignace na post předsedy ČSSD?
Ano, měl by dál pokračovat v čele strany
6,9 %
Ne, měl by odejít
93,1 %
Celkem hlasovalo 42430 čtenářů.

Reklama

Související články

Paroubek popřel fámy, že zkolaboval

Jiří Paroubek po své rezignaci na post předsedy ČSSD zkolaboval a záchranka ho musela převézt do nemocnice. Tato fáma se v sobotu šířila mezi novináři...

Výběr článků

Načítám