Hlavní obsah

Mádl s Issovou vyrazili do boje proti levici klipem Přemluv bábu

Právo, Novinky, Jakub Kynčl, Lukáš Bek, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Jiří Mádl a Martha Issová se rozhodli vystoupit velmi netypickou formou proti levici ve čtyřminutovém videu, které se stalo během jednoho dne hitem českého internetu. Mádl s Issovou v něm kontroverzní formou vyzývají mladé, ať zajedou za svými prarodiči a přemluví je, ať tentokrát nevolí levici.

Článek

„Video vzniklo, protože jsme cítili bytostnou potřebu se vyjádřit k tomu, jak v této zemi stoupají preference levice, což nám, vzhledem k jejím způsobům a plánům do budoucna, přišlo alarmující. Šlo tedy hlavně o to, přimět mladé lidi, aby se vůbec začali o politiku zajímat,“ řekla Novinkám Martha Issová.

Scénář vznikl podle Issové po společné domluvě z pera Petra Zelenky, který video i natočil. Zjevná inspirace však pochází z díla bavičky Sarah Silvermanové, která v nápadně podobném videu roku 2008 vyzývala k tomu, aby lidé na Floridě hlasovali pro Baracka Obamu a zkusili zajistit, že tak budou hlasovat i jejich starší příbuzní.

Bezprostřední reakce kladné

"První reakce na video byly pozitivní, ale ty byly od kamarádů a známých, čili lidí podobně smýšlejících. Ale s tímhle rizikem jsme do toho šli. A pokud by video nebylo kontroverzní, nevzbudilo by diskuzi a nesplnilo svůj účel," uvedla Issová.

"Koho budu volit, to je bohužel v současnosti smutná otázka. Jestli je pravda, že národ má takové politické představitele, jaké si zaslouží, je to ještě smutnější," uvedla Issová.

Vzhledem k tomu, že má však v ODS velký problém s postavou primátora Pavla Béma, volit tuto stranu prý jistě nebude. Vybírat bude mezi dvěma menšími pravicovými stranami, čímž naznačila, že svým hlasem podpoří buď TOP 09 nebo Věci Veřejné.

"Mladí lidé nemají o politiku zájem a nevěří, že by mohli cokoli ovlivnit, což byl pro mne hlavní důvod to natočit. Vzniklo to celé na základě naší občanské nespokojenosti a nikdo za něj nedostal ani korunu. A recesistickou formu jsme zvolili proto, aby si toho někdo všiml," uzavřela pro Novinky Issová.

Filip: Je to vulgární

Lídr ODS Petr Nečas na dotaz Práva uvedl: „Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi, takže omezovat právo na svobodu slova je vyloučená věc. Z tohoto pohledu si myslím, že se kolem toho dělá zbytečně velký humbuk.“

Sám prý klip neviděl, a proto nedokáže posoudit, zda je přiměřený. Klip podle svých slov Právu nezná ani místopředseda ODS a šéf volebního štábu Ivan Langer.

Předseda KSČM Vojtěch Filip považuje klip mladých herců Issové a Mádla za vulgární, míní, že jde o tlak na mezigenerační spory. „Přijde mi to vulgární. Je to spíše tlak na mezigenerační spory, než na mezigenerační solidaritu,“ řekl v pátek Filip Právu.

Podle šéfa komunistů není pravda, že jeho stranu volí jen starší lidé. „Máme celou řadu prvovoličů. Mladí lidé chodí na mítinky KSČM, také náš program je na ně zaměřen. Připomínám například návrh na výstavbu startovacích bytů,“ doplnil Filip.

Škromach: Je to dost neuvěřitelný klip

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek si myslí, že to je skrytá snaha rozdělovat generace. „Staří jsou chápáni jako nesvéprávní a mladí jim musí dodat rozum tím, že jim řeknou, co mají dělat. Je to šmahem shazování zkušenosti generace starších,“ řekl Právu.

Vadí mu prý bourání solidarity. „Samozřejmě, že generace mladších dnes nestartuje do jednoduché situace kvůli dopadům ekonomické krize. Ale ani role těch starších není taková, že by pro ně nemělo smysl hledat cestu k tomu, aby se jim zajistil důstojný život,“ doplnil Zaorálek.

Ostřeji reagoval jeho stranický kolega, místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach, jenž narozdíl od Zaorálka video viděl. „Je to dost neuvěřitelný klip,“ řekl Právu. Podle něj video jen podtrhuje mezigenerační nesnášenlivost a její dlouhodobé podceňování by mohlo vyvolat nenapravitelné dopady ve společnosti.

Upozornil i na iniciativy na Facebooku zesměšňující důchodce. „Je třeba, aby tyto snahy nezůstaly bez povšimnutí a aby se nerozvíjely způsobem, že to je normální,“ dodal Škromach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám