Hlavní obsah

Armáda mění hodnosti, jiné bude i jejich označení

Právo, rsk

Českou armádu čekají po pěti letech od její profesionalizace první velké změny v hodnostech. Mezi aktivní vojáky se tak od 1. ledna 2011 vrátí nejen vojíni, svobodníci, desátníci či četaři, ale objeví se i nová grafická úprava některých hodností. Zmizí naopak štábní rotmistři, podpraporčíci a podporučíci.

Článek

Vyplývá to z novely zákona o vojácích z povolání, která byla schválena loni a jež slaďuje hodnosti české armády s ozbrojenými silami států Severoatlantické aliance (NATO).

„S postupem profesionalizace AČR až po úplné ukončení povinnosti základní služby v roce 2005 vymizel zcela poddůstojnický hodnostní sbor. Nejnižší vojenskou hodností se po profesionalizaci stala až hodnost rotný, což se postupem času ukázalo jako naprosto nevyhovující, a zároveň to bylo i neobvyklé ve vztahu ke struktuře aliančních i jiných armád,“ řekla Právu mluvčí Generálního štábu Jana Růžičková.

Před profesionalizací byly hodnosti vojín, svobodník, desátník a četař vyhrazeny vojákům v základní či náhradní službě. Po lednu 2011 se všechny hodnosti do armády zpět vrátí, vojíny však vojáci zůstanou jen během konání základního výcviku.

Největší část změn se dotkne vojáků v základních funkcích, například ve funkci střelec, kulometník nebo pancéřovník. Ti v současnosti mají hodnost rotný, příští rok se z nich stanou svobodníci. Z nynějších podporučíků se stanou poručíci, z podpraporčíků rotmistři a ze štábních rotmistrů rotní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám