Hlavní obsah

Paroubek Vlčka za lobbování ve prospěch podnikatele osobně pokáral

Aktualizováno

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) se kvůli kauze zneužití dotace dočkal pokárání od svého stranického šéfa Jiřího Paroubka. Vlček totiž lobboval u poslanců za přiklepnutí 25miliónové dotace na neziskové sportovní centrum, peníze ale podle zjištění médií nakonec spolkl luxusní hotel podnikatele Petra Vrtala. Paroubkovi se nelíbilo, že si Vlček z Vrtala udělal svého osobního poradce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček

Článek

Kauzou se zabývá i ministr financí Eduard Janota, ČSSD ho požádala, aby v případě potvrzení zneužití dotace podal trestní oznámení.

Vlček večer v České televizi řekl, že má čisté svědomí, přiznal, že udělat Vrtala svým poradcem byla chyba. Více se ale ke kauze nevyjádřil.

Sociální demokraté tvrdí, že Vlček vycházel z dostupných informací a nemohl předpokládat úmysl či šlendrián na straně příjemce dotace či ministerstva financí při realizaci a kontrole dotace.

Není to jen jeho kauza, ale dotýká se i všech členů Sněmovny.

"Nenesl ani odpovědnost za její využití se schváleným záměrem. Tato odpovědnost jednoznačně padá na příjemce a ministerstvo financí," uvedl v tiskové zprávě vedoucí PR soc. dem. Petr Dimun, který se zároveň pozastavil nad tím, že ministerstvo kontrolu provádí před volbami a prý se zpožděním.

"Jiří Paroubek přesto Miloslavu Vlčkovi vytkl spolupráci s panem Vrtalem jako poradcem, neboť se očividně jednalo o chybu, za niž je dnes Vlček terčem negativního zájmu médií," uvedli sociální demokraté v tiskové zprávě.

Do aféry se vložila i ODS, která ve středu na tiskové konferenci vyzvala Vlčka, aby se nevyhýbal dotazům novinářů a celou záležitost vysvětlil, případně zvážil setrvání na své pozici šéfa dolní komory. „Protože on tady mluví i za všech 200 poslanců. Není to jen jeho kauza, ale dotýká se i všech členů Sněmovny,“ zdůraznil šéf ODS Petr Nečas.

Vlček nechtěl přiznat, kdo mu dělá poradce

Vlček ale zřejmě věděl, že jeho poradce mu může způsobit nemalé problémy, protože informace kolem svého vztahu s Vrtalem zamlžoval. Nejprve pouze připustil, že ho "v Prostějově potkal“.

Později se ukázalo, že Vrtal jezdil s Vlčkem na služební cesty do zahraničí, což předseda Sněmovny vysvětloval tím, že mu dělal "třeba fotografa“. Jeho fotografie ale neměl k dispozici, až posléze pod tlakem médií přiznal, že je Vrtal jeho osobním poradcem.

Spornou dotaci původně získalo sdružení Sport centrum Harrachov, v němž působil Petr Vrtal, který dělal Vlčkovi poradce. Vrtal ale podle Hospodářských novin peníze vložil do hotelu své firmy PV Real. A když budovu s 99 lůžky a výhledem na krkonošské středisko vybudoval, prodal firmu i s hotelem svému společníkovi.

Paroubek zpochybňuje Janotu jako koně ODS

Janota v HN uvedl, že případ prošetří a v případě, že se prokáže zneužití dotace, bude chtít peníze zpět včetně penále.

Paroubek minulý týden ohlásil, že nadále platí zásada "padni komu padni“, kterou v ČSSD prosazuje. Nicméně ani výsledky Janotova šetření pro něj nemusí být relevantní, přiznal Paroubek a podotkl, že Janotu na post ministra nominovala konkurenční ODS.

HN v pondělí uvedly, že z občanského sdružení, které je oficiálním příjemcem dotace, "těžko stát uvidí peníze", a to právě proto, že za závazky ručí jen celé sdružení, ne jeho členové. "Neodpovídají podle zákona za škodu ani za dluhy," cituje deník právníka Pavla Černého. Ačkoli je tedy šéf sdružení Petr Vrtal podle HN "bohatým podnikatelem, na jeho peníze mu stát v tomto případě sáhnout nemůže".

Také po bývalé Vrtalově firmě PV Real může stát podle listu peníze vymáhat jen těžko. "Úředně totiž s dotací nikdy nepřišla do styku a dnes již patří brněnskému podnikateli Lubomíru Netopilovi," uvedly HN.

Aféra kolem Miloslava Vlčka

Předseda Sněmovny podle Hospodářských novin před třemi lety pomáhal tomu, aby poslanci schválili dotaci pro sdružení Sport centrum Harrachov, které slibovalo postavit na Sachrově kopci v Harrachově neziskové sportovní centrum pro veřejnost.

Poslancům tehdy rozeslal dopis, v němž je žádal, aby 25miliónovou dotaci schválili. Peníze ale skončily ve čtyřhvězdičkovém hotelu firmy PV Real, kterou vlastnil Vlčkův poradce Petr Vrtal. Hotel se nyní prodává za 120 miliónů korun.

Vlček tehdy podle HN zařídil, aby dotaci vyplácelo ministerstvo financí, které má pro rozdělování peněz měkčí pravidla. Kdyby totiž šla z jiné kapitoly, na podvod by se nejspíš přišlo.

Pozornost budí zejména to, jak Vlček kryl svůj vztah k Vrtalovi. Nejprve tvrdil, že se s ním "někdy potkal“, později však Mf Dnes odhalila, že Vrtal byl s Vlčkem na služebních cestách ve Vancouveru a v Chorvatsku. Nato se ukázalo, že Vrtal pro šéfa Sněmovny pracuje jako fotograf a tlumočník, nicméně jeho fotografie nebyly k dispozici. Nakonec Vlček připustil, že Vrtal je jeho osobní poradce.

Vlček podle deníku osobně přesvědčoval poslance, aby dotaci schválili. Předseda Sněmovny se proti obvinění ohradil. V závěru minulého týdne oznámil, že ve snaze předejít spekulacím ukonči kancelář Sněmovny spolupráci s Vrtalem.

Reklama

Výběr článků

Načítám