Hlavní obsah

Pražský arcibiskup Duka se ujal úřadu

Praha
Aktualizováno

Pražský arcibiskup Dominik Duka převzal z rukou svého předchůdce Miloslava Vlka biskupskou berlu, ujal se tím oficiálně úřadu. Papež Duku jmenoval letos v únoru.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Nový pražský arcibiskup Dominik Duka (vlevo) na slavnostní mši v katedrále sv. Víta na Pražském hradě převzal arcidiecezi. Uprostřed je kardinál Miloslav Vlk.

Článek

Obřad v katedrále sledují stovky lidí. Možná i kvůli počasí, které dnešnímu dni nepřeje, zůstalo třetí hradní nádvoří s připravenou velkoplošnou obrazovkou prázdné. Katedrála se lidem otevřela v osm hodin ráno.

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka při ceremonii na Pražském hradě

Duka vstoupil do katedrály před desátou hodinou za zvuků kostelních zvonů v celé diecézi. K chrámu dorazil v průvodu duchovních, který vyšel z Arcibiskupského paláce. Biskupskou berlu Dukovi předal jeho předchůdce emeritní arcibiskup kardinál Miloslav Vlk. Zdravici pronesl prezident republiky Václav Klaus. Neopomněl zmínit i aktuální havárii letadla s polským prezidentem. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček, prezident Václav Klaus, Dagmar Havlová, exprezident Václav Havel a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ve svatovítské katedrále.

Dominik Duka byl jmenován papežem Benediktem XVI. v pořadí již 36. pražským arcibiskupem dne 13. února 2010. K témuž datu přijal papež rezignaci kardinála Vlka.

Reklama

Související témata:

Související články

Novým pražským arcibiskupem je Dominik Duka

Novým pražským arcibiskupem a českým katolickým primasem byl v sobotu jmenován královéhradecký biskup Dominik Duka. Rozhodnutí Vatikánu oznámilo pražské...

Výběr článků

Načítám