Hlavní obsah

Nový sníh zastavil vlaky, nejezdily ani mezi Prahou a Ostravou

– Rychnov nad Kněžnou • Aktualizováno

Ačkoliv teploty posledních dní vystoupaly k 15 stupňům Celsia, zima o sobě ještě dala v noci na pátek vědět. Například na Pardubicku místy napadlo až 25 centimetrů sněhu, který leží i na silnicích. Noční sněžení zastavilo na několika místech v zemi železniční dopravu, když popadané stromy a větvě zablokovaly průjezd vlaků nebo poničily trakční vedení. Stála především hlavní trať Praha - Ostrava. Po jedenácté hodiny byly v provozu i malé tratě.

Článek

Nejvážnější bylo přerušení přepravy na páteřní trati mezi Prahou a Ostravou v úseku mezi stanicemi Třebovice a Rudoltice na Orlickoústecku, kde vlaky musely stát přes tři hodiny, další byly odkloněny přes Brno. Provoz byl obnoven zhruba v 08:00, uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Na východě Čech už železničáři zprovoznili méně frekventovanou trať Týniště nad Orlicí - Letohrad. Sjízdné jsou také úseky Obrataň - Chýnov na Pelhřimovsku a Táborsku a Křemže - Zlatá Koruna na Českokrumlovsku. Po 11. hodině byly v provozu i tratě mezi Potštejnem a Liticemi nad Orlicí na Rychnovsku, Chotěboří a Ždírcem nad Doubravou na Havlíčkobrodsku, Litoměřicemi a Hoštkou a Lovosicemi a Prackovicemi nad Labem na Litoměřicku.

Noční vlaky kvůli uzavření koridoru z Prahy do Ostravy nabraly až 200 minut zpoždění, dopoledne se už situace zlepšila. "Nové spoje už jedou na čas nebo se opozdily asi o deset minut," řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Sníh zaskočil i silničáře

"Pluhujeme, odstraňujeme sníh, povolali jsme na výpomoc i radličky. Větší problémy ale nejsou, nemrzne a na silnici to hned taje," řekl ráno náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje Václav Ouhrabka.

Na Hlinecku, kde se strhla bouře, napadlo během dvou hodin kolem čtvrt metru sněhu. V jiných výše položených oblastech dosahuje sněhová pokrývka pěti centimetrů. V kraji slabě sněžilo ještě ráno, teploty byly kolem nuly.

Sněžilo i na Vysočině, dálnice D1 je ale po ošetření vlhká.

V Orlických horách, jejich podhůří a ve středních polohách hradeckého kraje napadalo od pěti do deseti centimetrů nového sněhu. Na několika místech se tvoří kolony vozidel, protože na silnice popadaly stromy. To se stalo například ve Vrbici u Rychnova nad Kněžnou a na silnici mezi Týništěm nad Orlicí a Lípou nad Orlicí.

Na hřebenech Krkonoš v noci napadlo asi 20 centimetrů nového sněhu. Horská služba proto zvýšila lavinové nebezpečí z prvního na druhý stupeň z pětibodové škály. Hasiči na Rychnovsku na Náchodsku likvidovali mnoho těžkým sněhem polámaných stromů, uvedla krkonošská Horská služba.

Na krkonošských svazích nyní leží téměř 80 centimetrů sněhu. Ráno tam byla mlha se sněžením s viditelností do 100 metrů. Teplota klesla k minus čtyřem stupňům Celsia. V největším středisku Krkonoš ve Špindlerově Mlýna napadlo asi osm centimetrů sněhu.

"Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností," uvedli trutnovští silničáři.

Drobné nehody ve sněhu

Na Rychnovsku, kde napadlo až deset centimetrů sněhu, měli hasiči od 04:00 šestnáct výjezdů. "Hlavně šlo o popadané stromy na silnice a dopravní nehody. Většinou auta skončila v příkopě," řekl operační důstojník rychnovských hasičů. Sníh podle něj rychle taje a hlavní silnice jsou mokré. Polámané stromy likvidovali i hasiči na Náchodsku.

Před sněžením v oblasti Českomoravské vrchoviny, Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků varovali meteorologové. Napadnout ale mělo maximálně deset centimetrů sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám