Hlavní obsah

Vlčkiáda ČSSD nepoškodí, řešila ji rychle, soudí sociologové

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může odchod Miloslava Vlčka ubrat sociální demokracii cenná volební procenta, která by jí pak chyběla k případnému vítězství, nebo jí může aféra naopak pomoci? ČSSD by mohla spíše posílit. Shodují se na tom oslovení politologové a sociologové.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jiří Paroubek přivedl na zahájení kampaně "Elvise". Vlček oranžovou show už kazit nebude.

Článek

Jana Hamanová, ředitelka agentury SC, která provádí předvolební průzkumy, soudí, že se soc. demokraté o preference nemusejí obávat. „Určitě to nepovede k velikému propadu. ČSSD to řešila velice rychle, minulý týden aféra začala a teď je to celé pryč,“ uvedla Hamanová. Podle ní ČSSD pomáhá také fakt, že lidé nevnímají Vlčka jako jednoho z hlavních lídrů.

Podobný názor má politolog Jiří Pehe. „ČSSD udělala rychlý a čistý řez. Pan Vlček se sice znemožnil při vysvětlování své kauzy, ale ČSSD naopak předvedla, jak se takové věci mají řešit,“ řekl Právu Pehe.

Dodal, že čeští voliči jsou zvyklí na to, že politici se občas zapletou do různých kauz. „Vadí jim ale, že nenásleduje žádná akce a politici zůstávají ve funkcích. To, že Vlček rychle zmizel ze scény, mohou voliči brát pozitivně,“ podotkl Pehe.

Také ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann si myslí, že ČSSD díky své razanci posílí. „Svým způsobem to soc. demokracii prospěje, protože ukazuje, že dokáže takovou situaci vyřešit na poslední chvíli před volbami. Je to úplně jiný signál, než jaký vyslala ODS v Praze. Nejproblematičtější figura z hlediska veřejného mínění, pan primátor Bém, zůstala na kandidátce i ve stranické funkci,“ řekl Právu Herzmann.

Situaci nechtěl odhadovat šéf agentury STEM Jan Hartl. „Panem Vlčkem jsme se nezabývali. Byla by to čirá spekulace,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vlček odešel z politiky

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) ve čtvrtek rezignoval na svoji funkci šéfa dolní komory parlamentu, složil poslanecký mandát a vzdal se i místa na...

Výběr článků

Načítám