Hlavní obsah

Voda v bohumínské trafostanici může připravit celé město o elektřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín
Aktualizováno

Povodeň v Bohumíně ohrožuje klíčovou trafostanici, jejíž poškození by znamenalo ztrátu elektřiny pro celé město, kde žije 23 tisíc lidí. Podle mluvčí města Lucie Balcarové by se bez proudu ocitla i čerpadla vody. Improvizované hráze z pytlů prosakují a voda obklopuje celou rozvodnu.

Článek

"Na místo teď míří deset nákladních automobilů se struskou. Hasiči jsou připraveni čerpat vodu, ale začíná být problém s tím, kam s odčerpanou vodou. Ze všech stran se totiž k rozvodně pomalu, ale jistě blíží voda," popsala Balcarová situaci. Dodala, že hlavním úkolem všech složek, které nyní ve městě působí, je udržet rozvodnu co nejdéle v provozu. "Je to naše priorita," řekla Balcarová.

Z pohlednu Moravskoslezského kraje je nejdramatičtější situace právě v Bohumíně a jeho městských částech. Voda zatopila řadu domů a hladina pomalu dál stoupá. "Zatopení centra města zatím nehrozí. Předpokládáme, že v nejhorším případě může dojít k zatopení sklepů," řekla Balcarová. Během noci museli hasiči evakuovat jednu rodinu bydlící v blízkosti povodňové hráze. "Hrozí, že voda přes hráz začne přetékat," vysvětlila.

Lidé nevědí, zda mají jít do práce

Voda podle ní navíc ochromila také dopravu na železnici. "Stále platí výluky na železniční trati v třech úsecích Bohumín - Chalupki, Karviná, hlavní nádraží - Louky nad Olší a Ostrava-Svinov - Polanka nad Odrou," vyjmenovala výluky v rámci celého Moravskoslezského kraje.

Podle Balcarové se také začínají množit dotazy občanů, zda mají jít do práce. "Velké průmyslové podniky výrazně omezily výrobu, některé závody zastavily provoz úplně. Každý ze zaměstnanců si ale musí situaci vyhodnotit sám a případně se spojit s podniky, ty vycházejí lidem zasaženým vodou v tomto směru vstříc," řekla Balcarová.

Reklama

Výběr článků

Načítám