Hlavní obsah

Televizní debata lídrů ODS a ČSSD aneb Kašpárek a Večerníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a zatím stále ještě místopředseda ODS Petr Nečas se poprvé coby volební lídři střetli v přímé debatě v neděli v České televizi. Oba lídři především opakovali své programové teze. Část debaty proběhla formou překřikování, osobních útoků a byla pro diváky nesrozumitelná.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas (ODS) s Jiřím Paroubkem (ČSSD) se zdraví ve studiu před zahájením debaty.

Článek

Debata začala spíše poklidně, politici si sice skákali do řeči ale nijak zásadněji než jindy. Řeč byla o státním dluhu, ČEZu, státních maturitách. Ve druhé části se diskuze zvrhla úplně.

Paroubek Nečasovi tvrdil, že celá ODS je postavena na lhaní, načež lídr ODS opáčil, že by Paroubka mohla televize vysílat místo tradičního Večerníčku. Paroubek kontroval tvrzením, že je Nečas kašpárek.

Důvodem ostré výměny názorů, v níž oba diskutéři chvílemi zcela ignorovali moderátora, byly rozdílné názory na státní dluh a jeho riziko i důvody vzniku.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek (ČSSD), moderátor Václav Moravec a Petr Nečas (ODS) ve studiu

Oba politici se několik minut překřikovali, Nečas pak Paroubka nařkl, že se v debatě chová jako kolotočář na Matějské.

Začalo se dvěma minutami ticha

Na úvod pořadu se moderátor i oba hosté připojili ke dvěma minutám ticha, které vyhlásilo Polsko, a jimiž uctili oběti sobotní letecké nehody letadla s polským prezidentem.

Celý pořad byl koncipován jako souboj, při němž oba politici odpovídali ve vymezeném čase na stejné otázky.

Nečas na rozdíl od Paroubka neodpověděl na personální obsazení některých ministerstev. Zdůvodnil to tím, že počítá s koaličním kabinetem a rozdělování postů není podle něj na pořadu dne.

Paroubek oproti tomu jmenoval Bohuslava Sobotku v čele resortu financí, Lubomíra Zaorálka jako ministra zahraničí, Davida Ratha coby ministra zdravotnictví a Martina Pecinu jako ministra vnitra. Některá jména Nečas okomentoval povzdechnutím.

Paroubek se nebrání v případě sestavování vlády podpoře komunistů.

Režie vypínala mikrofony

Po zodpovězení první pětice otázek se oba začali bez ohledu na moderátora překřikovat a za pomoci přinesených papírů s grafy a čísly se obviňovat, kdo může za zadlužení státu.

Paroubek argumentoval schodkem posledních let pravicové vlády, Nečas označil schodkové rozpočty předchozích kabinetů ČSSD z doby růstu ekonomiky za "ekonomický zločin".

„Řešíme to tak, že jsou vám vypínány mikrofony a já divákům vysvětluji, na co se vás snažím zeptat,“ popsal moderátor Václav Moravec situaci poté, kdy politici na sebe několik minut mluvili, aniž by jim bylo rozumět. Přeli se o zadlužení státu, řecké vládě nebo svých vysvědčeních z matematiky.

Prodat část ČEZ

Jednou z mála věcí, na níž se oba politici shodli, je možný prodej několika procent akcií energetické společnosti ČEZ. Skepticky se také staví k nynější podobě státních maturit.

Nečas mimo jiné uvedl, že by jeho strana uvítala změnu Ústavy, která by vládám umožnila spojit hlasování o důvěře se schvalováním zákona. Ten by musel být přijat ve znění schváleném vládou, jinak by došlo k předčasným volbám.

Jako neoddiskutovatelné podmínky vládního angažmá si strany stanovily trojici podmínek. Paroubek zopakoval svůj koncept zastavení zadlužování státu a protikorupční balíček. Zmínil také zrušení poplatků, karenční lhůty a mimořádný příspěvek pro důchodce.

Volební lídr ODS chce, aby vládní prioritou bylo zabránění dalším deficitům. Vládní politika by měla být orientována na EU a NATO a zachování svobod a soukromí lidí.

Nečas po skončení pořadu sdělil Právu, že je připraven v televizních debatách s Paroubkem pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám