Hlavní obsah

Polovina lékařů v nemocnicích hrozí výpovědí

Právo, Václav Pergl

Lékaři jsou nespokojeni se svým odměňováním a v úterý proto odstartovali kampaň pod názvem Děkujeme, odcházíme. Nemocniční lékaři hrozí tím, že když se situace nezlepší, budou ke konci roku podávat hromadné výpovědi. Na požadované přidání na trojnásobek průměrného platu v zemi by bylo zapotřebí asi 5 miliard korun ročně.

Foto: Novinky

Leták kampaně lékařů Děkujeme, odcházíme

Článek

Podle sondy Práva nespokojenost s odměňováním je hlavně v malých nemocnicích, naopak ve velkých lékaři o výpovědích neuvažují.

„Už máme podporu zhruba patnácti stovek lékařů, a to jsme teprve na začátku kampaně,“ řekl v úterý Právu po mimořádném sněmu Lékařského odborového klubu (LOK) jeho předseda Martin Engel. Právě zástupci tohoto sněmu rozhodli o uvedené kampani.

Kampaň podpoří polovina lékařů v nemocnicích

V nemocnicích pracuje zhruba 15 tisíc lékařů a LOK očekává, že ke kampani Děkujeme, odcházíme se připojí nejméně polovina nemocničních lékařů. Sám LOK má asi 5000 členů a zastoupení v polovině nemocnic.

Foto: Václav Pergl, Právo

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

„V naší nemocnici už 70 procent lékařů řeklo, že do toho půjde,“ řekl Právu Pavel Vávra z Nemocnice Nové Město na Moravě. Stejnou podporu prý má výzva podle chirurga Bronislava Sedláčka v Nemocnici Krnov. Peter Igaz z Nemocnice v Karlových Varech Právu řekl, že lékaři nemocnice před týdnem vypověděli služby na přesčasovou práci a výzva LOKu bude mít širokou podporu.

Naopak Miloš Voleman z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady přiznal, že lékaři ve velkých nemocnicích jsou k výzvě výrazně pasivnější. Je to podle něj dáno tím, že fakultní nemocnice nejsou vystaveny tak velkým problémům jako malé. „Lékaři s výzvou souhlasí, ale nejsou ochotni svůj názor vyjádřit nahlas nebo se pod něj podepsat,“ řekl Voleman.

Požadují trojnásobek průměrné mzdy v ČR

Engel Právu vysvětlil, že LOK požaduje, aby plat začínajícího lékaře odpovídal 1,5násobku průměrné hrubé měsíční mzdy (loni byla 23 598 Kč), což by nyní bylo asi 35 400 Kč. Lékař s plnou kvalifikací by pak měl brát za základní pracovní dobu bez přesčasů trojnásobek průměrné mzdy, tedy zhruba 70 800 Kč hrubého měsíčně.

„Pokud se to někomu zdá hodně, nechť si uvědomí, že u plně kvalifikovaného lékaře to dělá asi 430 korun na hodinu. Teď má asi 200 Kč na hodinu. A zkuste sehnat za 200 korun nějakého řemeslníka. Neseženete ho. Situace lékařů je v odměňování tragická a musí se změnit,“ řekl Engel.

Podle představitelů LOKu navýšení základních platů by znamenalo asi 5 miliard korun ročně. „Na to peníze rozhodně jsou. Mají je pojišťovny v přebytcích z minulých let,“ řekl Právu Leoš Velev, místopředseda LOK.

Kubek: Kampaň podporujeme

Prezident České lékařské komory Milan Kubek v úterý Právu řekl, že komora kampaň plně podporuje. „Nemocnice jsou personálně zdevastovány, lékaři odcházejí do zahraničí a ti, co zůstávají, jsou přepracovaní. Nyní nemocnice shánějí 680 lékařů přes úřady práce a 380 lékařských míst je déle než 12 měsíců neobsazeno. Politici situaci po volbách musí řešit,“ prohlásil Kubek.

Engel k tomu dodal, že budoucí vládě dává LOK čas do konce letošního roku. „Pokud uvidíme, že k řešení nepřistupuje rázně a odpovědně, budou hromadné výpovědi lékařů z nemocnic podávány k 31. prosinci letošního roku což znamená, že i s dvouměsíční výpovědní lhůtou by personální situace nemocnic byla katastrofální od března příštího roku,“ řekl Engel s tím, že po volbách chtějí jednat jak s vládou, tak s politickými stranami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám