Hlavní obsah

Biskupové radí: nevolte velké strany

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká katolická církev vydala list, v kterém radí voličům před volbami do Sněmovny. Ačkoli v textu neříká konkrétně, koho by křesťané měli volit, z kontextu a narážek vyplývá, že by měli napřít pozornost k menším stranám.

Foto: Petr Horník, Právo

Biskup Václav Malý

Článek

„Obnova a znovuzrození jsou v přeneseném smyslu i podstatou jediného alespoň trochu fungujícího politického systému,“ stojí v textu České biskupské konference.

Pod textem je podepsán biskup Václav Malý, jako předseda rady Iustitia et pax při České biskupské konferenci, která má na starosti veřejné otázky.

Podle Malého biskupové nechtějí preferovat žádnou stranu, i když to tak může vypadat. Nicméně se přiznává, že jsou pro to, aby uspěly menší subjekty. ODS i ČSSD se podle něj zdiskreditovaly. „To co předvádí je už naprosto nemožné. Společnost je již unavena vidět jejich rivalitu namísto, aby hovořili věcně,“ řekl Právu Malý.

Někteří biskupové již dali své preference najevo. „Povinností katolíka je prosazovat ve veřejném životě sociální učení církve, jak je obsaženo např. v poslední papežově encyklice In veritate. K tomu má mnohem blíž KDU než TOP 09," řekl Parlamentním listům nedávno plzeňský biskup František Radkovský.

Hlavně ne další dluhy

Praktikujících katolíků je v Česku okolo půl miliónu. Dříve většinou biskupové radili - také nepřímo - aby věřící do uren hodili lístek KDU-ČSL. Nyní spíše biskupové míří na ty strany, které se hlásí k razantním úsporám a snižování státního dluhu. „Neúnosné tempo zadlužování považujeme za hlavní téma letošních voleb,“ píše Malý.

Podobné ekonomické evangelium hlásají politici nových stran TOP 09 a Věci veřejné. Další menší strany - jako zelení či lidovci - po nekompromisním oddlužování tolik nevolají.

Malý varuje před populismem velkých stran s jasnými adresáty - ČSSD a ODS. „Zřídka vyhrává tým, který by sliboval churchillovské Pot, krev a slzy. A tak nejednou svými hlasy nepoučitelní voliči otevřou dveře k moci těm, kdo naslibují nesplnitelné,“ stojí v textu.

"Naše politika je blízká křesťanským hodnotám. Jsem přesvědčen o tom, že u nás na jižní Moravě bude velká část věřících volit ČSSD," opáčil místopředseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

"Z loajality ke státu se můžeme uskromnit"

V tomto kontextu uvádí, že „největší levicová strana“ slibuje, že zaplatí zvýšení dětských přídavků a rodičovských příspěvků z jednorázových příjmů. A také, že „největší pravicová strana předkládá podbízivý návrh, podle nějž prý budou poslanci a ministři osobně finančně trestáni za to, když připustí zvyšování dluhů“.

Podle prohlášení se křesťané dokáží uskromnit. „Cítíme loajalitu ke svému státu a jsme srozuměni s tím, že abstraktní úspory znamenají konkrétní nepříjemné věci. Může to být zmrazení platu či propouštění některých z nás... Může to znamenat pomalé či nulové zvyšování důchodů a rušení různých státních příspěvků pro rodiny s dětmi. Může to znamenat ve zdravotnictví zvýšení spoluúčasti pacientů, delší čekací lhůty a zavírání některých oddělení nemocnic,“ stojí v textu.

Biskupská konference se brání přímé výzvě a proto místo doporučení pouze konstatuje: „Dá se předpokládat, že víc než jindy bude pozornost voličů zaměřena na menší politické strany.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám