Hlavní obsah

ČSSD vede na jižní Moravě méně, než myslela, bodují VV a TOP 09

V Jihomoravském kraji by se z volebního vítězství radovala ČSSD, která by obdržela 21,5 procenta. Druhou ODS s 18,5 procenta hlasů by následovala TOP 09 se 14 procenty a Věci veřejné, kterým by dalo hlas 13,5 procenta voličů. Uspěla by i KSČM s 12 procenty, a lidovci s 6,5 procenta. Plyne to z průzkumu agentur STEM a SC&C pro Českou televizi.

Foto: ti, Právo

Článek

Těsně pod hranicí volitelnosti by se se ziskem čtyř procent umístili zelení a SPO-zemanovci.

Průzkum také ukázal, že v regionu deklarovalo ochotu účastnit se voleb 78 procent oprávněných voličů.

ČSSD skončila v průzkumu výrazně pod čísly, která jí dávají průzkumy v jiných krajích. Výrazně naopak bodovaly TOP 09 a Věci veřejné. Obě dokonce získaly více hlasů než komunisté.

ČSSD se průzkum nezamlouvá

ČSSD se ještě před oficiálním zveřejněním proti výsledkům průzkumu ohradila.  "Zatímco všechny dosud provedené výzkumy v Jihomoravském kraji či okolních regionech potvrzují náskok ČSSD před ODS o minimálně šest procent, respektive deset procent, průzkum pro OVM Speciál hovoří o třech procentech," konstatoval volební manažer strany Jaroslav Tvrdík.

Podle něj je to zapříčiněno "bleskovým" charakterem průzkumu zaměřeným na "aktivnější část populace" vyskytující se v době sběru dat  na ulici a také nízkým počtem respondentů.

Těch bylo dotázáno celkem 946.

Reklama

Výběr článků

Načítám