Hlavní obsah

Chycený kuřák marihuany pokutě neunikne, bude stačit svědectví policisty

Právo, jt

Žádné složité vyšetřování nebude potřeba při postihu kuřáků marihuany či jiných uživatelů drog, kterým za držení malého množství narkotik hrozí v přestupkovém řízení až patnáctitisícová pokuta. Jako důkaz bude příslušným úředníkům, kteří budou o postihu rozhodovat, stačit svědectví policisty, že člověk u sebe drogu měl.

Foto: David Bebber/Files, Reuters

Policisté nebudou kuřáky marihuany nadále přehlížet. Ilustrační foto

Článek

Vedení Národní protidrogové centrály už v úterý oznámilo, že chce proti uživatelům zakázaných látek tvrději postupovat, protože držení drog v jakémkoli množství je nelegální. Až dosud policisté postihovali spíše větší ryby, které s drogami obchodovaly nebo jich u sebe měly velké množství, a tudíž spáchaly trestný čin.

Policisté v terénu už nad tím nemají přivírat oči. „Pokud policista uvidí např. někoho kouřit marihuanu v parku, měl by ho legitimovat a předvést na služebnu, kde s ním sepíše záznam a zabaví drogu, kterou má ten člověk u sebe. V tomto případě by to tedy byl nedopalek cigarety,“ přiblížil postup šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Trestné je jen držení drogy

Nelegální přitom není samotné užívání drogy, ale pouze její držení. Policejní hlídky proto nepotřebují ani speciální testery, které používá například dopravní policie k tomu, aby odhalila řidiče, který usedl za volant pod vlivem drog.

Pokud tedy člověk u sebe žádnou drogu nemá a jen se pohybuje v okolí, žádných problémů se obávat nemusí. Policie totiž musí mít důvodné podezření, aby zasáhla a případně někoho prohledala.

Distribuce nadále vážným zločinem

Držení menšího množství drog u nás bylo přestupkem i doposud, ale úřady nad takovými případy často pouze mávly rukou. Trestným činem se u nás držení drog podle zákona stává, pokud je jejich množství „větší než malé“. Tuto hranici přitom nedávno nově definovalo nařízení vlády, např. u marihuany je to více než patnáct gramů, u pervitinu je spodní hranice pro trestný čin dva gramy.

Trestná je také na rozdíl od samotného užívání jakékoli drogy její distribuce dalším lidem, stíhání tak hrozí každému, kdo jen například podá známému cigaretu s marihuanou. Za to může jít na pět let do vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám