Hlavní obsah

Sobota i neděle budou v Česku dny smutku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dny smutku v ČR budou 17. a 18. dubna, rozhodla vláda. Občany vyzvala, aby památku obětí havárie polského letadla uctili minutou ticha v sobotu v poledne. Vlajky budou staženy na půl žerdi. Vláda nežádá organizátory sportovních a kulturních akcí, aby je zrušili, ale doporučuje, aby vhodným způsobem uctili památku obětí leteckého neštěstí.

Foto: Štěrba Martin, ČTK

Improvizované pietní místo k uctění památky obětí sobotního leteckého neštěstí v západoruském Smolensku je v těchto dnech zřízeno u plotu zahrady polského velvyslanectví v Praze.

Článek

Po oba víkendové dny budou vlajky na půl žerdi vlát na všech veřejných a úředních budovách. Staženy budou i na budovách jednotlivých ministerstev. Vláda postup doporučila také hejtmanům, primátorům i starostům měst a obcí a vedoucím ostatních orgánů veřejné správy.

Na pohřeb polského prezidenta pojede česká delegace vedená prezidentem Václavem Klausem. Ten svou cestu do Polska v úterý rovněž novinářům potvrdil. Přesný program se podle něj ještě dolaďuje. "Je to všechno v jednáních, ale zatím předpokládám, že tam samozřejmě budeme i v sobotu," řekl Klaus.

Pohřeb bude v neděli

V sobotu v poledne bude v centru Varšavy veřejný smuteční obřad. Pohřeb polského prezidentského páru, který v sobotu zemřel při letecké katastrofě, se uskuteční v neděli. [celá zpráva]

Podle ministra zahraničí Jana Kohouta zatím není zcela jasné, kdy bude pohřeb všech obětí neštěstí.

Praha také čeká na informace z Varšavy o tom, jak si polská strana představuje velikost české delegace.

"My jsme pro důstojnou a přiměřenou účast našich ústavních činitelů. Mnozí z nás ztratili své přátele a kolegy," poznamenal ministr zahraničí. Proto mají mnozí zájem jet se s nimi rozloučit. Vláda si však podle Kohouta uvědomuje, že se do Varšavy chystá mnoho delegací z celého světa. "Proto samozřejmě možnost účasti bude nějakým způsobem limitována," dodal. Také Klaus se vyslovil pro "střídmější" delegaci.

Kdy také Česko respektive Československo drželo smutek
14. září 2001solidarita s lidmi postiženými útoky 11. září 2001 v New Yorku a Washingtonu
5. leden 2005uctění obětí zemětřesení a tsunami v jihovýchodní Asii
8. duben 2005úmrtí papeže Jana Pavla II.
15.11.1982den pohřbu Leonida Brežněva
15.3.-19.3. 1953smrt Klementa Gottwalda

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám