Hlavní obsah

Senátor Balín nabídl dvacet korun za získání podpisu na volební petici

Právo, jov

Senátor Vlastimil Balín byl na Mostecku do horní komory zvolen za KSČM, ale na podzim plánuje mandát obhajovat jako nezávislý. S KSČM se totiž nepohodl. Balín se nyní podílí na vzniku hnutí nezávislých kandidátů Občané městu, město občanům.

Foto: Archiv, Právo

Senátor Vlastimil Balín

Článek

K registraci hnutí je ale třeba získat nejméně tisíc podpisů. Právo má k dispozici mail, ve kterém Balín nabídl za jeden získaný podpis pod petici dvacet korun.

„Když to bude jeden arch nebo dva, či snad více, anebo jen pár podpisů, budu vděčen a spolukandidáti též. Navíc ti slibuji za každý podpis 20,- Kč, tzn. za arch s 21 podpisy 420,- Kč, po zaokrouhlení 500,- Kč. To pro lepší motivaci a za práci,“ napsal Balín v mailu svému známému Josefu Zahradíkovi z Loun.

Zahradník, který je členem KSČM, pravost mailu Právu potvrdil. „Vlasta mi to nabídl, protože ho osobně znám,“ sdělil s tím, že se už předtím na senátora obrátil kvůli osobní situaci.

Zahradník vysvětlil, že je od prosince bez práce. Balínova nabídka by tak pro něj znamenala přivýdělek. Zahradník ji ale přesto nakonec odmítl. „Nabídku jsem sice dostal, ale odmítl jsem ji,“ uvedl.

Samotný Balín Právu řekl, že byl se Zahradníkovou situací obeznámen a chtěl mu pomoci. „S tím, že jsem dobře věděl, že on to zřejmě odmítne,“ tvrdí. Senátor doplnil, že jeho nabídka neznamenala, že by lidé dostávali peníze za to, že se podepíší pod petici. „Nikdo za to neviděl ani korunu, lidé to podepisují kvůli tomu, že znají mě,“ prohlásil Balín.

Zahradníkovi také v příloze mailu poslal organizační řád nového politického hnutí, kde prý záměrně uvedl, že je členem přípravného výboru hnutí Občané městu, město občanů. „Použil jsem to jako dezinformaci,“ sdělil Balín s tím, že chtěl zjistit, jakými cestami bude mail putovat. Dodal, že v přípravném výboru není.

Reklama

Výběr článků

Načítám