Hlavní obsah

Paroubek: V debatách se mi nikdo nevyrovná

Právo, Jan Rovenský

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v rozhovoru v sobotním Právu sdělil, že odchod Mirka Topolánka z čela ODS neovlivní předvolební kampaň sociálních demokratů, protože jde o ideje. Nemyslí si, ani že by příchod uměřenějšího Petra Nečase mohl ČSSD oslabit. Sám si věří jako řečník. "Pokud jde o debaty, tak v této zemi není nikdo, kdo se mně vyrovná. A to říkám bez nějaké zbytečné neskromnosti," řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

V průzkumech ČSSD vede. Je něco, co by vám mohlo vzít vítězství?

Nesmíme udělat strategické chyby. Nejhorší by bylo, kdybychom otevírali některé pozice programově. K tomu bych přidal přehlížení či podcenění soupeře či domýšlivost a aroganci, pokud by nastala. Sebeuspokojení lidí hrozí vždycky. Tu zkušenosti s našimi lidmi mám, příliš se dívají na průzkumy veřejného mínění.

No to tedy od vás sedí – vy sám na ně přece tolik dáte.

Samozřejmě, ale beru je kriticky. Ujišťuji vás, že jsem si nelehl na bok, jako někteří v soc. dem.

Pojďme tedy ke kampani. Ovlivní ji Topolánkův odchod?

Jsou to chimérické představy některých médií, která potřebují střet personifikovat. Ujišťuji vás, že nám jde jen o programový střet. Věci, které děláme v rámci kontrastní kampaně, se snažíme ukazovat tak: kdo co kdy řekl – v tomto případě Nečas – nebo jaké byly jeho činy.

Uvažovat o platbě za operaci slepého střeva může hradní pán na Orlíku, nikoli odpovědný politik.
Jíři Paroubek

Lidé se přece nerozhodují podle toho, jestli je někdo sprosťák, nebo mluví slušně, ale podle činů. Nečas byl u zrušení nemocenské v prvních třech dnech, byl proti zrušení poplatků ve zdravotnictví, obhajuje snížení mateřské, je proti mimořádnému příspěvku k důchodu. Slovně sice mluví o korupci, ale v únoru odmítl podpořit protikorupční balíček, odmítl podpořit návrh na zrušení akcií na majitele, zákon o lobbingu. To jsou praktické kroky Nečase a my o nich budeme hovořit. To, jestli se vyjadřuje spisovně, s tím nemá co dělat.

Politologové předpokládají, že nástup Nečase ODS posílí. Obáváte se toho?

Je to něco, co nemusí ani pro nás být vůbec špatné. Tím začnou trochu odsávat hlasy, které stačily přeběhnout k menším politickým subjektům, takže paradoxně to oslabuje šanci na pravicovou koalici vedenou ODS. Politologové si však nevšimli, že Topolánek má mezi voliči ODS silnější podporu než Nečas. Tím, co se stalo, budou voliči znejistěni.

Připustil byste, že odchod vašeho letitého rivala může být pro vás nevýhodou? Měli jste podobný konfrontační styl. Nečas je naopak označován za pana Slušného se zcela odlišnou prezentací.

Nemyslím si, že mám stejný či podobný styl jako Topolánek. Ve střetu s ODS přece není možné, aby zachovávala meze jen jedna strana, tedy ČSSD. Nepřicházeli jsme s věcmi, jako je Kubiceho zpráva, zatýkání našich lidí v pseudoaférách biolíh, nebo jsme si nekupovali poslance, jako to činila ODS. Bojovali jsme fér politickými nástroji. To nemůžete srovnat.

Pokud jde o debaty, tak v této zemi není nikdo, kdo se mně vyrovná.
Jiří Paroubek

Nečas je ideologicky uvažující člověk a v politice není homo novus, je v ní 19 let. Má pochopitelně jiný styl než Topolánek. Ale jen ta reakce na pět bodů minulý pátek byla arogantní a úplně stejná jako u předsedy ODS. Toho jsem se obával. Byl to takový průzkum bojem a to by pak bylo vážné, kdyby si z toho Nečas udělal legraci anebo kdyby na to nereagoval vůbec.

Takže to z vaší strany byla provokace?

To netvrdím, byl to prostě průzkum bojem. Byly to požadavky, které určitě v české veřejnosti jsou…

Na tiskové konferenci jste ale sám uznal, že vlastně jen pátý bod – podpis memoranda o slušném vedení kampaně – může být pro ODS přijatelný.

Nešlo o nic přehnaného. Pokud se bude ODS chovat sebezáchovně, tak její lídr bude muset situaci dočistit, například o Langera. Nicméně reakce byla nepřiměřená a taková jako vždy předtím. Způsob komunikace v rámci volební kampaně se nemění. Samozřejmě lidé mají právo na vývoj, možná když bude příště jiná, také budu hovořit jinak. Nejsme v situaci, že bychom doháněli ztrátu na ODS. Naopak mohu hovořit odlehčeně a s vtipem.

Předjímáte vzájemný televizní duel 11. dubna?

To vůbec ne. Myslím, že budu dobře připraven, a že pokud jde o debaty, tak v této zemi není nikdo, kdo se mně vyrovná. A to říkám bez nějaké zbytečné neskromnosti…

Zní to tak…

Poslední debata s šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem dopadla v průzkumech 63 ku 37, s Topolánkem 58 ku 42. To jsou statistiky.

Ptám se proto, že ODS chce upozorňovat, že pokud ČSSD vyhraje volby, bude to znamenat, že Jiří Paroubek se stane příštím prezidentem. O takových ambicích jste mluvil, máte je stále?

ODS by měla přestat trpět paroubkofobií. Kdysi jsem připustil, že bych možná jednou o něčem takovém uvažoval. V tuto chvíli uvažuji o vítězství ve volbách do Sněmovny. Doporučil bych těm pánům z ODS, kteří to už dnes berou jako hotovou věc, aby si zašli na zdravotní prohlídku.

Když něco umím, tak se to nestydím říct.
Jiří Paroubek

Mé plány jsou ale maximálně do konce příštího volebního období. Nemohu vědět, co bude v jeho průběhu, třeba nebudu úspěšný premiér, pokud se jím vůbec stanu. Tady je příliš mnoho věcí, které ví lépe za mě vedení ODS, ale já tu aroganci v sobě nemám jako předseda Senátu Přemysl Sobotka, který si myslí, že je nejlepším kandidátem na prezidenta – a už to vyhlašuje teď, tři roky před volbou.

Vy se ovšem zase označujete za nejlepšího řečníka…

Když něco umím, tak se to nestydím říct. Když jde o něco takového jako o prezidentskou volbu, tak cítím velkou pokoru a aroganci odkládám stranou. O svých ambicích, pokud je vůbec mám, nehodlám hovořit.

ODS, TOP 09 si vymezují spolupráci s ČSSD bez stávajícího vedení. Máte sám nějakou personální podmínku ke spolupráci s těmito stranami?

Oni se tváří jako bohatá nevěsta, ale to popravdě nejsou. Myslím, že je třeba je dostat do reality. Také jim spolupráci po vítězných volbách soc. dem. vskutku nenabídne, a proto nemáme žádné personální podmínky. Pokud nenastane nějaká zcela výjimečná situace, jak to bylo po minulých volbách, tak programově nemáme s těmito stranami nic společného.

Vylučujete tedy jakékoli spojení s TOP 09 a ODS, pokud nedojde k mimořádné situaci?

Vyloučili to především oni, my o to určitě usilovat nebudeme. Dosud jsme také neznali program TOP 09. Teď víme, že to je program extremistický, který ve vyspělé části Evropy nemá obdoby a jenž s pravicí v klasickém slova smyslu nemá nic společného. Jen v oblasti zdravotnictví bych jim doporučil zpracovat příručku, jak si aplikovat narkózu a při tom se sám kuchat. Tyto nesmysly nevycházejí ze sociální reality. Babička, která žije z ruky do úst, má utratit celoživotní úspory na operaci slepého střeva? Tak může uvažovat hradní pán na Orlíku, ale odpovědný politik takhle uvažovat nesmí, nemůže a také v Evropě neuvažuje.

Třeba ale partnera do koalice potřebovat budete. Jsou body, ze kterých by ČSSD slevila?

Chceme volebně směřovat k situaci, která byla po krajských volbách, abychom mohli vytvořit koalici s takovým partnerem či partnery, s kterými uplatníme co největší část našeho programu.

Obecně si nedovedu představit, že bychom oželeli něco ze svých pilířů, zejména pokud jde o boj proti krizi, nezaměstnanosti, korupci. Ani si nedovedu představit, že bychom opustili naše představy, byť minimálně, v oblasti zdravotnictví, a u důchodové reformy nepřipadá v úvahu opt-out.

Celý rozhovor čtěte v sobotním vydání Práva

Anketa

Kdo je lepší diskutér v debatách?
Petr Nečas
43,2 %
Jiří Paroubek
56,8 %
Celkem hlasovalo 74117 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám