Hlavní obsah

Jančík se nehodlá jen tak vzdát své funkce ve vedení pražské ODS

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Starosta Prahy 5 Milan Jančík v rozhovoru pro Právo řekl, že o jeho odvolání z postu místopředsedy pražské ODS s ním nikdo nemluvil. Podle svých slov odvádí dobrou práci a funkci složit nehodlá. Podle něj byly všechny skandály vysvětleny, nemá ani obavy ze ztráty titulu z Plzně. Mimo to Jančík popisoval, jak mu rvačka na toaletách v Brně zkomplikovala maturitní zkoušku.

Foto: Petr Janiš, Právo

Starosta Prahy 5 Milan Jančík

Článek

Před pondělním regionálním sněmem ODS se říká, že vaše odvolání z postu místopředsedy pražské ODS je hotová věc. Nerezignujete už před tím?

Zatím se mnou nikdo oficiálně nehovořil o této možnosti, nikdo mi neřekl: Milane Jančíku, v pondělí tě odvoláme. V médiích čtu různá anonymní vyjádření. Tu funkci nejsem připraven složit. Orgán, který mě zvolil, má demokratické právo mě odvolat. Neexistuje možnost, že bych předem rezignoval, protože nemám důvod. Jako člen volebního štábu mám koneckonců na starost důležitou věc a to je logistika. Zapojil jsem se do práce, nejsem si vědom, že bych ji dělal špatně. Divadlu, které se odehrává, nerozumím.

Vyjádření nejsou jen anonymní. První místostarosta Prahy 5 Petr Horák ODSS) řekl, že nekončící negativní prezentace vaší osoby „poškozuje celou ODS“. Necítíte to?

Oblastní rada Prahy 5 ve středu doporučila kolegovi Horákovi tu dezinformační kampaň neprodleně ukončit. A pokud zazněly nepravdivé informace, ať je dementuje. Patnáct hlasů bylo pro, jediný, kdo se zdržel, byl kolega Horák. Předsedové místních sdružení se hlasováním od jeho vyjádření distancovali.

I primátor Pavel Bém řekl, že na leckoho můžete fungovat jako „červený hadr na býka“. Neztratil jste vlivného spojence?

Každý z nás může být pro někoho červeným hadrem. Rád bych od někoho slyšel objektivní kritiku. Pořád někdo točí tři čtyři kroky kauzy, které byly stokrát vysvětleny. Když předložím důkazy, že z mé strany je všechno v pořádku, média to nenapíšou. Činím kroky, abych ochránil veřejný majetek. Jestliže mi někdo vyčítá špatný mediální obraz, může to použít na kohokoli.

Neměl by regionální sněm podle vás jednat o všech místopředsedech, nebo o celém vedení?

Nerad bych o tom spekuloval. Na regionální radě jsem zvedl ruku pro pevný program. Je stanoven, o personálních otázkách nebylo ani slovo.

Nemáte obavu, že vám Západočeská univerzita odebere tituly, které jste při individuálním studiu získal na plzeňských právech?

Snad jako jediný politik, který byl z něčeho nařčen, jsem svolal tiskovou konferenci, ukázal na ní svůj index se všemi zkouškami, diplomovou a rigorózní práci.

U vaší závěrečné zkoušky seděl bývalý děkan fakulty Milan Kindl, který ze školy musel kvůli nestandardním praktikám odejít.

Ano, pan děkan tam seděl, ale pan děkan Kindl umožnil x dalším studentům, aby použili svou diplomovou práci jako rigorózní. Mohu mezi těmi nejvýznamnějšími jmenovat pana Marka Bendu (poslanec ODS) a pana současného děkana Jiřího Pospíšila (exministr spravedlnosti). Díky výjimce děkana také mohl svou diplomovou práci použít jako rigorózní. Já mám u prací rozdílná témata. Předpokládám, že pan Benda i pan děkan Pospíšil prokáží oprávněnost svých titulů. Studoval jsem v souladu s vysokoškolským zákonem, který se se správním řádem vylučuje. Rektor Josef Průša mi podepsal jak magisterský, tak doktorský titul. Pakliže byl přesvědčen, že není něco v pořádku, neměl tyto dokumenty podepisovat. Jsem připraven prokázat oprávněnost všech zkoušek včetně státní.

A co střední škola? Pochybnosti byly okolo maturity, tuším, že jste studoval konzervatoř.

Studoval jsem Státní konzervatoř v Praze, kde jsem složil maturitní zkoušku. Začal jsem studovat brněnskou konzervatoř obor trubka, přišel jsem tam o zuby a obor jsem ukončil. Dálkově jsem pak studoval ostravskou konzervatoř a v době, kdy jsem se dostal do Národního divadla jako zpěvák sboru, jsem přestoupil na pražskou konzervatoř a v třídě Miroslava Horáčka jsem došel k maturitě. V archívu určitě záznamy o maturitním vysvědčení najdete.

Přišel jste o zuby?

Bohužel si mě spletl útočník na toaletě v jedné restauraci v Brně, vyrazil mi přední zub. Pak se mi omluvil. Musel jsem přerušit studijní obor, proto jsem začal zpívat. Vystudoval jsem zpěv, neukončil jsem to absolutoriem, ale dálkové studium maturitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám